The Video Games Music στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

The Video Games Music

ΣΟΔΘ και MOYSA: Πρωτότυπες και μοναδικές συναυλίες στην Ελλάδα

Στον φανταστικό και περιπετειώδη κόσμο των video games θα μας μεταφέρουν οι εξαιρετικά πρωτότυπες και μοναδικές στην Ελλάδα συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 16 και 17 Μαρτίου 2019. Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA) και η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης συμπράττουν για να μας παρουσιάσουν τη μουσική επένδυση από δημοφιλή video games όπως Super Mario Bros, World of Warcraft, Pokemon, The legend of Zelda, Final Fantasy VII, The Elder Scrolls V: Skyrim, The Witcher 3: Wild Hunt, Monster Hunter κ.ά.

Η μουσική επένδυση των video games μοιάζει πολύ με τη μουσική επένδυση κινηματογραφικών ταινιών, αφού κι εδώ το ζητούμενο είναι ο ήχος να συνοδεύει, να υπογραμμίζει και να σχολιάζει την εικόνα, να συμβάλλει στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας στην οποία ο παίκτης καλείται να βυθιστεί. Πρόκειται για μουσική που συνθετικά δεν είναι καθόλου απλή, ωστόσο είναι εξαιρετικά εύηχη, εθιστική – και σίγουρα αναγνωρίσιμη από πολλούς.

Οι διασκευές που θα ακουστούν έχουν τη μεγαλοπρέπεια και την επική διάσταση του συμφωνικού ήχου, ωστόσο η χρονική διάρκεια των κομματιών είναι μικρή, ώστε να διατηρείται η μουσική ποικιλία και να μη μειώνεται το ενδιαφέρον των ακροατών. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα υπάρχει και ταυτόχρονη προβολή εικόνων από τα αντίστοιχα video games σε μεγάλη οθόνη.

Στις 13 και 14 Μαρτίου 2019 θα δοθούν και τέσσερις παραστάσεις για σχολεία, οι οποίες απευθύνονται σε παιδιά λυκείου, γυμνασίου, αλλά και των τελευταίων τάξεων του δημοτικού.

 

Πρόγραμμα

 

A’ Μέρος

The Legend of Zelda25th Anniversary Medley (Koji Kondo)

The Legend of Zelda: Breath of the WildKass’ Theme (Manaka Kataoka & Yasuaki Iwata)

The Secret of Monkey IslandMonkey Island (Michael Z. Land)

Fallout 4 – Main Theme (Inon Zur)

Super Mario Galaxy 2 – Main Theme (Mahito Yokota)

Super Mario Bros – Medley (Koji Kondo)

Xenoblade Chronicles – Main Theme (Yoko Shimomura)

Duck Tales – The Moon Theme & Main Theme (Hiroshige Tonomura & Mark Mueller)

Pokemon – Medley (Junichi Masuda)

The Witcher 3: Wild Hunt – Geralt of Rivia (Marcin Przybylowicz)

Monster Hunter – Proof of a Hero (5th Anniversary Orchestra Concert) (Masato Koda)

 

Β’ Μέρος

The Legend of Zelda – Zelda Suite (Koji Kondo, Manaka Kataoka, Hajime Wakai)

Kingdom Hearts – Overture (Hikaru Utada)

Final Fantasy VII – One Winged Angel (Nobuo Uematsu)

Word of Warcraft: Wrath of the Lich King – Invincible (Russell Brower & Jason Hayes)

Word of Warcraft – Warcraft Suite (Jason Hayes)

The Elder Scrolls V: Skyrim – Dragonborn (Jeremy Soule)

Star Fox & Star Fox 64 – Star Fox Suite (Shiro Hamaguchi)

Super Smash Bros. Ultimate – Main Theme (Hideki Sakamoto)

 

Παράλληλη Δράση

Η εμπειρία των επισκεπτών που θα έρθουν στο Μέγαρο δεν θα περιοριστεί μόνο στη συναυλία. Έξω από την αίθουσα, στο φουαγιέ του κτιρίου Μ1, θα είναι στημένη μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράλληλη δράση που έχει τίτλο «Ταξίδι στην ιστορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων 120 π.Χ. μέχρι τον υπολογιστή Commodore Amiga της δεκαετίας του ’80». Η δράση αυτή έχει δύο σκέλη:

