Το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Μολύβου Αρίων 2021 έρχεται με ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα

Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Μολύβου Αρίων 2021

Τέσσερις συναυλίες με καταξιωμένους αλλά και νέους μουσικούς από το χώρο της κλασικής και της παραδοσιακής μουσικής και μια διαδικτυακή διάλεξη

1 Αυγούστου 2021
- 4 Αυγούστου, 2021

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Μολύβου Αρίων έρχεται από την 1η έως τις 4 Αυγούστου 2021 στη Λέσβο με ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα.

Για ένατη χρονιά και μετά από ένα χρόνο απουσίας ο Αρίωνας είναι και πάλι εδώ με τέσσερις συναυλίες για τους επισκέπτες του νησιού και μια διαδικτυακή διάλεξη για όλους τους μακρινούς φίλους, λόγω των συνθηκών. Καταξιωμένοι αλλά και ταλαντούχοι νέοι μουσικοί– μια διαρκής προτεραιότητα του Αρίωνα – από το χώρο της κλασικής και της παραδοσιακής μουσικής έρχονται από την 1η έως τις 4 Αυγούστου.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Κορίνα Βουγιούκα σημειώνει:

«Είχα διαβάσει κάποτε πως φοιτητές του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης διέκοψαν το μάθημα του καθηγητή τους για να τον φυγαδεύσουν, λίγο πριν έρθουν να τον συλλάβουν οι στρατιώτες του δικτάτορα Φράνκο. Δεν έχω συγκρατήσει το όνομα του καθηγητή, όμως αυτό που θυμάμαι είναι η πρώτη του φράση όταν επέστρεψε στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο, έπειτα από σχεδόν τριάντα χρόνια εξορίας: ”Λοιπόν, πού είχαμε μείνει;”.

Λοιπόν, από εκεί που αιφνίδια σταματήσαμε συνεχίζουμε τις μουσικές του Αρίωνα, έπειτα από ένα καλοκαίρι απουσίας. Κρατώντας σφιχτά, με νύχια και με δόντια, τη συγκέντρωσή μας, τη μελέτη μας, την τέχνη μας ανά χείρας. Μην σκεφτείτε ότι είμαστε αισιόδοξοι. Δεν χρειάζεται να αισιοδοξούμε για να επιμείνουμε σε αυτό που τόσο λυτρωτικά μας απαλλάσσει από όποια μετρήσιμη χρησιμότητα.»

Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Μολύβου Αρίων 2021

Πρόγραμμα

Κυριακή 1 Αυγούστου, 21.00 | Δημαρχείο Μολύβου

Αν η μουσική είναι η τροφή της αγάπης, συνέχισε να τραγουδάς!

Αλεξάνδρα Πλέσσια, τραγούδι
Κωνσταντίνος Μανωλκίδης, κιθάρα
Γιώργος Βελισσαρίδης, τσέμπαλο

Τρεις νέοι ταλαντούχοι μουσικοί εξερευνούν και πειραματίζονται μέσα από διαφορετικούς συνδυασμούς φωνών και οργάνων. Αφορμή οι ομορφότερες μελωδίες των συνθετών της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, John Dowland, Henry Purcell και George Frideric Handel.

Δευτέρα 2 Αυγούστου, 21.00 | Δημαρχείο Μολύβου

«Μπλε Κύμινο»
Μυρωδιές και ηχοχρώματα από τις μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου

Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, τραγούδι, λάφτα
Έφη Ζαϊτίδου, κανονάκι

«Μπλε Κύμινο» τιτλοφορείται η παράσταση που συνδυάζει «μυρωδιές» και ηχοχρώματα από τις μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου με «φόρμες» και «αρμονίες» από διάφορα είδη του δυτικού μουσικού πολιτισμού. Σημαντική θέση κατέχει ο ελεύθερος αυτοσχεδιασμός ως αφορμή για διαρκή επί σκηνής συνομιλία ανάμεσα στην Έφη Ζαϊτίδου (κανονάκι) και τον Αλέξανδρο Καψοκαβάδη (λάφτα).

Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Μολύβου Αρίων 2021

Παράλληλη δράση

22.30 στον κεντρικό δρόμο του Μολύβου
Rock & roll στο Μόλυβο

Γιώργος Βλάχος, ηλ. κιθάρα
Νίκος Βουτυράκης, ηλ. κιθάρα
Άγγελος Βλαχος, σαξόφωνο

Μια φορά και έναν καιρό, οι Ρεσάλτο κάτω από την σκιά του κάστρου στον Μόλυβο. Ζωντανά στον δρόμο, με ελληνικό και ξένο ροκ.

