Θέατρο ΝΟ της Ιαπωνίας: Νέκυια

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σκηνοθετεί τη ραψωδία λ της ομηρικής Οδύσσειας

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σκηνοθετεί τη ραψωδία λ της ομηρικής Οδύσσειας και ο Gensho Umewaka μεταστοιχειώνει την κάθοδο του Οδυσσέα στον Άδη με τον τρόπο του θεάτρου Νο, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιουλίου.

Η διαφεύγουσα διάσταση του «άλλου» κόσμου αποκτά την τραγική της υπόσταση και το ερώτημα της μετά θάνατον ζωής καθίσταται θεατρικό γεγονός. Η μεταφυσική ποίηση και η υψηλή αφαίρεση της ιαπωνικής θεατρικής γλώσσας συναντούν τον επικό ποιητικό λόγο του Ομήρου στην από κοινού κατάβαση στον κόσμο των νεκρών.

«Από εδώ και μετά να θυμάσαι πως οι νεκροί δεν έχουν σκιά και δεν ανοιγοκλείνουν τα μάτια»
Πλούταρχος

Κάλεσμα στον Ήλιο στην Επίδαυρο

Μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει όλους όσοι επισκεφτούν την Επίδαυρο την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιουλίου για να παρακολουθήσουν την παράσταση «Νέκυια» (βασισμένη στη ραψωδία λ της Οδύσσειας) από το θέατρο ΝΟ σε συνεργασία με το Μιχαήλ Μαρμαρινό.

Το ξημέρωμα του Σαββάτου, στις 6 ώρα το πρωί, μπορούν να επισκεφτούν το Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου για δουν από κοντά ένα τελετουργικό κάλεσμα στον ήλιο, που θα πραγματοποιήσει ο μεγάλος γιαπωνέζος δάσκαλος Rokuro Gensho Umewaka, ακολουθώντας μια παλαιά τελετουργία του ΝΟ.

Πρόκειται για μια επίκληση του θιάσου προς τον ήλιο προκειμένου να ανατείλει. Όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρινός η τελετή αυτή χαρακτηρίζεται από ιερότητα, αυστηρό τυπικό και αρχαίους κώδικες, μοναστικούς.

Η κράτηση θέσεων για την τελετή γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του φεστιβάλ www.greekfestival.gr ή στα ταμεία του φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, τηλ 210 3272000).

Όσοι ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν θα μπουν στο θέατρο με δελτία εισόδου. Χωρίς χρέωση.

Συντελεστές

Μετάφραση: Δ.Ν. Μαρωνίτης
Κείμενα στα ιαπωνικά: Kenichi Kasai
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Μιχαήλ Μαρμαρινός σε συνεργασία με τον Rokuro Gensho Umewaka
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Οργάνωση παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη
Διεύθυνση σκηνής: Masaharu Tabikawa
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Rokuro Gensho Umewaka, Yoshimasa Kanze, Norishige Yamamoto, Norihide Yamamoto, Seigo Mikuriya, Masamichi Yamazaki, Yasuharu Odagiri, Naotaka Kakuto, Takayuki Matsuyama, Kohei Kawaguchi, Motonori Umewaka, Masaki Umano, Kengo Tanimoto, Yuichiro Umawaka, Moe Nishio
Μουσικοί: Manabu Takeichi, Genjiro Okura, Tatsushi Narita, Hirotada Kamei, Mitsunori Maekawa
Εκτέλεση παραγωγής: Tomoko Nishio
Παραγωγός: Hisashi Itoh
Παραγωγή/Συμπαραγωγή: Ελληνικό Φεστιβάλ, Dance West Inc.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 40 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.