Το Metaphor Athens φιλοξενεί τον ανεξάρτητο χώρο τέχνης Callirrhoë με την έκθεση ”Narrative Framings”

Το Metaphor Athens φιλοξενεί την Callirrhoë με την έκθεση Narrative Framings

Οι επισκέπτες έρχονται αντιμέτωποι με φαινομενικά γνώριμες ιστορίες και στοιχεία που λειτουργούν αποτελεσματικά ως σύγχρονες αλληγορίες

10 Μαΐου 2022
- 21 Μαΐου, 2022

Το Metaphor Athens φιλοξενεί από τις 10 μέχρι τις 21 Μαΐου τoν ανεξάρτητο χώρο τέχνης Callirrhoë με την παρουσίαση της έκθεσης τέχνης ”Νarrative Framings”.

H επιμέλεια είναι της Ολυμπίας Τζώρτζη και συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Selma Köran, Fleur Melbourn, Έρικα Σκούρτη, Βαλίνια Σβορώνου, Γιώργος Τσεριώνης και Αμαλία Βεκρή.

Οι επισκέπτες της έκθεσης καλούνται να εξερευνήσουν τι θα μπορούσε να αποτελεί μια τέλεια αφήγηση, μια όμορφη ιστορία, την ιδανική αρχή ή το ιδανικό τέλος μιας ιστορίας.

Θα μπορούσε μια και μόνο αφήγηση να είναι άψογη; Είναι ο κόσμος, στον οποίο ζούμε, αψεγάδιαστος;

Η Selma Köran, η Fleur Melbourn, η Έρρικα Σκούρτη, η Βαλίνια Σβορώνου, ο Γιώργος Τσεριώνης και η Αμαλία Βεκρή δημιουργούν τους δικούς τους μικρόκοσμους ισορροπώντας μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας, ενώ παράλληλα εξετάζουν σύγχρονα θέματα δουλεύοντας με «μεγαλοπρεπείς» αφηγήσεις και δίνοντάς μας τον απαραίτητο χώρο για σκέψη και προβληματισμό.

Η είσοδος στον εκθεσιακό χώρο μοιάζει με ένα πέρασμα στο δυνητικό μέλλον ενός παράλληλου κόσμου. Οι επισκέπτες έρχονται αντιμέτωποι με φαινομενικά γνώριμες ιστορίες και στοιχεία που λειτουργούν αποτελεσματικά ως σύγχρονες αλληγορίες.

Η εγκατάσταση video της Selma Köran που πραγματεύεται ένα εναλλακτικό τέλος του μύθου της Θεογονίας του Ησιόδου, τα κεραμικά γλυπτά με τα ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά του Γιώργου Τσεριώνη και η τοιχογραφία με τις απελευθερωτικές γραμμές ενός αφηρημένου σώματος της Αμαλίας Βεκρή δημιουργούν τις προδιαγραφές για μια σουρεαλιστική διαδρομή στον κεντρικό χώρο της έκθεσης. Η βασική στόχευση μιας οπτικής γλώσσας της υπερβολής είναι να τονίσει τις ατέλειες της ανθρώπινης φύσης και ταυτόχρονα να απελευθερώσει τον χρήστη της από το βάρος της θνησιμότητας και της κοινωνικής του θέσης.

Το Metaphor Athens φιλοξενεί την Callirrhoë με την έκθεση Narrative Framings
Valinia Svoronou, Outdoor Landscape, Salvage Plan 2019 digital print aluminum frame© teh artist © Elpida Fragkeskidou

Περπατώντας προς τον επάνω όροφο, τα θραύσματα της σειράς έργων Endymion της Βαλίνιας Σβορώνου λειτουργούν ως αφετηρία για την εξερεύνηση ρομαντικών ιδεών σε συσχετισμό με τον σύγχρονο κόσμο. Δύο σκοτεινοί θάλαμοι, στα αριστερά το video Body Scan της Έρικας Σκούρτη και στα δεξιά το πρώτο επεισόδιο του Naked Lunch της Fleur Melbourn, εξετάζουν την ανθρώπινη φύση ως θέαμα.

Το Metaphor Athens φιλοξενεί την Callirrhoë με την έκθεση Narrative Framings
Selma Köran Exit Athena film still 2018, video installation © the artist

Το Body Scan επιχειρεί να αναλύσει και να επαναπροσδιορίσει το ανθρώπινο σώμα και το Naked Lunch παρουσιάζει χωρίς λογοκρισία τα συναισθήματα ενός ανθρώπου. Παρόλα αυτά, όλοι διαφέρουμε αλλά παράλληλα είμαστε όλοι μέρος ενός μεγαλύτερου σύμπαντος που στοχεύει στην αρμονική συνύπαρξη. Το σύνολο των έργων λειτουργεί ως μια φανταστική αφήγηση και οι εικόνες εμβαθύνουν σε μια ύπαρξη εγκλωβισμένη ανάμεσα στο μύθο και την πραγματικότητα, στο ατομικό και στο συλλογικό. Επομένως υπάρχει η δυνατότητα να αναδομηθούμε.

Η Callirrhoë φιλοξενείται για πρώτη φορά στον χώρο του Metaphor Αthens ο οποίος με τη σειρά του έχει ως στόχο να μεταμορφώνεται σε έναν πολυδιάστατο εκθεσιακό χώρο για installations, performances, video projections και καλλιτεχνικές εμπειρίες που ο καθένας ανακαλύπτει με τον δικό του τρόπο.

Η έκθεση ”Narrative Framings” εντάσσεται στο φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων “Τhis is Athens-City Festival”.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: Tρίτη 10 Μαΐου | 19.00 – 22.00
Διάρκεια έκθεσης: 10 – 21 Μαΐου 2022
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 10.00 – 20.00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Αγάθωνος 6, Αθήνα 105 51

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.