Η νέα παραγωγή της ομάδας Πλεύσις “Το Τέλος και η Αρχή”, ανεβαίνει από τις 14 Ιανουαρίου στο θέατρο Φούρνος.

Το Τέλος και η Αρχή αφηγείται την ιστορία δύο ανθρώπων, που ξετυλίγουν ένα ταξίδι συμπόρευσης, απομάκρυνσης και επιστροφής. Ένα ταξίδι, που σε κάθε σταθμό εναλλάσσεται το πικρό χιούμορ με τη συγκίνηση. Σ’ αυτή τη διαδρομή ο θεατής καλείται να αφεθεί στην ποιητική υφή της ιστορίας και να αφουγκραστεί την κάθε στιγμή με την ελευθερία που επιτρέπουν τα όνειρα. Συνοδοιπόρος ο ιρλανδός δραματουργός Σάμιουελ Μπέκετ.

Στο τοπίο του Μπέκετ διερευνώνται, με τρόπο σχολαστικό, τα κρίσιμα συστατικά της έννοιας του τέλους και σκιαγραφούνται καταστάσεις, μέσα στις οποίες η ανθρώπινη ύπαρξη βιώνει την περατότητά της. Όλα έχουν ένα τέλος, μοιάζει να εκμυστηρεύεται ο ιρλανδός δραματουργός, και οι χαρακτήρες του – πάντα δύο, πάντα αλληλοεξαρτώμενοι – είναι καταδικασμένοι σε καταστάσεις, όπου το τέλος γίνεται βίωμα. Κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτήν τη νομοτέλεια, είτε επαναλαμβάνεται αιώνια μέσα σε μια αναμονή, είτε το τέλος έχει ήδη έρθει είτε το τέλος είναι η αμέσως επόμενη πράξη. Όμως, όποια κι αν είναι η έναρξη του εκάστοτε τέλους, σε κάθε μικρή σκηνή πλανάται μια εκκωφαντική σιωπή, που οι χαρακτήρες αγωνιούν να καλύψουν. Οι λέξεις που προφέρονται μέσα στα έργα του Μπέκετ δεν είναι τίποτα άλλο παρά τεχνάσματα, που έχουν ως στόχο τους να κρύψουν το κενό που αφήνει πίσω της η παραδοχή τού τέλους.

Γιατί, τελικά, δεν έχει τόση σημασία ποιο είναι το νόημα της ζωής, αλλά τι είναι αυτό που χάνεται καθώς τ’ αναζητάμε.

Μια κατάβαση στους πιο μύχιους φόβους, όπου τα προσχήματα υποχωρούν κάτω από το βάρος της ανάγκης για ύπαρξη και συνύπαρξη. Άλλωστε, η ζωική ορμή, που τόσο εμπιστεύτηκε ο Μπέκετ, είναι η πρώτη και η τελευταία πράξη.

Διαβάστε τη συνέντευξη του σκηνοθέτη Αντώνη Κουτρουμπή στη στήλη μας Συναντήσεις