Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και η Camera Zizanio τιμούν τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος με online προβολή ταινιών

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ -ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ

Τέσσερα έργα παιδιών και νέων που γυρίστηκαν, είτε από ανεξάρτητους δημιουργούς, είτε στο πλαίσιο κινηματογραφικών εργαστηρίων σε σχολεία

27 Ιανουαρίου 2021

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η Eυρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος, διοργανώνει ζωντανή προβολή τεσσάρων ταινιών μικρού μήκους στις 27 Ιανουαρίου, τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος. Πρόκειται για έργα παιδιών και νέων που γυρίστηκαν είτε από ανεξάρτητους δημιουργούς είτε στο πλαίσιο κινηματογραφικών εργαστηρίων σε σχολεία.

Η προβολή θα γίνει ζωντανά ως live event στη σελίδα του Φεστιβάλ Ολυμπίας στο FB στις 18:00. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η Camera Zizanio καλούν τα παιδιά, τους γονείς και την κοινότητα των εκπαιδευτικών να παρακολουθήσουν τον τρόπο που οι νεαροί κινηματογραφιστές προσλαμβάνουν και αποτυπώνουν γεγονότα που σφράγισαν την ανθρώπινη ιστορία. Οι ταινίες προσφέρονται για συζήτηση και περαιτέρω ανάλυση για το Ολοκαύτωμα και τις πολιτικές και κοινωνικοοικομικές συγκυρίες που οδήγησαν στη θηριωδία.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

«Η Σόφι και ο Τζέικομπ» / ”Sophie and Jacob” – Max Shoham  (Καναδάς, διάρκεια 8’49’’ / 2020, animation).

H ταινία απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Πρόγραμμα της 20ης Camera Zizanio, στην κατηγορία δημιουργών 17-20 ετών.

Στη Ρουμανία το 1939 το πογκρόμ κατά των Εβραίων έχει ήδη ξεκινήσει. Τα σπίτια τους γίνονται στάχτη από το ίδιο το κράτος, άνθρωποι θανατώνονται και εκδιώκονται. Δύο νέοι, μια κοπέλα και ένα αγόρι, αναγκάζονται να αφήσουν πίσω τους γονείς τους και να επιβιβαστούν σε ένα πλοίο αναζητώντας μια νέα, ασφαλή πατρίδα. Όμως καμία χώρα δεν τους δέχεται. Τα τρόφιμα τελειώνουν και το σήμα κινδύνου οδηγεί τους εχθρούς στη θέση του πλοίου. Η ταινία animation του νεαρού σκηνοθέτη Max Shoham από τον Καναδά βασίζεται στην αληθινή ιστορία της οικογένειάς του και είναι πραγματικά συγκινητικό να βλέπουμε στο τέλος να σχηματίζεται το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας και, κάπου εκεί, να διακρίνουμε και το όνομα του δημιουργού.

Σκηνοθεσία, σενάριο, παραγωγή: Max Shoham. Eρμηνεία: Will Hochman, Olivia Nikkanen.

Σκεπτικό βράβευσης της Κριτικής Επιτροπής Παιδιών του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος της 20ης Camera Zizanio: «Η επιλογή της ταινίας “Sophie and Jacob”, βασίστηκε στο συναίσθημα που αφύπνισε και στην έντονη συγκίνηση που μας προκάλεσε. Πρόκειται για μία ταινία απόλυτα ολοκληρωμένη, με άρτιο σενάριο, σωστά δομημένη αφήγηση και ένα εντυπωσιακό animation».

 

«Κρυφτό· ένα graphic novel για τους Έλληνες Εβραίους» – 13ο ΓΕΛ Περιστερίου (διάρκεια 8’ / 2016)

Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα ζούσαν 77.377 Εβραίοι. Απ’ αυτούς χάθηκαν 67.149. Ανάμεσά τους 13.000 παιδιά. Η ταινία καταγράφει με αφήγηση και σκίτσα, σπαράγματα από μαρτυρίες κάποιων «Κρυμμένων Παιδιών», που με τη βοήθεια χριστιανικών ελληνικών οικογενειών, σε πόλεις και χωριά, κατάφεραν να επιβιώσουν της ναζιστικής βίας. Μια ταινία για το βίωμα του πολέμου από τα παιδιά και την αλληλεγγύη.