Τρίτη 3 Αυγούστου, 21.00 | Δημαρχείο Μολύβου

Ρεσιτάλ κιθάρας
Hubert Kaeppel

Τραγούδια καλοκαιρινής νύχτας
Τζούλια Σουγλάκου, σοπράνο
Κορίνα Βουγιούκα, κιθάρα

Από τους σημαντικότερους κιθαρίστες της γενιάς του και γνώριμος του Αρίωνα από τα περασμένα χρόνια, ο Hubert Kaeppel θα ερμηνεύσει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο δημοφιλή έργα του κιθαριστικού ρεπερτορίου.

Φύση και Έρωτας. Η διάσημη σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου μαζί με την Κορίνα Βουγιούκα στην κιθάρα, ερμηνεύουν τραγούδια που ενέπνευσαν αρχαίοι και μεταγενέστεροι ποιητές, από τη Σαπφώ και τον Αλκμάν ως τον Σαίξπηρ και τον Heine.

Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Μολύβου Αρίων 2021

Τετάρτη 4 Αυγούστου, 21.00 | Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Π.Ι.Ο.Π. Αγία Παρασκευή

Η γιορτή του Αρίωνα
Συναυλία από το σύνολο των μουσικών που παίρνουν μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Αρίων 2021.

Καθώς οι συνθήκες της πανδημίας δεν επέτρεψαν φέτος τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών δράσεων του Αρίωνα, θα μεταδοθεί διαδικτυακά η διάλεξη του καθηγητή της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας της Κολωνίας Hubert Kaeppel, με θέμα «Ζητήματα ερμηνείας και δακτυλοθεσίας», τη Δευτέρα 2 Αυγούστου στις 12.00 με ελεύθερη πρόσβαση.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Αρίων

«Για εμάς, τους σύγχρονους Μηθυμναίους, τους κατοίκους του Μολύβου, η πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου δεν είναι μια πληροφορία στον τουριστικό οδηγό. Είναι δώρο ακριβό που μεταφέρουμε με αίσθημα ευθύνης και χαρά. Είναι το βλέμμα μας και η ανάσα μας.

Ο Μόλυβος είναι ο τόπος που γέννησε τον διάσημο κιθαρωδό και λυρικό ποιητή του αρχαίου κόσμου, Αρίωνα τον Μηθυμναίο. Δεν σώθηκε ούτε ένας στίχος του, παρά μόνο μια ιστορία που μας μεταφέρει ο Ηρόδοτος: κάποτε οι ναύτες που μετέφεραν τον Αρίωνα από τη Σικελία στην Κόρινθο, τον έριξαν στη θάλασσα για να μοιραστούν τα πλούτη του, μα τον έσωσε ένα δελφίνι που άκουσε το τραγούδι του.

Μια ιστορία που υπενθυμίζει πως το ταλέντο κάθε ανθρώπου είναι η δύναμή του που μπορεί να υποτάξει τη φύση ολόκληρη και να τον βγάλει στη στεριά.

Αυτή η ιστορία, ζωντανεύει ανάμεσα στις χορδές και τα δάχτυλα των μουσικών, που φτάνουν από όλες τις γωνιές της γης κάθε χρόνο στο Μόλυβο για το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Αρίων. Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου ξεκινήσε τη διοργάνωση του φεστιβάλ το 2012. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κοντά μας μουσικούς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, σπουδαστές και μαθητές από κάθε γωνιά της γης. Φιλοσοφία μας η προσέγγιση της κιθάρας, ως μέσο και όχι ως αυτοσκοπό. Ως μέσο μουσικής έκφρασης και αισθητικής καλλιέργειας. Ως μέσο δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας και σύμπραξης με άλλα μουσικά όργανα και άλλα είδη τέχνης.»

*Η είσοδος σε όλες τις συναυλίες είναι δωρεάν με δελτία εισόδου. Θα τηρηθούν όλα τα επιβεβλημένα μέτρα προστασίας για την αποτροπή διασποράς του Covid-19.

Συντελεστές

Διοργάνωση: Φορέας Τουρισμού Μολύβου
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Κορίνα Βουγιούκα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.