Το piano στα forte του: Δημήτρης Βασιλάκης – Γιώργος Κωνσταντίνου – Αγάθη Λεϊμονή

Σε σύμπραξη με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων

«Το piano στα forte του» έχει την τιμή να παρουσιάσει τρεις εκλεκτούς σολίστ πιάνου σε σύμπραξη με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων υπό την διεύθυνση του Παντελή Κογιάμη στο Θέατρο Pierce του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος την Τετάρτη 1 Απριλίου 2015, στις 20:30 Ο Δημήτρης Βασιλάκης, σολίστ του παρισινού Ensemble Intercontemporain, κατέπληξε το κοινό του κύκλου «Το piano στα forte του» τον Φεβρουάριο του 2014. Ο Γιώργος Κωνσταντίνου εμφανίζεται ως σολίστ σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ είναι ιδιαίτερα δραστήριος ως παιδαγωγός. Η διεθνούς φήμης σολίστ Αγάθη Λεϊμονή δίνει ρεσιτάλ και παραδίδει σεμινάρια και master class σε Ευρώπη και Νότια Αμερική.

Αναλυτικό πρόγραμμα
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε σολ μείζονα (KV 453)
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα (KV 466)
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε λα μείζονα (KV 488)

Βιογραφικά

Δημήτρης Βασιλάκης
O Δημήτρης Βασιλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967, όπου και ξεκίνησε να μελετά πιάνο στο Ολυμπιακό Ωδείο και αργότερα κοντά στην Ντόρα Μπακοπούλου. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο των Παρισίων (Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris), απ’όπου απεφοίτησε ομόφωνα με την ανώτατη βαθμολογία στο πιάνο (υπό τον Gérard Frémy), στην μουσική δωματίου και στην συνοδεία. Μεταξύ των δασκάλων του ήταν και οι Monique Deschaussées και György Sebők.

Είναι σολίστ του Ensemble Intercontemporain από το 1992, όπου δούλεψε στενά με τον Pierre Boulez. Έδωσε την πρώτη εκτέλεση του Incises του Boulez (η ηχογράφηση του οποίου συμπεριελήφθη στην συνολική ηχογράφηση του έργου του συνθέτη στην Deutsche Gramophon), και συμμετείχε στην ηχογράφηση των έργων του ιδίου Repοns και Sur Incises. Έχει επίσης συνεργαστεί με συνθέτες όπως οι Γιάννης Ξενάκης, Luciano Berio, Karlheinz Stockhausen και György Kurtàg. Ο δίσκος Le Scorpion, με τα κρουστά του Στρασβούργου, σε μουσική του Martin Matalon, κέρδισε το Grand Prix της Académie Charles-Cros στην κατηγορία Σύγχρονης Μουσικής το 2004.

Ο Δημήτρης συμμετείχε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ άλλων στο Salzburg (με τον βαρύτονο Gérard Souzay με τραγούδια του Schumann), την Λουκέρνη, το Εδιμβούργο, το Καράκας (A Tempo), το Maggio Musicale Fiorentino, το Autumn Festival της Βαρσοβίας, το Isang Yun στην Ν. Κορέα, το Ottawa Chamber Music και τα Proms του Λονδίνου. Έχει εμφανιστεί σε αίθουσες όπως η Φιλαρμονική του Βερολίνου (υπό την διεύθυνση του Sir Simon Rattle), το Carnegie Hall (Ν. Υόρκη), το Royal Festival Hall (Λονδίνο), την Salle Pleyel (Παρίσι), το Concertgebouw (Άμστερνταμ), το Ηρώδειο, το Ίδρυμα Gulbenkian (Λισαβώνα) και το Teatro Colon του Μπουένος Άιρες. Ως σολίστ, έχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως η συμφωνική της Suisse Romande, η Εθνική ορχήστρα της Lille, η Φιλαρμονική του Μπουένος Άιρες, και η Ορχήστρα της Όπερας των Τιράνων.

