«ΘεΑθήναι»: Ένα αφιέρωμα στην Αθήνα στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ

ΘεΑθήναι

H πέμπτη ετήσια δράση του Πολιτιστικoύ Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς αφιερωμένη σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού της Αθήνας

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει την πέμπτη ετήσια δράση του αφιερωμένη σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού της Αθήνας, με τίτλο «ΘεΑθήναι», το τριήμερο 21 – 23 Ιουνίου, στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Ειδικότερα:

Παρασκευή 21 Ιουνίου

– Επιστημονική ημερίδα (ώρες 10:00-12:30)

Πανεπιστημιακοί και ερευνητές μας βοηθούν να περιηγηθούμε στην Αθήνα στις διαφορετικές φάσεις του ιστορικού της παρελθόντος και παρουσιάζουν ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα ανάδειξης ενός προβεβλημένου ιστορικού τοπόσημου, του λόφου του Λυκαβηττού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ.

 

Σάββατο 22 Ιουνίου

– Παρουσίαση βιβλίων και φωτογραφική έκθεση (ώρα 19:00)

Ο Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος και συγγραφέας με πολυετή ειδίκευση στη μελέτη του αστικού τοπίου, θα παρουσιάσει τα πρόσφατα βιβλία του Περπατώντας στην Αθήνα και Μικροί Δρόμοι της Αθήνας (εκδόσεις Μεταίχμιο). Ο συγγραφέας θα μιλήσει για τον τρόπο με τον οποίον προσεγγίζει τη σύγχρονη πόλη, παρουσιάζοντας πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Στη συνέχεια, θα εγκαινιασθεί η φωτογραφική έκθεση «Αστική τομογραφία», στην οποία μετέχουν 30 φωτογράφοι, και έχει επιμεληθεί ο Ν. Βατόπουλος. Η έκθεση εστιάζει σε ιδιαίτερες προσωπικές ερμηνείες της αστικής ζωής και του αθηναϊκού περιβάλλοντος «αποκαλύπτοντας» τις μύχιες πτυχές της πόλης.

 

– Μουσική παράσταση (ώρα 21:00)

Ένα αφιέρωμα στην πόλη της Αθήνας με τίτλο «κι άλλα τραγούδια έχω για σε, πάντα για σε τραγούδια». Αντλώντας έμπνευση από τον ποιητικό λόγο του Κωστή Παλαμά, η σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου, ο τενόρος Δημήτρης Σιγαλός και ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας, με τη συμμετοχή του βιολιστή Λευτέρη Παπανικολάου,παρουσιάζουν όπερες και οπερέτες, των οποίων η δράση εκτυλίσσεται στην Αθήνα,καθώς και τραγούδια σπουδαίων εκπροσώπων της αθηναϊκής μουσικής σκηνής των αρχών του 20ού αιώνα.

 

Κυριακή 23 Ιουνίου

– Εικαστικό εργαστήρι (ώρα 10:30)

Με αφορμή τα φωτογραφικά έργα της έκθεσης «Αστική τομογραφία», διοργανώνεται, σε συνεργασία με το Μουσείο Παιδικής Τέχνης, εικαστικό εργαστήριο με τίτλο «Η Αθήνα έγινε πολύχρωμη!» για παιδιά,ηλικίας 5 έως 12 ετών.

Οι μικροί φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία και τον πολιτισμό της Αθήνας και στη συνέχεια θα δημιουργήσουν τα δικά τους ζωγραφικά έργα με ποικίλα υλικά και τεχνικές.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.