«Το piano στα forte του» παρουσιάζει την Αλεξία Μουζά σε ρεσιτάλ πιάνου στο Θέατρο Pierce του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος το Σάββατο 21 Μαρτίου στις 20:30.

Η αθηναία πιανίστα έχει εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς σε όλο τον κόσμο, παρά το νεαρό της ηλικίας της. Έχει εμφανιστεί σε σημαντικά ευρωπαϊκά φεστιβάλ και αίθουσες Ευρώπης, Ασίας και ΗΠΑ.

Στις 21 Μαρτίου η Μουζά θα παρουσιάσει τα ακόλουθα έργα: δύο σονάτες του Soler, την σονάτα σε ρε μείζονα, op. 10 αρ. 3 του Beethoven, και έργα του Chopin (μαζούρκες, πρώτο σκέρτσο, πολωναίζα σε φα δίεση ελάσσονα).

Padre Antonio Soler (1729-1783): 2 σονάτες για πληκτροφόρο όργανο, Allegretto, σε σολ ελάσσονα, Allegro, σε ντο δίεση ελάσσονα
Ludwig van Beethoven (1770-1827): Σονάτα σε ρε μείζονα, αρ. 7, οp. 10 αρ. 3
Frédéric Chopin (1810-1849): Μαζούρκες, op. 50
Σκέρτσο σε σι ελάσσονα, αρ. 1, op. 20
Σπουδή σε ντο δίεση ελάσσονα, op 25 αρ. 7
Πολωνέζα σε φα δίεση ελάσσονα, op. 44

Πιανίστρια με «καταπληκτική ενέργεια, καθαρότητα και ακρίβεια», σύμφωνα με κριτικές, η Αλεξία Μουζά κέρδισε σε ηλικία 11 ετών το αριστείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου «Φίλων 2000». Ως νικήτρια του Cantu International Competition for Piano and Orchestra ερμήνευσε το κοντσέρτο σε ρε ελάσσονα Κ. 466 του Mozart με την Philharmonic Orchestra “Mihail Jora” of Bacau (διευθ. Ovidiu Balan) σε Μιλάνο και Κόμο. Ως νικήτρια του Διαγωνισμού για πιάνο «Γιώργος Θυμής» ερμήνευσε με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης το κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Grieg (διευθυντής Paul Chiang).

Ως προσκεκλημένη σολίστ, η Αλεξία ερμήνευσε το “Lodron-konzert” του Mozart για τρία πιάνα σε συνεργασία με τους Alberto Nosé and Alexander Romanovsky, με την Haydn Orchestra Bolzano and Trento (διεύθ. Ola Rudner), εγκαινιάζοντας το επετειακό πρόγραμμα Mozart Ways 2006. Ερμήνευσε με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης το κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα Κ. 466 του Mozart (διεύθ. Αναστάσιος Συμεωνίδης). Έπαιξε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (διεύθ. Enrique Batiz, κοντσέρτο Νο 3 Beethoven) αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές από τον αθηναϊκό τύπο. Ακόμα, με την Simon Bolivar Symphony Orchestra της Βενεζουέλας υπό την διεύθυνση του Manuel Lopez μπροστά σε ένα ενθουσιώδες ακροατήριο, ερμηνεύοντας το κοντσέρτο Νο 1 του Tchaikovsky. Έχει επίσης συμπράξει ως σολίστ με την Ορχήστρα Χρωμάτων, την Ορχήστρα Feminarte, την Fiesole/Florence Youth Orchestra και την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Μεξικού.

Η Αλεξία έχει δώσει ρεσιτάλ πιάνου στο Concert Hall του Χονγκ Κονγκ, Konzerthaus του Βερολίνου, Tsai Performance Center της Βοστώνης, Sala Verdi του Μιλάνου, Accademia Filarmonica της Μπολόνια, Μέγαρο Μουσικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Έχει προσκληθεί και συμμετάσχει σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ όπως Sächsisches Mozartfest (Γερμανία), Semaine musicale (Ελβετία), Maggio Fiorentino, Pomeriggi Musicali, Festival MITO, Festival de Bach a Bartok (Ιταλία), Si-Chuan International Piano Festival in Chengdu (Κίνα), International Mozart Festival στο Hokkaido (Ιαπωνία), διεθνές φεστιβάλ πιάνου Θεσσαλονίκης, φεστιβάλ Ναυπλίου και Σαντορίνης.

Η Αλεξία Μουζά γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με την μητέρα της, την πιανίστρια Πατρίσια Αρένας. Συνέχισε στην International Piano Academy, στην Imola Ιταλία, με τους Leonid Margarius και Anna Kravtchenko. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Cesena (Conservatorio Statale di Musica, Diploma Accademico di II Livello) και Βοστώνη (College of Fine Arts, Boston University, Artist Diplom) με τον Boaz Sharon. Έλαβε υποτροφίες από ΙΚΥ, ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης», International Piano Academy Imola, Boston University. Έχει ηχογραφήσει δύο audio-DVD με την εταιρεία Multigram Classical (το κοντσέρτο του Mozart για 3 πιάνα K. 242 και ρεσιτάλ με έργα Mozart, Beethoven, Schumann, Chopin).