Το Odd Dance Τheater στην Ελλάδα

Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στον Ιαπωνικό χορό Butoh με τον Grigory Glazunov

Μετα από την χειμερινή επιτυχημένη εμφάνιση, στο Black Box στην Θεσσαλονίκη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Odd Dance Τheater, Grigory Glazunov από την Αγία Πετρούπολη, έρχεται στην Αθήνα, στο Θέατρο Αλκμήνη, στα πλαίσια ενός εξαημέρου φεστιβάλ αφιερωμένου στον Ιαπωνικό χορό Butoh, από τις 9 Μαΐου. Mαζί του στην σκηνή θα βρίσκονται και οι Underwater ChessΠάνος Παπάζογλου και Μιχάλης Βρέττας.

Ακολουθούν αναλυτικά οι δράσεις του αφιερώματος:

– Δreams / Solo perfomance
Η ολίσθηση μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης, η επιφάνεια υποχωρεί, το βάθος εμφανίζεται η κοινωνική μάσκα ρέει από την επιφάνεια του προσώπου. Όταν η μελωδία ηχεί κάτω από τα πλευρά γεννιέται ένα τραγούδι και ύστερα βλέπεις λεπτότερα και οι ήχοι είναι πιο ήσυχοι. Διαπεραστικά πιο λεπτοί, εκκωφαντικά πιο ήσυχοι. Όταν τα μάτια ακούγονται γεννιέται ένα τραγούδι.
Δευτέρα 11 & Τρίτη 12 Μαΐου στις 21:30
Εισιτήρια: 10€, 7€ (φοιτητικό-ανέργων)

– Old Photo / OddDance theater Ensemble
Κοίταξε προσεκτικά σε μια παλιά φωτογραφία. Υπάρχει η παρουσία των ανθρώπων εκεί. Η ακινησία αρχίζει να ακούγεται σαν μια εισαγωγή σε ένα αιώνιο παιχνίδι, φιγούρες σε ετοιμότητα. Σταδιακά αναδύεται μια αόρατη αρχιτεκτονική των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Και τότε έρχεται η στιγμή που τα σύνορα μεταξύ εικόνας και πραγματικότητας σπάει, οι φιγούρες έρχονται στη ζωή, οι σχέσεις και τα κίνητρά τους να γίνουν ορατά. Αυτό διαπραγματεύεται η παλιά φωτογραφία, την εξιστόρηση που αναζητά ανάπαυση στην αιωνιότητα, τον χρόνο που συμπιέζεται ανάμεσα σε δυο γουλιές κρασί.
Με τους Grigory Glazunov, Natalia Zhestovskaya, Tasha Koleso
Mαζί τους οι: Μαρία Λάππα,, Ασημίνα Ξηρού, Παυλος Ιοαρδανόπουλος, Τζίνα Αποστολοπούλου, Θανάσης Κουσκούσης
Τετάρτη 13 & Πέμπτη 14 Μαΐου στις 21:30

Εισιτηρια: 10€, 7€ (φοιτητικό-ανέργων) 

– Σεμινάριο – workshop butoh: Motivation of explosion / Τα κίνητρα της έκρηξης
Το OddDance theater από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και o Ειλισσός, μια εταιρία για τον πολιτισμό, διοργανώνουν ενα πενθήμερο σεμινάριο butoh στο θέατρο Αλκμήνη από τις 9 έως τις 13 Μαΐου. H εκρηκτική κίνηση κατέχει σημαντική τεχνική θέση στην εκπαιδευτική διαδικασία του butoh. Η εκρηκτική κίνηση είναι εκφραστικά και ενεργειακά δυναμική, θεαματική και θαρραλέα για την εφαρμογή της στο κατάλληλο επίπεδο ο επιτελεστής χρειάζεται να βρει τις εσωτερικές πηγές από τις οποίες πηγάζουν οι λόγοι και τα κίνητρα του, να τις ενσωματώσει στην ροή του και να να τις χρησιμοποιεί σαν παραστατικά εργαλεία που θα τον βοηθούν κάθε φορά να οικοδομεί την γέφυρα μεταξύ του εαυτού του και του κοινού.