 

Παρουσίαση ενός πιστού και λειτουργικού μοντέλου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων (ομάδα The FRAMe Project: Αριστείδης Βούλγαρης – μουσικός και κατασκευαστής αστρονομικών οργάνων, Dr. Χριστόφορος Μουρατίδης – μαθηματικός, Αντρέας Βοσινάκης – γραφίστας βιομηχανικού σχεδίου, Γιώργος Μποκοβός – φυσικός)

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, κατασκευασμένος περίπου το 120 π.Χ., είναι ένα μοναδικό τεχνολογικό επίτευγμα της ελληνιστικής εποχής. Ο γραναζωτός αυτός μηχανισμός ανασύρθηκε το 1900 από τον βυθό ενός κόλπου των Αντικυθήρων, ύστερα από την τυχαία ανακάλυψη ενός ναυαγίου. Με την περιστροφική κίνηση των εμπλεκόμενων γραναζιών εξομοίωνε τις περιοδικές κινήσεις του Ήλιου και της Σελήνης, δείχνοντας τη θέση του Ήλιου στον ουρανό και τις φάσεις της Σελήνης, ενώ ταυτόχρονα υπολόγιζε τις ημερομηνίες των εκλείψεων και τις ημερομηνίες έναρξης των αθλητικών αγώνων.

Οι λειτουργικές ανακατασκευές του Μηχανισμού των Αντικυθήρων που παρουσιάζονται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης περιλαμβάνουν όλες τις πρόσφατες διορθώσεις στο μηχανολογικό σχέδιό του (γρανάζια και αριθμός οδόντων) που εντοπίστηκαν από την ομάδα The Functional Reconstruction of Antikythera Mechanism (The FRAMe Project), η οποία διερεύνησε διεξοδικά τις τομογραφίες ακτίνων-Χ που ελήφθησαν με τη χρήση ενός ειδικού αξονικού τομογράφου το 2004 στο πλαίσιο του προγράμματος Antikythera Mechanism Research Project (AMRP, M. Edmunds, Ι. Σειραδάκης, Ξ. Μουσάς, Freeth et al. 2006).

Η έως τώρα διερεύνηση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από την ομάδα The FRAMe Project έχει αποδώσει πέντε δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού με κριτές.

 

Gaming σε ρετρό υπολογιστές της δεκαετίας του ’80 και του ’90 (Ομάδα Retroclub.info)

 Η Ομάδα Συλλεκτών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Παιχνιδομηχανών Retroclub.info αποτελείται από άτομα που έχουν μεράκι και πάθος να συλλέγουν, να επισκευάζουν και να θέτουν σε πλήρη λειτουργία παλιούς υπολογιστές και παιχνιδομηχανές από τις δεκαετίες του ’70, του ’80 και του ’90.

Τα μηχανήματα αυτά, που τότε εξυπηρετούσαν και ψυχαγωγούσαν τους χρήστες τους, σήμερα ανασύρουν νοσταλγικές μνήμες από μια άλλη, «ρομαντική» εποχή. Παράλληλα, καταδεικνύουν την εξέλιξη της τεχνολογίας από τους πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέχρι τους νεότερους.

Μέσα από την περιδιάβαση στην έκθεση οι μεγαλύτεροι, που έζησαν τη γενιά αυτή των υπολογιστών, θα ταξιδέψουν στο παρελθόν και θα θυμηθούν, ενώ οι νεότεροι μπορούν να δουν από κοντά τους υπολογιστές που η ιστορία έγραψε με χρυσά γράμματα και να κατανοήσουν τη μετάβαση από την τεχνολογία του τότε στο σήμερα.

 

Συντελεστές

Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης
Μουσική διδασκαλία Μαίρη Κωνσταντινίδου

MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΜΜΘ
Μουσική διεύθυνση σχολικών παραστάσεων – ενορχηστρώσεις Andrés Soto
Μουσική διεύθυνση Λίζα Ξανθοπούλου
Μουσική διδασκαλία MOYSA Θοδωρής Παπαδημητρίου
Ιδρυτικός Δωρητής MOYSA: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

7 €
- 10 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.