A thing Done in a Seeing Place + The Lubberland National Dance Co

Η κουκλοθεατρική ομάδα Bread & Puppet παρουσιάζει δύο παραστάσεις με τη συμμετοχή 60 εθελοντών

Οι Bread & Puppet, μία από τις ριζοσπαστικές ομάδες θεάτρου διεθνώς, στο πλαίσιο του residency που πραγματοποιούν στο Bios σε συνεργασία με το CYA/ΔΙΚΕΜΕΣ (Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών) παρουσιάζουν τις παραστάσεις με τίτλο A thing Done in a Seeing Place και The Lubberland National Dance Co, από τις 5 έως τις 8 Μαρτίου.

Και στις δύο παραστάσεις συμμετέχουν περίπου 60 άτομα από την Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων και φοιτητών του CYA/ΔΙΚΕΜΕΣ,  που δήλωσαν συμμετοχή στην ανοιχτή πρόσκληση των Bread and Puppet. Οι δύο παραστάσεις αποτελούν μία ενότητα και παρουσιάζονται μαζί το ίδιο βράδυ.

Αμέσως μετά τις παραστάσεις θα σερβιριστεί ζεστό ψωμί και το Bread and Puppet Cheap Art Store θα είναι ανοιχτό.

Λίγα λόγια ξεχωριστά για τις δύο παραστάσεις:

A Thing Done in a Seeing Place
Mία ασπρόμαυρη παράσταση με μαριονέτες που υιοθετεί την προβληματική της Αντιγόνης του Σοφοκλή στη σημερινή κατάσταση και περιέχει πειραγμένες ατάκες από το πρωτότυπο κείμενο. Ένα πράγμα που γίνεται σε ένα μέρος για θέαμα είναι η ελεύθερη μετάφραση του τίτλου της παράστασης, ο οποίος είναι εμπνευσμένος από τη μετάφραση της λέξης Δράμα και Θεάτρο στα αγγλικά. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι: η λέξη δράμα στην ελληνική γλώσσα περιγράφει αυτό που γίνεται, τη δράση, ενώ το θέατρο σημαίνει ένα μέρος που πάει κανείς για να δει κάτι να γίνεται.

Στην παράσταση, η ιστορία της Αντιγόνης τοποθετείται στην εποχή της τρομοκρατίας με ασπρόμαυρες μαριονέτες από χαρτόνι και πίνακες ζωγραφικής. Οι βασικοί χαρακτήρες είναι: η ανυπάκουη κόρη, ο αστυνομικός, το Κογκρέσο, η πολιτεία, 99% χορωδία, ο Τειρεσίας και ο θάνατος. Τίποτα δεν είναι περισσότερο τρομακτικό από τον άνθρωπο, όταν μέσα στο χειμώνα και την καταιγίδα, τρέχει τα πλοία του διασχίζοντας τους ωκεανούς και την αιώνια γη δε σέβεται παρά μόνο τη σχίζει στα δύο με το φιλόδοξο του άροτρο.

The Lubberland National Dance Co
Η The Lubberland National Dance Company δημιουργήθηκε για πρώτη φορά  πριν 10 χρόνια με τη βοήθεια εθελοντών της τοπικής κοινότητας και είναι ένας χορός εξέγερσης κατά των δυσβάσταχτων κοινωνικών συνθηκών.  Το Lubberland National Dance Co. αποτελεί αναβίωση του Gruppe Fuer Neuen Tanz, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Peter Schumann πριν από 60 χρόνια στο Μόναχο της Γερμανίας. Η Lubberland National Dance Company στην Αθήνα παρουσιάζει τον χορό Βομβαρδισμού αντί Διαπραγμάτευσης σε πέντε κεφάλαια ξεκινώντας από τις βασικές ανθρώπινες σχέσεις και αξίες και φτάνοντας στην παραγωγή της δημόσιας γνώμης και των παράπλευρων απωλειών.

Βread and Puppet Theater
Οι Βread and Puppet Theater ιδρύθηκαν το 1963 από τον Peter Schumann στο Lower East side της Νέας Υόρκης. Εκτός από τις παραστάσεις κουκλοθέατρου για παιδιά, οι ανησυχίες των πρώιμων παραγωγών της ομάδας ήταν τα υψηλά ενοίκια, η αστυνομία, οι αρουραίοι στους δρόμους της Νέας Υόρκης, τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και της γειτονιάς. Ακολούθησαν πιο σύνθετες παραστάσεις θεάτρου στις οποίες η γλυπτική, η μουσική, ο χορός και η γλώσσα είχαν ισότιμο ρόλο. Οι μαριονέτες μεγάλωναν σε μέγεθος όλο και περισσότερο. Κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα, και στις εθνικές γιορτές, οι Bread and Puppet διοργάνωναν σταθερά παρουσιάσεις με τη συμμετοχή παιδιών και μελών της τοπικής κοινότητας. Πολλές παραστάσεις πραγματοποιούνταν στο δρόμο. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, η ομάδα οργάνωσε πολύωρες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι. Το 1974, οι Bread and Puppet μετακόμισαν σε μία φάρμα στο Βερμόντ. Ο αχυρώνας που υπήρχε εκεί για 140 χρόνια, μεταμορφώθηκε σε μουσείο για μαριονέτες – βετεράνους. Στο Βερμόντ ξεκίνησαν να διοργανώνουν το διήμερο ετήσιο φεστιβάλ με παραστάσεις κουκλοθέατρου με τίτλο Domestic Resurrection Circus μέχρι και το 1998. Η εταιρεία συντηρείται περιοδεύοντας συχνά με παραστάσεις στην Αμερική και σε άλλες χώρες και πουλώντας τις εκδόσεις και τα πόστερ που φτιάχνει. Οι παραγωγές που περιοδεύουν ποικίλουν από πολύ σφιχτά θεατρικά κομμάτια που κάθε φορά παρουσιάζονται από τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, μέχρι παρελάσεις στο δρόμο που απαιτούν τη συμμετοχή αρκετών εθελοντών. Οι Bread and Puppet παραμένουν μέχρι σήμερα μία από τις παλαιότερες, μη κερδοσκοπικές, ανεξάρτητες εταιρείες θεάτρου στον κόσμο.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

10 €
- 15 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.