Η κωμικοτραγική ιστορία του Αλεξάντερ Γκέλμαν σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος φιλοξενεί το έργο του Αλεξάντερ Γκέλμαν «Το Παγκάκι», μια παράσταση που έρχεται – μετά από δύο σαιζόν στο θέατρο Vault στην Αθήνα – στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών στις 5, 6, 7 και 8 Μαΐου 2016.

Ο Γρηγόρης Καραντινάκης μεταφράζει, απευθείας από τα ρωσικά και σκηνοθετεί την Έλενα Μαρσίδου και τον Αλέξανδρο Καλπακίδη. Η παράσταση μετά από δύο επιτυχημένες σεζόν στην Αθήνα και μια μικρή περιοδεία εκτός, επιστρέφει και πάλι στη σκηνή του Vault. Τη μουσική έχουν συνθέσει ειδικά για την παράσταση τα Κίτρινα Ποδήλατα ενώ η σκηνογραφία και τα κοστούμια είναι του Βασίλη Μπαρμπαρίγου και η κινησιολογική επιμέλεια της Ζωής Κολλάτου.

Ο Αλεξάντερ Γκέλμαν ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της εποχής του, έγραψε το Παγκάκι το 1983 και από τότε έχει μεταφραστεί και παιχτεί σε τριάντα χώρες. Συνεχίζει να παίζεται, χάρη στη βαθιά ανθρώπινη ματιά του, αλλά και το πικρό χιούμορ, που το κάνει διαχρονικό και κωμικοτραγικά επίκαιρο.

Γράφτηκε στη Σοβιετική Ένωση, του ογδόντα, την περίοδο πριν από την κατάρρευσή της, όπου η αυθαιρεσία και η διαφθορά κυριαρχούν. Η κοινωνία βρίσκεται σε αδιέξοδο το ίδιο και οι άνθρωποί της. Ονειρεύονται μια άλλη ζωή κάπου αλλού, κάπως αλλιώς. Διαφεύγουν σε άλλους κόσμους, σε ζωές άλλων ανθρώπων, πλάθουν φανταστικές ιστορίες, δραπετεύουν από μια καθημερινότητα στην οποία ασφυκτιούν και δεν μπορούν να αντέξουν διεκδικώντας μια ανθοφορία.


Δείτε το τρέιλερ της παράστασης «Παγκάκι»

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου
Πρόκειται για μια κωμικοτραγική ιστορία δύο μοναχικών ανθρώπων. Μια μέρα βρίσκει ο ένας τον άλλον σε ένα πάρκο. Αυτός και Αυτή φέρνουν στη σκηνή το πιο ζωντανό, το πιο εύφορο από τα θέματα, την Αγάπη. Κάνουν μαζί τη διαδρομή από το ψέμα στην αλήθεια. Μια διαδρομή που το ψέμα συγχέεται με την ανάγκη της προσωπικής ελευθερίας, της ελευθερίας σκέψης, των ιδεών. Μια διαδρομή που σε κάποιες στιγμές το ψέμα γίνεται η μόνη ίσως αλήθεια.

Έχουν εγκλωβιστεί και οι δύο στον κόμπο του ψέματος γνωρίζοντας πως ο κόμπος δεν λύνεται πια, παρά μόνο κόβεται. Υποφέρουν και επιδίδονται στο αιώνιο παιχνίδι της μονομαχίας του άντρα με τη γυναίκα, που είτε θα τους φέρει κοντά, είτε θα σημάνει τη φυγή τους προς τη μοναξιά.

Και οι δύο ψάχνουν για μια καινούργια αρχή, ενώ από καιρό γνωρίζουν πως την έχουν ήδη κάνει. Μια ιστορία που θα μπορούσε να συμβεί σε κάθε πάρκο, σε κάθε χώρα.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Αλεξάντερ Γκέλμαν
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Καλπακίδης, Έλενα Μαρσίδου
Σκηνικά-Κοστούμια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος
Μουσική: Κίτρινα Ποδήλατα
Κινησιολογική Επιμέλεια: Ζωή Κολλάτου

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

8 €
- 10 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.