Tinos World Music Festival: Από την Τήνο στην ταράτσα της Στέγης

Μουσική και ατμόσφαιρα από το φεστιβάλ της Τήνου

Δύο μέρες μετά τη λήξη του φεστιβάλ στην Τήνο, την Τρίτη 21 Ιουνίου πραγματοποιείται στην ταράτσα της Στέγης μια μετα-φεστιβαλική συναυλία με τα φωνητικά σύνολα Γιασεμί και Eva Quartet, αλλά και την Eliza Carthy.

Eva Quartet (Βουλγαρία)
Η βουλγάρικη πολυφωνία, ένα μουσικό είδος που έκαναν παγκοσμίως γνωστό οι ηχογραφήσεις της χορωδίας Le Mystère des Voix Bulgares, εκπροσωπείται εδώ από τις τέσσερις δεξιοτέχνισσες του Eva Quartet, που παρουσιάζουν τη φωνητική τέχνη του βουλγάρικου τραγουδιού στην πιο εξελιγμένη του μορφή.

Πρόκειται για τέσσερις μοναδικές φωνές, που άλλοτε ακούγονται σαν μία και άλλοτε πάλι σαν πολυμελή χορωδία, χάρη στη δεξιοτεχνία αλλά και τον κώδικα επικοινωνίας που έχουν αναπτύξει. Με ρεπερτόριο που εκτείνεται από την αυθεντική παραδοσιακή βουλγάρικη αλλά και εκκλησιαστική μουσική, μέχρι τη σύγχρονη τζαζ, καταφέρνουν και δημιουργούν στις συναυλίες τους μια ατμόσφαιρα άκρως μυστηριακή. Η κυκλοφορία της πολυσυλλεκτικής και ιστορικής πλέον δισκογραφικής δουλειάς τους, The Arch, για την οποία συνεργάστηκαν με 50 μουσικούς, εκπροσώπους διαφορετικών μουσικών ειδών από 15 χώρες, τους έφερε στη δεύτερη θέση του ευρωπαϊκού καταλόγου επιτυχιών world ethnic μουσικής (Φεβρουάριος / Μάρτιος 2013).

Gergana Dimitrova: σοπράνο
Sofia Kovacheva: μέτζο σοπράνο
Evelina Christova: άλτο
Daniela Stoichkova: κοντράλτο

Eliza Carthy (Αγγλία)
Η τραγουδίστρια και βιολονίστα Ελίζα Κάρθυ, κόρη του Martin Carthy, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια της αγγλικής φολκ, ένα είδος που άσκησε μεγάλη επιρροή σε σύγχρονα είδη μουσικής.

Έχοντας διαγράψει μια 25ετή μουσική πορεία, που περιλαμβάνει δύο υποψηφιότητες για το βραβείο Mercury,  διεθνείς διακρίσεις και συνεργασίες με ονόματα που σφράγισαν την παγκόσμια μουσική σκηνή, όπως ο Nick Cave μεταξύ άλλων, η Κάρθυ είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ερμηνεύτριες της γενιάς της. Με άξονα τη διαπολιτισμικότητα κατάφερε να αναζωογονήσει το λαϊκό τραγούδι.

Κουαρτέτο Γιασεμί (Ελλάδα)
Το Γιασεμί είναι ένα φωνητικό κουαρτέτο, τα μέλη του οποίου προέρχονται από το χώρο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Τραγουδιστές και οργανοπαίκτες ταυτόχρονα, μεταφέρουν στη φωνή την εμπειρία τους από τις τεχνικές των παραδοσιακών οργάνων που παίζουν.

Συνδυάζοντας παραδοσιακές μελωδίες με σύγχρονη αρμονία, οι τέσσερις μουσικοί παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα βασισμένο στις φωνητικές παραδόσεις της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου. Παραδοσιακές μελωδίες επεξεργασμένες για φωνητικό σύνολο, αλλά και νέα κομμάτια που ακολουθούν την τροπικότητα της Ανατολικής μουσικής, συνθέτουν έναν καμβά που αναδεικνύει τον πολλαπλό ρόλο της φωνής σε μια πλούσια μουσική παράδοση.

Μάρθα Μαυροειδή: τραγούδι
Μαρία Μελαχροινού: τραγούδι
Ειρήνη Δερέμπεη: τραγούδι
Τάσος Πούλιος: τραγούδι

Συντελεστές

Καλλιτεχνική επιμέλεια φεστιβάλ: Μάρθα Μαυροειδή

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

15 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.