«Το φίδι που τρώει την ουρά του»: Μια έκθεση του Νίκου Μάντζιου και του Joseph Stokes

Το φίδι που τρώει την ουρά του

Τα έργα αναπαριστούν συμπλέγματα αποτελούμενα από αποσπασματικές συνδέσεις σωμάτων και οπτικούς αναγραμματισμούς

Στην έκθεση Το φίδι που τρώει την ουρά του  οι καλλιτέχνες Νίκος Μάντζιος και Joseph Stokes εξετάζουν τις ιστορικομυθολογικές δυνατότητες της σωματικής μετάλλαξης.

Ο τίτλος προκύπτει από ένα κοινό μορφολογικό στοιχείο στα έργα των δύο καλλιτεχνών, τις οργανικές συστραμμένες φόρμες οι οποίες δημιουργούν κλειστά σχήματα που έχουν την τάση να επιστρέφουν στον εαυτό τους. Αντανακλά ωστόσο και την θεματική αναφορά ορισμένων έργων σε μυθολογικές μορφές και αρχετυπικά σύμβολα (Σφίγγα, φίδι).

Τα έργα τους αναπαριστούν συμπλέγματα αποτελούμενα από αποσπασματικές συνδέσεις σωμάτων και οπτικούς αναγραμματισμούς. Ορίζοντας μια φετιχιστική σχέση με αυτό, η αναπαράσταση του ανθρωπίνου σώματος – όπου αυτό βρίσκεται – απεικονίζεται σε κατάσταση ερωτικής έκστασης, παραμένοντας ωστόσο ατελές και παραμορφωμένο, σαν να έχει συλληφθεί σε μια φάση παύσης της μεταμόρφωσης και ένωσης του με κάτι τερατώδες η ζωώδες.

Ένα περαιτέρω έναυσμα ανίχνευσης των έργων τους είναι οι τίτλοι που συνδράμουν μυθοπλαστικά δημιουργώντας ένα ψυχολογικό τόπο και μια διάθεση διερώτησης για την προέλευση και επιλογή των συμβόλων που χρησιμοποιούνται.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.