Το εργαστήρι Μαιρηβή παρουσιάζει την παράσταση θεάτρου σκιών για όλες τις ηλικίες, «Το Τέρας των Σκουπιδιών», του Τσενκίζ Ουζέκ, στις 2, 3 και 4 Ιανουαρίου.

Έχετε πετάξει ποτέ σκουπίδια στη θάλασσα; Αν ναι, φανταστήκατε τι συμβαίνει; Υπάρχει ένα ψάρι που προσπαθεί να φάει όλα τα σκουπίδια της θάλασσας, για να την κρατήσει καθαρή. Έχει φάει τόσα πολλά σκουπίδια που μετατράπηκε σε τέρας, ένα καλόκαρδο τέρας. Θυμώνει όμως με τη συμπεριφορά των ανθρώπων και ειδικά του Καραγκιόζη, που κάθε μέρα πετάει σκουπίδια στη θάλασσα χωρίς να το σκέφτεται και τον κάνει μια χαψιά. Τί γίνεται μετά; Ο Καραγκιόζης θα ξαναπετάξει ποτέ σκουπίδια στη θάλασσα; Θα ακολουθήσουμε το τέρας κάτω από τη θάλασσα για να δούμε τι θα γίνει.

Η παράσταση αποτελεί μια σύγχρονη ερμηνεία των σαμανικών χαρακτήρων και των αυθεντικών παιχνιδιών του Καραγκιόζη σε συνδυασμό με τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας. Η γλώσσα είναι τουρκική (με μειωμένη χρήση του λόγου). Η παράσταση βασισμένη στην εικόνα, γίνεται κατανοητή από κάθε ηλικία ή εθνικότητα.


Δείτε στιγιότυπα από την παράσταση «Το Τέρας των Σκουπιδιών»

Ο Τσενκίζ Ουζέκ ασχολείται από το 1977 με το παραδοσιακό θέατρο σκιών. Αποφοίτησε από τη Σχολή Δραματικών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης. Το θέατρο σκιών του Τσενκίζ Ουζέκ έχει φιλοξενηθεί σε πολλές χώρες και έχει παρουσιάσει πάνω από 1000 παραστάσεις. Παράλληλα έχει διοργανώσει εργαστήρια, εκθέσεις και διαλέξεις με θέμα τον Καραγκιόζη και έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ διεθνώς. Έχει βραβευτεί από την UNIMA για τη προσφορά του στο παραδοσιακό τούρκικο θέατρο σκιών. Από το 1998 οργανώνει το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Κούκλας της Κωνσταντινούπολης, το οποίο συνεχίζεται ως σήμερα.