Από 3 Νοεμβρίου έως 19 Δεκεμβρίου η CiBA Cities in Balance διοργανώνει τη δράση «Σύγχρονη Τέχνη και Ελεύθερος Δημόσιος Χώρος» που περιλαμβάνει έκθεση γλυπτικής και αρχιτεκτονικής, με έργα του γλύπτη Θόδωρου και σειρά διαλέξεων σχετικά με την σύγχρονη τέχνη στο δημόσιο χώρο.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στον χώρο όπου εργάστηκε ο γλύπτης Θόδωρος τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, ο οποίος ανοίγει για πρώτη φορά για το κοινό.

Η έκθεση «ΘΟΔΩΡΟΣ, γλύπτης – Αναζητήσεις για το Δημόσιο Χώρο» παρουσιάζει γλυπτά που είχαν προορισμό ή ιδιαίτερη αναφορά στον δημόσιο χώρο και αρχιτεκτονικές μελέτες και έρευνες που εκπονήθηκαν από τον γλύπτη Θόδωρο και τους συνεργάτες του στο Εργαστήρι Αστικού Τοπίου.

Ο γλύπτης Θόδωρος προβληματίστηκε εκτενώς σχετικά με το ρόλο της τέχνης στο αστικό περιβάλλον και εργάστηκε συστηματικά πάνω στο αντικείμενο αυτό. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται γλυπτά, φωτογραφίες, μακέτες έργων, μελέτες και ερευνητικό έργο με σκοπό να σκιαγραφήσουν την εξέλιξη της σκέψης και την πορεία του έργου του από τη δεκαετία του 1960, όπου ζούσε και εργάζονταν στο Παρίσι, μέχρι τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα.

Σύγχρονη Τέχνη και Ελεύθερος Δημόσιος Χώρος

Κεντρική Πλατεία Ξάνθης 1992, κάτοψη μακέτα

Στο πλαίσιο της δράσης θα πραγματοποιηθεί επίσης σειρά έξι διαλέξεων, λειτουργώντας ως έναυσμα για περαιτέρω συζήτηση πάνω στη θεματική «Σύγχρονη Τέχνη και Ελεύθερος Δημόσιος Χώρος». Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης στον χώρο του εργαστηρίου κατά τη διάρκεια της έκθεσης κάθε Δευτέρα 18:00-20:00 μ.μ. τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού SARS-CoV-2.

Σύγχρονη Τέχνη και Ελεύθερος Δημόσιος Χώρος

Μνημείο Εθνικής Συμφιλίωσης 1986

Σύγχρονη Τέχνη και Ελεύθερος Δημόσιος Χώρος

Δωδεκάκτινος Τροχός, 1993 Γλυπτοθήκη

Πρόγραμμα Διαλέξεων

8 Νοεμβρίου – Άρσις Αρχιτέκτονες, Κώστας Μωραΐτης και Κατερίνα Χελιδώνη

15 Νοεμβρίου – Point Supreme Architects, Μαριάννα Ρέντζου και Κωνσταντίνος Πανταζής.

22 Νοεμβρίου – Χάρις Κανελλοπούλου, Δρ. ιστορικός τέχνης, επιστημονική υπεύθυνη-επιμελήτρια της Συλλογής έργων τέχνης της Τράπεζας της Ελλάδος.

29 Νοεμβρίου – Σταμάτης Σχιζάκης, ιστορικός τέχνης, επιμελητής φωτογραφίας & νέων μέσων ΕΜΣΤ.

6 Δεκεμβρίου – Μαρία Παπαδημητρίου, εικαστικός, καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

13 Δεκεμβρίου – Ανδρέας Λαμπρόπουλος, αρχιτέκτων δρ ΕΜΠ, CiBA.

Για την συμμετοχή στις διαλέξεις είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης. Για πληροφορίες στο επισκεφτείτε την σελίδα https://www.facebook.com/citiesinbalance ή επικοινωνήστε στο citiesinbalance@gmail.com

Οι ομιλίες θα είναι επίσης διαθέσιμες μέσω livestreaming στο κανάλι της CiBA στο YouTube.

Η δράση διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία CiBA Cities in Balance, η οποία στοχεύει στην ανανέωση των προβληματισμών του γλύπτη Θόδωρου στα συνεχώς εξελισσόμενα αστικά, τεχνολογικά, περιβαλλοντικά και άλλα δεδομένα, σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο παραχώρησε δύο έργα για την έκθεση, και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Φωτογραφικό υλικό για την έκθεση παραχωρήθηκε από το ΕΛΙΑ ΜΙΕΤ όπου συντηρείται το φωτογραφικό αρχείο του γλύπτη Θόδωρου.

