Η έκθεση της Μαρίας Ξαγοράρη με τίτλο «Το δίδαγμα των χωραφιών» πραγματοποιείται στον πολυχώρο Μαζί μεζέ στην Ερμούπολη της Σύρου. Η έκθεση διαρκεί από Παρασκευή 20 Ιουνίου έως Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014.

«Στα έργα αυτά, οι μορφές που η φύση μου δάνεισε είναι τα κλαδεμένα αμπέλια και τα ηλιοτρόπια. Το αμπέλι, με το φορτίο της μνήμης του κάθε κλαδέματος χαραγμένο στις στροφές των μελών του, έγινε για ‘μένα το σύμβολο της αναγέννησης μετά από κάθε καθοριστική, και συχνά βίαιη, τομή της ζωής.

Το ηλιοτρόπιο, ορθώνει το ανάστημά του στον ήλιο, σε πείσμα του μελτεμιού που σχίζει τα φύλλα του, κοιτάζοντας πάντα τη φωτεινή πλευρά του ουρανού. Το μικρό κορίτσι, δανείζεται το όνομά του από το μυθικό Φοίνικα, και φέρει μέσα του την αναπόφευκτη επανεκκίνηση της ζωής.

Ο κύκλος των αέναων ακρωτηριασμών και αναγεννήσεων, η φωτιά που μεταμορφώνει το νεκρό σε τροφή του νεόβλαστου, η αντίσταση στον άνεμο, είναι το δίδαγμα των χωραφιών.» Μαρία Ξαγοράρη

Η Μαρία Ξαγοράρη σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με δάσκαλο το Βαγγέλη Δημητρέα. Παρακολούθησε χαρακτική στο εργαστήριο του Ξενή Σαχίνη και φωτογραφία στο εργαστήριο του Γιώργου Κατσάγγελου.

Παράλληλα με την προσωπική εικαστική της πορεία έχει ασχοληθεί με οροφογραφίες και τοιχογραφίες ιδιωτικών και δημοσίων κτιρίων, όπως το Θέατρο Απόλλων, το Μέγαρο Βελισσαρόπουλου και το Δημαρχιακό Μέγαρο της Ερμούπολης.

Το έτος 1999 – 2000 δίδαξε σχέδιο και χρωματολογία στον εκπαιδευτικό όμιλο Δημητρέλη στη Θεσσαλονίκη. Το 2006 ίδρυσε το εργαστήριο εικαστικής δημιουργίας Chiaroscuro στην Ερμούπολη, το οποίο και διηύθυνε μέχρι και το 2012.

Στο ενεργητικό της έχει ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ιταλία και το Ισραήλ. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, το Ισραήλ, την Τουρκία, την Ελβετία, καθώς και στη συλλογή του Δήμου Σύρου Ερμούπολης.