Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) που φέτος έχει ως θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές» και πραγματοποιεί την Κυριακή 17 Μαΐου 2015 και ώρες 10:00 – 10:45 και 11:00 – 11:45, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το παιχνίδι της Οικόπολης» για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 χρόνων.

Η οικόπολη είναι ένα επιδαπέδιο παιχνίδι που σχεδιάστηκε και περιλαμβάνεται στη μουσειοσκευή (εκπαιδευτικό κουτί) του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου με θέμα «Ανακυκλωπράγματα».

Συνδέεται με τη λειτουργία της ανακύκλωσης και ζωντανεύει με τη συμμετοχή των παιδιών. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν μέσα στο μουσείο, να συνεργαστούν, να τεντώσουν τη φαντασία τους για να κατανοήσουν πώς επιδρά ο άνθρωπος με τις δραστηριότητές του στο φυσικό περιβάλλον.

Επιπλέον, τα παιδιά ευαισθητοποιούνται και διαμορφώνουν στάσεις με σεβασμό στο περιβάλλον, εξοικειώνονται με μεθόδους οικολογικής συμπεριφοράς και προβληματίζονται για τον τρόπο που τα ίδια μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.