Η CiBA – CitiesinBalance ιδρύθηκε το 2018 από τους αρχιτέκτονες Νεφέλη Παπαδημητρίου και Ανδρέα Λαμπρόπουλο και την αναπληρώτρια καθηγήτρια κινηματογραφικών σπουδών Λυδία Παπαδημητρίου ως επιστημονική εταιρεία, με την επωνυμία «Διεπιστημονικό Κέντρο Μελέτης Γλυπτικής, Αρχιτεκτονικής και Επικοινωνίας, Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία» με σκοπό να συνεισφέρει στη βελτίωση του δημόσιου χώρου των σύγχρονων πόλεων ώστε να καταφέρνουν να ισορροπούν ανάμεσα στις κοινωνικές και οικονομικές δυναμικές, με βασικούς άξονες ανάπτυξης και λειτουργίας τον άνθρωπο, την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής.

Επίτιμος πρόεδρος της εταιρίας ήταν ο γλύπτης Θόδωρος και η CiBA σκοπό έχει την συνέχεια του πνευματικού του έργου. Σε αυτό το πλαίσιο ο δημόσιος χώρος, εννοείται ως πεδίο πολιτισμικής επικοινωνίας με καταλύτη την Τέχνη, σύμφωνα με το γλυπτικό, ερευνητικό, εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο του γλύπτη Θόδωρου.

Ο βασικός στόχος της CiBA Cities in Balance είναι η συμβολή στην προστασία, την ανάδειξη και τη δημιουργία βιώσιμων δημόσιων χώρων εντός των σύγχρονων πόλεων, που θα είναι ελκυστικοί, προσβάσιμοι και φιλικοί σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, θα ενθαρρύνουν την επικοινωνία και θα λειτουργούν ως υπόβαθρο πολιτισμικής, οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου.

Στο στόχο αυτό εντάσσεται η διεπιστημονική έρευνα για τον αστικό και δημόσιο χώρο, η διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ εμπλεκομένων φορέων και κοινού, η εκπαίδευση και η διασπορά της γνώσης των ερευνητικών πορισμάτων και η συμβολή στην ανάπτυξη προγραμμάτων και εφαρμογών βελτίωσης των συνθηκών στο φυσικό χώρο με εργαλεία την τέχνη και την αρχιτεκτονική.

To 2019 η CiBA Cities in Balance διοργάνωσε τη 1η Διεπιστημονική Συνάντηση με θέμα Μνήμη και Λήθη στον Δημόσιο Χώρο στον Αλέξανδρο Λευκάδας 23-26/8/2019 με την ευγενική υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων Αλέξανδρου ‘Φηγός’ και του Δήμου Λευκάδας. Λόγω της πρόσφατης απώλειας του επίτιμου Προέδρου της εταιρίας, η δράση ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του καθηγητή και γλύπτη Θόδωρου.

Η Συνάντηση είχε χαρακτήρα επιστημονικού συνεδρίου στο οποίο 24 εισηγητές, επιφανείς επιστήμονες και νεότεροι ερευνητές και καλλιτέχνες συναντήθηκαν, παρουσίασαν εργασίες και αντάλλαξαν απόψεις για τα θέματα του δημόσιου χώρου και ειδικότερα για την παρουσία της τέχνης σ’ αυτόν στους εξής θεματικούς άξονες:

Αρχαιολογικοί χώροι ως δημόσιοι χώροι.
Έργα τέχνης στο δημόσιο χώρο.
Άνεση και προσβασιμότητα για όλους στο δημόσιο χώρο.
Νέες τεχνολογίες ως εργαλείο βελτίωσης των δημοσίων χώρων.

Για το 2021 σε συνεργασία με τον Σύλλογος Φίλων Αλεξάνδρου «Φηγός» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Λευκάδας, η CiBA Cities in Balance προκήρυξε ανοικτό διαγωνισμό ιδεών σχεδιασμού στοιχείων σήμανσης και αστικού εξοπλισμού με τίτλο «Ο Αλέξανδρος φορά την πανοπλία του». Πρόκειται για διαγωνισμό για το σχεδιασμό στοιχείων σήμανσης ειδοποίησης και πληροφόρησης για τους παραδοσιακούς οικισμούς Αλεξάνδρου Λευκάδας, καθώς και για στοιχεία εξοπλισμού που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στους κοινόχρηστους χώρους των οικισμών και στο ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον τους.