Σενάριο: Δημήτρης Ρίζος, Ζωή Σαργαντάνη, Γεωργία Φλώρου. Αφήγηση: Δημήτρης Ρίζος, Γεωργία Φλώρου, Θεοδώρα Μπέτσου
Σκίτσα: Κωνσταντίνος Παππάς, Γιώργος Φέγγος, Γιώργος Γεωργακόπουλος, Σπύρος Γεωργακόπουλος, Έλενα Διαμαντοπούλου, Αγγελική Ευαγγελάτου, Ίλντα Τσούκο, Γεωργία Φλώρου
Ψηφιοποίηση υλικού, ηχογράφηση: Δαμιανός Βογανάτσης, Θεοδώρα Μπέτσου, Γιώργος Φέγγος
Μοντάζ: Δαμιανός Βογανάτσης, εκπαιδευτικός – κινηματογραφιστής
Υπεύθυνη προγράμματος – Επίβλεψη έργου: Θεοδώρα Μπέτσου

Η ταινία δημιουργήθηκε από μαθητές/τριες του 13ου ΓΕΛ Περιστερίου, στo πλαίσιo Πολιτιστικού Προγράμματος με τίτλο «Ολοκαύτωμα, ανασκαλεύοντας μια δύσκολη μνήμη», στη διάρκεια του σχολικού έτους 2015-16.

«Mπλοκ 15» – 7ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης (Διάρκεια 6’ / 2018)

Μέσα στο φορτισμένο με ιστορικές μνήμες Μπλοκ 15 του στρατοπέδου Χαϊδαρίου, ένα παιδί αναζητά τη μεταφυσική παρουσία των Ελλήνων Εβραίων που πέρασαν από εκεί πριν τη μεταγωγή τους στο Άουσβιτς.

Σκηνοθεσία: Ιωάννα Πολιτοπούλου, Γιώργος Κοασίδης
Ερμηνεία: Γιώργος Κοασίδης, Βαγγέλης Δελημιχάλης, Θεοδώρα Κοτοπούλη, Δημήτρης Κούτρας
Σενάριο: Οι μαθητές: Ξανθίππη Δασκαλάκη, Πένυ Μαστροκάλου – Συντονιστές καθηγητές: Πέτρος Μούγιος, Δέσποινα Μπακιρτζόγλου

Κατόπιν αδείας από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα γυρίσματα έγιναν μέσα στο ιστορικό Μπλοκ 15 του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου τον Ιανουάριο του 2018. Η ταινία έχει λάβει δύο βραβεία: 2ο βραβείο στην κατηγορία μυθοπλασία στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους που διοργάνωσαν το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, η ΕΡΤ ΑΕ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση) και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, καθώς και το 1o βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Εβραϊκού Μουσείου και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

«Είχαν όμως την ευκαιρία…» – 13ο ΓΕΛ Περιστερίου (Διάρκεια 6΄ / 2017)

Το επινόησαν οι Ναζί. Ένα σχέδιο πέρα από την λογική, μ’ ένα στόχο, την εξόντωση, το Ολοκαύτωμα. Ασύλληπτος ο αριθμός των θυμάτων. 1.500.000 ανάμεσά τους ήταν παιδιά. Οι γιαγιάδες του Σπύρου και της Φένιας που έζησαν τον Μεγάλο Πόλεμο δεν ήταν Εβραίες, ούτε Ρομά, ούτε… Κι αυτό τους έδινε τουλάχιστον μια ευκαιρία…

Ιδέα, έρευνα, σενάριο: Σπύρος Θωμόπουλος, Φένια Μπαρδάκη, Ευαγγελία Σενδώνα
Μοντάζ: Θανάσης Ντόβας

Η ταινία δημιουργήθηκε από μαθήτριες/ές του 13ου ΓΕΛ Περιστερίου, στο πλαίσιο του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου του σχολείου, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2016-17 και συμμετείχε στο Διαγωνισμό video του ΥΠΕΘ και του Εβραϊκού Μουσείου με θέμα «Το παιδί θύμα του Ολοκαυτώματος».

Υπεύθυνη προγράμματος – Επίβλεψη έργου: Θεοδώρα Μπέτσου, φιλόλογος

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 – 18:00

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.