Το ρεπερτόριου του Δημήτρη εκτείνεται από τον Bach έως σύγχρονους ανερχόμενους συνθέτες, και περιλαμβάνει το σύνολο του πιανιστικού έργου των Ξενάκη και Boulez. Οι πολυάριθμες ηχογραφήσεις του περιλαμβάνουν τις Παραλλαγές Goldberg και το Καλώς Συγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο του J.S. Bach (Quantum), μια συλλογή σπουδών των Fabiàn Panisello και György Ligeti (Νeos), και την πρώτη συνολική ηχογράφηση των έργων για πιάνο του Pierre Boulez.

Γιώργος Κωνσταντίνου
Ο πιανίστας Γιώργος Κωνσταντίνου μοιράζει το χρόνο του σε Ελλάδα και εξωτερικό διδάσκοντας και ερμηνεύοντας έργα, κυρίως, του ρομαντικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

Την πρώτη μουσική καθοδήγηση έλαβε από την πιανίστα Αγάθη Λεϊμονή κι έπειτα τον Ρώσο πιανίστα και παιδαγωγό Αλεξέι Μιρόσνικωφ. Αργότερα, σπουδάζοντας στην Βουδαπέστη με καθηγητές, όπως ο Ferenc Rados και ο Andras Kemenes, και δεχόμενος εντελώς διαφορετικά μουσικά ερεθίσματα συνέχισε να διαμορφώνει τη δική του μουσική προσωπικότητα. Έκτοτε ερμηνεύει και διδάσκει τη μουσική των Ελλήνων συνθετών του εικοστού αιώνα όπως των Σκαλκώτα, Σισιλιάνο, Κουμεντάκη, καθώς και τα σπουδαία έργα της ουγγρικής και ρωσικής πιανιστικής φιλολογίας από τον Liszt και τον Σκριάμπιν έως τον Ligeti,τον Kurtág και τον Στσεντρίν.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1978 και προερχόμενος από μια οικογένεια καλλιτεχνών έδειξε από νωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις σχέσεις και την αλληλεπίδραση των τεχνών δημιουργώντας παραστάσεις που συνδυάζουν τη μουσική, τον λόγο και την εικόνα. Το 1993 βραβεύτηκε με το πρώτο πανελλήνιο βραβείο στο διαγωνισμό πιάνου της Χ.Ο.Ν. και λίγο αργότερα πήρε το δίπλωμα του από το Εθνικό ωδείο με «αριστείο εξαιρετικής ιδιοφυίας». Το 1996 έγινε δεκτός στην Ακαδημία Liszt Ferenc της Βουδαπέστης όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του, το 2003 αποκτώντας δίπλωμα «Masters with Honors» στην ερμηνεία και στην παιδαγωγική. Κατά την διάρκεια των σπουδών του, το 2002, κέρδισε το δεύτερο πανευρωπαϊκό βραβείο στον διαγωνισμό Reggio Calabria στην Ιταλία.

Έκτοτε περιοδεύει συχνά στο εξωτερικό δίνοντας ρεσιτάλ και συμπράττοντας με σημαντικούς μουσικούς και ορχήστρες όπως η Συμφωνική Ορχήστρα του Κιέβου, η Ορχήστρα δωματίου της Αγίας Πετρούπολης, η MAV της Βουδαπέστης, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Τιμισοάρα κ.α. Έχει, επίσης, δώσει ρεσιτάλ σε σημαντικές αίθουσες σε πόλεις μεταξύ άλλων σε Ρώμη, Βενετία, Βουκουρέστι, Τίρανα, Πράγα, Οξφόρδη, Κωνσταντινούπολη, Ταλλίν, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Χαϊδελβέργη, Βαϊμάρη.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη διδασκαλία και έχει επανειλημμένα κληθεί στο εξωτερικό για να δώσει σεμινάρια σε πόλεις της Αγγλίας και Ρουμανίας ενώ το 2014 έδωσε μια σειρά πιανιστικών σεμιναρίων στην Μουσική Ακαδημία της Εσθονίας στο Ταλλίν. Το 2013 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Oradea στην Ρουμανία. Έχει συντελέσει μέλος κριτικής επιτροπής σε δύο διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου τους «Ella Philip» στην Ρουμανία και «Gina Bachauer» στην Αθήνα. Οργανώνει και διευθύνει το πολιτιστικό φεστιβάλ «Κοχύλια» το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι στην Λίμνη Ευβοίας και στο οποίο εμφανίζονται και συνεργάζονται καλλιτέχνες απ’ όλη την Ευρώπη.

Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σημαντικά έργα των Liszt (Σονάτα, Σονάτα του Δάντη, Παραλλαγές Weinen Klagen, Σπουδές κ.ά.), Ligeti (Musica Ricercata, Etudes), Kurtág (Játékok), Σκριάμπιν (σονάτες 2, 5, 9), τις σονάτες των Copland και Στσεντρίν, τα έργα για σόλο πιάνο του Κουμεντάκη, κοντσέρτα των Haydn, Mozart, Beethoven, Liszt, Saint-Saëns, Προκόφιεφ, Σκριάμπιν, Ουστβόλσκαγια, και Κουμεντάκη, καθώς και δικές του μεταγραφές των Bartók (Bluebeard’s Castle), Purcell (King Arthur), Arvo Pärt, και Richard Strauss.

Αγάθη Λεϊμονή
H Αγάθη Λεϊμονή γεννήθηκε στην Αθήνα. Έλαβε δίπλωμα πιάνου με τις ανώτατες τιμητικές διακρίσεις στην Ελλάδα (τάξη Γεράσιμου Κακαλή) και στο Κρατικό Ωδείο της Bologna στην Ιταλία (τάξη Luigi Mostacci) και Πτυχίο Φούγκας (τάξη Αντρέα Καρμπόνε) με Άριστα παμψηφεί και τιμητική διάκριση από το Ωδείο Πειραιώς (Πειραϊκός Σύνδεσμος). Μετεκπαιδεύτηκε κοντά στους Julia και Constantine Ganev και στην École Normale στο Παρίσι, στην τάξη Perfectionnement της Germaine Mounier και της Young-Shin An. Έκανε μαθήματα και συμμετείχε σε πολλά σεμινάρια καθηγητών διεθνούς φήμης και απέσπασε βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου.

Έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλές χώρες (Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Μεξικό), έχει αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ και έχει συμπράξει ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες (Νάπολης, Μπολόνιας, Θεσσαλονίκης, Αθήνας, Σλίβεν, Ρούσε, Αράντ, Σιμπιού και Μοντεβιδέο). Είναι μέλος πολλών κριτικών επιτροπών διεθνών διαγωνισμών πιάνου, ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του «διεθνούς διαγωνισμού πιάνου SEILER» και του διεθνούς φεστιβάλ πιάνου στην Ρόδο το 2004-2005 και στο Ρέθυμνο το 2006, καθώς και της διεθνούς ακαδημίας πιάνου και του διεθνούς φεστιβάλ πιάνου στον Πόρο από το 2009.

Παράλληλα με τη σολιστική διαγράφει και παιδαγωγική σταδιοδρομία διδάσκοντας στο Ελληνικό και στο Εθνικό Ωδείο καθώς και στην Schola Cantorum των Παρισίων. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια στο Ωδείο «Ρωμανός ο Μελωδός». Πολλοί μαθητές της έχουν αποσπάσει τις ανώτατες διακρίσεις σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Ως αναγνώριση της προσφοράς της στον παιδαγωγικό τομέα, της απενεμήθη το χρυσό μετάλλιο της Unesco καθώς και το χρυσό μετάλλιο της Ένωσης Βουλγάρων Μουσικών για την επιτυχία των συμμετεχόντων μαθητών της στον διεθνή διαγωνισμό «Music and Earth», Σόφια 2006.

Είναι αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Χορωδίας Ορχήστρας Νέων (Χ.Ο.Ν.) και μέλος της εξεταστικής επιτροπής του ετήσιου εθνικού διαγωνισμού πιάνου της Χ.Ο.Ν. Έχει διδάξει με μεγάλη επιτυχία σε διεθνή σεμινάρια πιάνου και διεθνείς θερινές ακαδημίες σε χώρες της Ευρώπης και της Νοτίου Αμερικής.

