Ήδη από το 1932, μόλις το μπουζούκι έκανε την πρώτη πολύ “σοβαρή” εμφάνισή του στη δισκογραφία, έγινε το δημοφιλέστερο ελληνικό όργανο, υπηρετώντας κυρίως το λαϊκό τραγούδι, αλλά και το έντεχνο, ακόμη και το ελαφρό για 80 συναπτά έτη.

Ανέδειξε μεγάλους δημιουργούς και στόλισε με το λαμπερό του ήχο ταινίες που έκαναν μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πέρα από τους Έλληνες μετανάστες, εκτελεστές του μπουζουκιού, οι οποίοι βρίσκονταν ήδη σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο και διέδιδαν τον ήχο του, πολλοί ήταν οι λαϊκοί δημιουργοί και σολίστες που βρέθηκαν στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, αλλά και στη Γερμανία και την Αυστραλία, ανταποκρινόμενοι στο ενδιαφέρον που είχε δημιουργηθεί για τον “εξωτικό” ήχο του δημοφιλούς οργάνου, μοναδικού εκπροσώπου της Ελλάδας.

Ένα πέρασμα στο χρόνο, στις πρωτεύουσες του κόσμου αλλά και τις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών πραγματοποιείται την Τετάρτη 3 Ιουλίου με μια μοναδική συναυλία στον κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη. Ο Κώστας Δουμουλιάκας, ο Γιάννης Παπαβασιλείου (Βλάχος) και η Λίλυ Ριτσώνη με την ορχήστρα τους μας παρουσιάζουν κομμάτια για σόλο μπουζούκι, αλλά και τραγούδια του μπουζουκιού.
Προλογίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κοντογιάννης.