Το Marabou Project ταξιδεύει με φωτογραφικά πορτραίτα στη Σαντορίνη

Marabou Project

Ανείπωτες ιστορίες των ανθρώπων στα νησιά του Αιγαίου μέσα από τον φακό των Κωνσταντίνου και Πέτρου Σοφικίτη

25 Σεπτεμβρίου 2021
- 3 Οκτωβρίου, 2021

Το Marabou Project, ένα ιστοριογράφημα στο Αιγαίο με επίκεντρο τη διαφύλαξη του Αιγαιοπελαγίτικου νησιωτικού πολιτισμού μέσα από την εικόνα και την μουσική, ταξιδεύει στη Σαντορίνη.

Ένα ταξίδι που ξεκινά να αποκαλύψει τις ανείπωτες ιστορίες των ανθρώπων στα νησιά του Αιγαίου με στόχο την διαφύλαξη επαγγελμάτων, τοπικών εθίμων και παραδόσεων, που τείνουν στους καιρούς μας να χαθούν. Μία οπτική αφήγηση που δημιουργείται από εικόνες, λέξεις, μουσική, ταινίες και εκδηλώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Συμπόσιον Κέντρο Πολιτισμού που βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό Μεγαλοχωρίου στη Σαντορίνη. Η έκθεση ξεκινάει το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 3 Οκτωβρίου 2021.

Τις εικόνες των Κωνσταντίνου και Πέτρου Σοφικίτη θα πλαισιώσουν την ημέρα των εγκαινίων διεθνώς καταξιωμένοι Έλληνες σολίστες, με έντονη δραστηριότητα και μεγάλη διαδρομή στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη, οι οποίοι αποτυπώνουν στιγμές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και λειτουργούν ως πρέσβεις της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής διεθνώς.

Η Κατερίνα Παπαδοπούλου και οι συνεργάτες της, για άλλη μια φορά μας δείχνουν πως η παράδοση δεν είναι μόνο ένα κληροδότημα μουσειακού χαρακτήρα, αλλά πως ζει, αναπνέει και εξελίσσεται μέσα μας, μαζί μας, γύρω μας, για εμάς.

Marabou Project

Η σύμπραξη του Μαραμπού και του Νότιου Τόξου είναι μια συνεργασία, όπου η αφοπλιστική δύναμη της μουσικής, σε απόλυτη συνύπαρξη με τις ιστορίες που αφηγούνται οι άνθρωποι και τα τραγούδια του λαού του Αιγαίου, συμπαρασύρει το κοινό σε ένα ταξίδι ανά τους αιώνες σε ιστορίες πόνου, αγώνα, μόχθου, αντίστασης και τελικά, ζωής.

Τη μουσική θα «ντύσουν» την βραδιά των εγκαινίων τα φωτογραφικά πορτραίτα και κινηματογραφημένες αφηγήσεις σημερινών κατοίκων του Αιγαίου, σε απόλυτη συνηχία με τη μουσική, την ιστορία, τον πολιτισμό του Αιγαίου.

Marabou Project
Zampeta Anagnostopoulou – Anafi

Το ταξίδι του Marabou έλυσε τους κάβους του το 2019 και έχει σκοπό να επιστρέψει στο λιμάνι του το 2022.

Το Συμπόσιον φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και παραστάσεων εμπνευσμένων από τις Εννέα Μούσες των Τεχνών, μια ιδιωτική πρωτοβουλία της Άρτζυ Κακίσση (Γενική Διευθύντρια) και του Ιωάννη Πανταζή (Καλλιτεχνικός Διευθυντής / Μουσικός / Κατασκευαστής Οργάνων). Όραμά τους, να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη μέσω της μουσικής και της μυθολογίας, με πληθώρα δράσεων, όπως διαδραστικές μουσικές παραστάσεις, θεματικές εκθέσεις, εργαστήρια κατασκευής μουσικών οργάνων και συναυλιών, που απευθύνονται στην τοπική κοινότητα και σε ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο.

Marabou Project
Tamis – Ikaria

Ο Κωνσταντίνος Σοφικίτης είναι επαγγελματίας φωτογράφος και μέλος του LensCulture Society (magnum). Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί σε έντυπα και ψηφιακά μέσα αλλά και έχει εκτεθεί, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και έχει διακριθεί το 2017 με την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό Sony World Photography Awards, ενώ την ίδια χρονιά συμμετείχε και στην Biennale της Βενετίας. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται κυρίως στην ταξιδιωτική φωτογραφία, αναδεικνύοντας σε αυτήν τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα. Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, ο Κωνσταντίνος ταξιδεύει συνεχώς τον κόσμο για λόγους επαγγελματικούς και όχι μόνο, αποτυπώνοντας τη ζωή των ανθρώπων στους τόπους που επισκέπτεται.

Ο Πέτρος Σοφικίτης ξεκινάει την επαγγελματική του σταδιοδρομία στην φωτογραφία το 2008 πλάι στον πατέρα του και καταξιωμένο φωτογράφο, Δημήτρη Σοφικίτη. Αφαιρετικός και άριστος “δαμαστής” των φυσικών πηγών του φωτός, ο Πέτρος καταφέρνει να πυροδοτήσει έντονα συναισθήματα και να κάνει τον θεατή συνοδοιπόρο στις ιστορίες των φωτογραφιών του. Έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς, έχει λάβει το 2011 τον τίτλο του “Contemporary Portait Photographer of the Year”, ενώ το έργο του έχει δημοσιευτεί στα μεγαλύτερα ελληνικά ενημερωτικά portals καθώς και έχει εκτεθεί σε σημαντικές γκαλερί και χώρους τέχνης στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

*Cover photo: Santorini_ALITHINI KOLIOUSI

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

25 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου 2021

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.