Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τον πολιτιστικό φορέα Ανάμεσα στους Μέρμηγκες, το αρχείο ελληνικού θεάτρου σκιών και το εργαστήριο Music* του Πολυτεχνείου Κρήτης, παρουσιάζει την έκθεση “Ο θρίαμβος των σκιών” από τις 12 Νοεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου 2012.

Στην έκθεση αυτή επιχειρείται η ανασύνθεση της προσωπικότητας του λαϊκού δημιουργού Κώστα Μάνου (1903-1970), ο οποίος μαζί με ορισμένους ακόμα ομότεχνούς του, έθεσε τους κανόνες της τέχνης του ελληνικού Καραγκιόζη. Μέσα από το έργο του –ζωγραφική, φιγουροποιΐα, σενάριο, σκηνοθεσία, υποκριτική, μίμηση– και με οδηγό τον γιο και συνεχιστή της τέχνης του, Μίμη Μάνο, απεικονίζεται μία ολόκληρη εποχή κατά την οποία το θέατρο σκιών μεσουράνησε και άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του στην νεοελληνική τέχνη αλλά και την κοινωνία.

Το θέατρο σκιών δημιουργήθηκε και άνθισε σε περιόδους κρίσης, σε πολλές και διαφορετικές χώρες και κουλτούρες. Προέκυψε ως μία ανάσα σαρκασμού και αυτοσαρκασμού με κύριο και πιο διάσημο μεσογειακό εκπρόσωπο, τον Καραγκιόζη. Παράλληλα, η έκθεση επιχειρεί να προβάλλει και τη σύγχρονη εκδοχή του θεάτρου σκιών, αποδεικνύοντας την αντοχή στο χρόνο και την προσαρμογή του στις τεχνολογικές εξελίξεις.