Το Μουσείο Μου: Το Μουσείο ως Σημείο Συνάντησης

Ένα συνέδριο για το πώς τα μουσεία μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι για διαπολιτισμικό διάλογο, ακτιβισμό και συμμετοχή διαφορετικών κοινοτήτων

Στις 20-21 Νοεμβρίου, το Μουσείο Μπενάκη, η Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Ελλάδα και το British Council, σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen και την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα/ Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, διοργανώνουν διήμερο συνέδριο με τον τίτλο «Το Μουσείο Μου: Το Μουσείο ως Σημείο Συνάντησης».

Φέτος το συνέδριο για τα μουσεία μεγαλώνει και εισάγει νέα στοιχεία: γίνεται διήμερο στην Αθήνα, με ευρύτερη διεθνή συμμετοχή και συνεργασία, και αποκτά τον δικό του ιστότοπο. Στην ένατη κατά σειρά διοργάνωση, επαγγελματίες από τον μουσειακό και τον ευρύτερο πολιτιστικό χώρο, καλλιτέχνες, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, εκπαιδευτικοί, θεωρητικοί και ακτιβιστές θα διερευνήσουν πώς τα μουσεία μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι για διαπολιτισμικό διάλογο, ακτιβισμό και συμμετοχή διαφορετικών κοινοτήτων.

Στο συνεχώς μεταβαλλόμενο πεδίο της προσέλκυσης κοινού, τα μουσεία μεταβαίνουν από τη φάση της εσωστρεφούς διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε ζωντανούς κοινωνικούς, πολιτικούς και συμμετοχικούς χώρους. Ένα, όλο και περισσότερο, διευρυμένο κοινό προσμένει μέσα από νέα μουσειακά προγράμματα και εμπειρίες να διερευνήσει την ταυτότητά του και να μάθει περισσότερα για την κοινότητα στην οποία ανήκει.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων.

Προσκεκλημένοι ομιλητές:

Katy Ashton, Διευθύντρια, People’s History Museum (PHM), Βρετανία

Δέσποινα Γερουλάνου, Μέλος Διοικητικής Επιτροπής, Μουσείο Μπενάκη, Ελλάδα

Άκης Γκούμας, Δημιουργός κοσμημάτων, Ελλάδα

Catherine Devine, Επικεφαλής Επιχειρηματικής Στρατηγικής – Βιβλιοθήκες και Μουσεία, Microsoft, Η.Π.Α.

Cécile Dumoulin, Υπεύθυνη Κοινού και Πολιτιστικών Προγραμμάτων, Musée des Civilisations de l’ Europe et de la Méditerranée (Mucem), Γαλλία

Αμαλία Ζέπου, Ειδικός στην Κοινωνική Καινοτομία, Ιδρύτρια «συνΑθηνά», Ελλάδα

Χρήστος Καρράς, Εκτελεστικός Διευθυντής – Επιμελητής Μουσικού Προγράμματος, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Ελλάδα

Σόφη Λάμπρου, Συν-ιδρύτρια, Impact Hub Athens, Αγορά της Κυψέλης, Ελλάδα

Essam Makhlouf, Περιφερειακός Διευθυντής (Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Αφρική), Βιβλιοθήκες και Μουσεία, Microsoft, Η.Π.Α.

Μάρλεν Μούλιου, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα

Meriç Öner, Διευθύντρια Έρευνας και Προγραμμάτων, SALT, Τουρκία

Ειρήνη Παπαγεωργίου, Επιμελήτρια Προϊστορικών, Αρχαίων Ελληνικών και Ρωμαϊκών Συλλογών, Μουσείο Μπενάκη, Ελλάδα

Kristin Prestegaard, Διευθύντρια Εξωστρέφειας και Συμμετοχής Κοινού, Minneapolis Institute of Art (Mia), Η.Π.Α.

Marcelo Rezende, Συν-διευθυντής, Archiv der Avantgarden, Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Γερμανία

Katrina Stacy, Επιμελήτρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Ερμηνείας Εκθεμάτων, Georgia O’Keeffe Museum, Η.Π.Α.

Μαρία Τσαντσάνογλου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια, Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (МОМus) – Καλλιτεχνική Διευθύντρια, MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Ελλάδα

Κίμων Φραγκάκης, Δημοσιογράφος, Ιδρυτής Sophisticated Media, Ελλάδα

Καθώς και οι ομάδες Anticlastics και Metoo

Οι Έλληνες και διεθνείς ομιλητές του συνεδρίου θα εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί παρέχουν ένα χώρο ανταλλαγής γνώσεων, διαπολιτισμικού διαλόγου, ενδοσκόπησης και ψυχαγωγίας μέσα από προγράμματα και υπηρεσίες πέραν των αναμενόμενων, αποκτώντας ένα ρόλο κεντρικό στην καθημερινότητα του πολίτη.

Η εγγραφή στο συνέδριο είναι απαραίτητη και θα είναι διαθέσιμη μέσω του νέου ιστότοπου του συνεδρίου www.thecomuseum.org στις 29 Οκτωβρίου, με γενικό εισιτήριο 15 ευρώ και φοιτητικό 7 ευρώ. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε ελληνικά και αγγλικά καθώς και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Το συνέδριο θα μαγνητοσκοπηθεί από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και θα είναι διαθέσιμο στο www.blod.gr. Tην ημέρα του συνεδρίου, οι ομιλίες θα μεταδίδονται με απευθείας σύνδεση διαδικτυακά, μέσω ΔΙΑΥΛΟΥ.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, στις 20 και 21 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια –χωρίς επιπλέον κόστος συμμετοχής– για επαγγελματίες από τον χώρο του πολιτισμού. Ξεχωριστή προεγγραφή για τα εργαστήρια θα είναι διαθέσιμη μέσω του ιστότοπου του συνεδρίου στις 25 Οκτωβρίου. Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στα αγγλικά και δεν θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Στις 22 Νοεμβρίου, το συνέδριο θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη, στο Μέγαρο Μουσικής, από τις 9:30 έως τις 17:30.

Το συνέδριο στη Θεσσαλονίκη διοργανώνεται από το Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α., το British Council και το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, το Goethe-Institut Athen και τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής της Θεσσαλονίκης. Τελεί επίσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η εγγραφή στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης είναι απαραίτητη και θα είναι επίσης διαθέσιμη μέσω του νέου ιστότοπου του συνεδρίου www.thecomuseum.org στις 29 Οκτωβρίου, με γενικό εισιτήριο 5 ευρώ. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε ελληνικά και αγγλικά καθώς και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Βεβαιώσεις συμμετοχής θα αποσταλούν μέσω e-mail μετά το πέρας της ημερίδας, εφόσον έχει προηγηθεί ηλεκτρονική εγγραφή.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

7 €
- 15 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.