ΑΣΟΝ
Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων – ΑΣΟΝ. Αποκλειστικός της σκοπός η εκπαίδευση των νέων μουσικών. Ο ομώνυμος, μη κερδοσκοπικός, ανεξάρτητος σύλλογος-φορέας της ιδρύθηκε το 1998 από γονείς, καθηγητές Ωδείων, συνθέτες και πανεπιστημιακούς. Μέλη της ΑΣΟΝ είναι μαθητές και μαθήτριες από σχεδόν όλα τα Ωδεία του Λεκανοπεδίου και από Λουτράκι, Κόρινθο, Λαμία, Σύρο, Πάτρα κ.λ.π. ΄Εχει παίξει στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών και Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, σε πολλά σχολεία και σε δημοτικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα περισσότερες από 180 συναυλίες. Παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση πολλά ελληνικά και ξένα έργα σε διάφορα, συχνά «μη οικεία» μουσικά ιδιώματα και συνεργάστηκε συχνά με επιφανείς έλληνες σολίστες. Δεκάδες νέες και νέοι μουσικοί που στελεχώνουν σήμερα τις επαγγελματικές Ορχήστρες της Αθήνας «έμαθαν την δουλειά» στα αναλόγια της ΑΣΟΝ. Μόνιμος αρχιμουσικός της ορχήστρας είναι ο Παύλος Σεργίου.

Παντελής Κογιάμης
Ο Παντελής Κογιάμης γεννήθηκε στη Χίο. Ξεκίνησε την επαφή του με τη μουσική σε μικρή ηλικία με μαθήματα πιάνου και τρομπέτας. Στα πρώτα χρόνια του γυμνασίου ξεκίνησε η σοβαρή ενασχόληση με την κλασική μουσική με εντατικά μαθήματα πιάνου και των θεωρητικών της μουσικής.

Από το 2002 φοίτησε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα ολοκλήρωσε τις σπουδές πιάνου καθώς και τα πτυχία των Ανώτερων Θεωρητικών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα ξεκίνησε μαθήματα Διεύθυνσης με το συνθέτη και μαέστρο Ιάκωβο Κονιτόπουλο. Την ίδια περίοδο διηύθυνε την Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Δεύτερη Ορχηστρική Σουίτα του J. S. Bach, έπειτα από παρότρυνση του μαέστρου και καθηγητή Παύλου Σεργίου.

Μαθήτευσε ένα χρόνο στην Θεσσαλονίκη πλάι στον αρχιμουσικό της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Κάρολο Τρικολίδη και παράλληλα δίδαξε στο Ωδείο της Θέρμης και στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το 2010 έγινε δεκτός στην τάξη της Διεύθυνσης Ορχήστρας του Uros Lajovic στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης, Universität für Musik und darstellende Kunst Wien.

Όντας πρωτοετής φοιτητής στη Βιέννη, διηύθυνε την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, σε πρόγραμμα με έργα Μάγκης Δημογιαννοπούλου, Μπάμπη Κανά, και την 4η Συμφωνία του Μπετόβεν. Μέσα στα δύο πρώτα χρόνια των σπουδών στη Βιέννη διηύθυνε επίσης συναυλίες με έργα σύγχρονης μουσικής, συνθέσεις των φοιτητών Σύνθεσης του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Τον Σεπτέμβριο του 2011 πήρε μέρος στο σεμινάριο Διεύθυνσης Ορχήστρας του Αρχιμουσικού Καρόλου Τρικολίδη με την Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, διευθύνοντας στην τελική συναυλία το 1ο μέρος της 4ης συμφωνίας του Άντον Μπρούκνερ.

Μετά την απόκτηση του πρώτου διπλώματος στην Βιέννη, συνεχίζει από τον Οκτώβριο του 2013 τις σπουδές του επίσης στην Βιέννη με τον Johannes Wildner. Τον Οκτώβριο του 2014 κέρδισε το 3ο Βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας που διοργάνωσε η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 20 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.