Μέσα από βασικές ασκήσεις «κλειδιά» που επιτρέπουν το άνοιγμα του εκφραστικού δυναμικού για την εισαγωγή και διερεύνηση της εκρηκτικής κίνησης και μέσα από συνεχή ανατροφοδότηση των εσωτερικών πηγών το σώμα μαθαίνει να εκτοξεύεται πέρα από τα κινησιολογικά του όρια και μοτίβα. Μαθαίνει να σπάει τις φόρμες. Ο στόχος του μαθήματος είναι να ξεπεράσει την κίνηση του σώματός και να συναντήσει το σημείο εκείνο όπου «η φύση μας ξεσπά και η συνείδηση δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει και να καταγράψει αυτό που δημιουργεί το σώμα» λεει ο Grigory Glazunov.

Για περισσότερα από 20 χρόνια το Odd Dance theater έχει εντρυφήσει στην φιλοσοφία του Ιαπωνικού χορού butoh έχοντας αναπτύξει ενα σαφές και καθαρό εκπαιδευτικό σύστημα εμβύθισης και κατανόησης της συγκεκριμένης πρακτικής φιλοσοφικής προσέγγισης. Ο Grigory Glazunov διδάσκει και χορογραφεί για το Alexandrinsky Theatre που είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο θέατρο στην Πετρούπολη. Είναι χορογράφος, χορευτής και δάσκαλος του Butoh. Υπήρξε ηθοποιός στο State Interior Theatre της Πετρούπολης. Από το 1992 έχει δημιουργήσει μεγάλο αριθμό σόλο και ομαδικών έργων για το Academy of Silence Art project των Griffin και Plastmass Theatres. Συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ με ατομικές και ομαδικές χορογραφίες (Vertical-2007. Butoh Relations International Festival, The 5th international Festival of Authentic Musical and Theatre Art in the Palaces of Moscow – 2005, SKIF (Sergey Kuryokhin International Festival of avant guard arts)’97 ’98 ‘2001, 2002, 2003, 2005)

Το Βutoh είναι σύγχρονη, avant garde παραστατική τέχνη και φιλοσοφία. Γεννήθηκε στην Ιαπωνία, το 1959 μέσα από τη συνεργασία των χορογράφων Tatsumi Hijikata και Kazuo Ohno σαν μια προσπάθεια προβοκάτσιας στα δυτικά πρότυπα της τότε χορολογίας και τον παραδοσιακό Ιαπωνικό χορό. O Tatsumi Hijikata έδωσε την πρώτη παράσταση το 1959 με τίτλο Kinjiki (απαγορευμένα χρώματα) που σόκαρε το κοινό και κατέταξε το Butoh για ένα μεγάλο διάστημα στις απαγορευμένες τέχνες. Έκτοτε έχει εξαπλωθεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Το butoh τολμά να χρησιμοποιεί τον αργό ρυθμό σε έναν εξωφρενικά γρήγορο κόσμο , τολμά να εκρήγνυται σπάζοντας την κινησιολογική λούπα, τους αυστηρούς άξονες που μετατρέπουν το σώμα σε μέσο παραγωγής. Το σώμα στο butoh ανθίζει μέσα από τα εσωτερικά του τοπία. Χρησιμοποιώντας ακόμη και τις πιο λογοκριμένες αισθήσεις επιτυγχάνει τον εσωτερικό μετασχηματισμό σε ατομικό αλλά και παραστατικό επίπεδο. Δεν έχει προκαθορισμένη μορφή ή φόρμα. Ο χορός ενυπάρχει μέσα στο σώμα, αφυπνίζεται και διαδρά με τις εκάστοτε εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες. Το σώμα αναζητά την καθαρή συνείδηση, την ατομική αναγκαιότητα σε κάθε στιγμή, παράγοντάς τον δικό του χώρο και χρόνο.
Σάββατο & Κυριακή από τις 14:00 έως τις 19:00
Δευτέρα, Τρίτη & Τετάρτη από τις 16:00 έως τις 21:00
Κόστος: 100€ (για φοιτητές και ανέργους με προκαταβολή 50€) & 130€ για απλή κράτηση της θέσης με προκαταβολή 50€
Δυνατότητα παρακολούθησης τριημέρου για περιορισμένο αριθμό ατόμων με κόστος: 80€

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

7 €
- 130 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