«Το Θέατρο του Δημήτρη Δημητριάδη. Από τη Γραφή στη Σκηνή.»: Μία ημερίδα αφιερωμένη στον συγγραφέα

Δημήτρης Δημητριάδης

Ημερίδα - αφιέρωμα στον Δημήτρη Δημητριάδη και στην ρηξικέλευθη θεατρική γραφή του από την ομάδα θεάτρου Ars Moriendi

Στο πλαίσιο της παράστασης «Φαέθων» του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα και της αναθεωρημένης επανέκδοσης του έργου από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν, η ομάδα θεάτρου Ars Moriendi διοργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στον συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη και στην ρηξικέλευθη θεατρική γραφή του. Η ημερίδα πραγματοποιείται την Παρασκευή 17 Μαΐου (18:30 – 20:30) στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ο Δημητριάδης δημιουργεί ένα θέατρο του ανθρωπισμού με τα πιο αφόρητα υλικά του ανθρώπινου, μετατρέποντας το θέατρο σε εργαστήρι πειραμάτων για την κατανόηση αυτού που είναι ο άνθρωπος και η λογοτεχνία. «Επισκεπτόμενοι τις πιο ακραίες καταστάσεις, ανιχνεύοντας τις πιο βίαιες πράξεις, δοκιμάζοντας τα πιο τερατώδη εγκλήματα, μπορούμε να βρίσκουμε και να ξαναβρίσκουμε το ανθρώπινο», λέει ο συγγραφέας.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας, για τη θεατρική γραφή του Δημήτρη Δημητριάδη θα μιλήσουν οι ακαδημαϊκοί: Καλλιόπη Εξάρχου (Αναπλ. Καθηγήτρια Θεατρολογίας, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.), Σάββας Πατσαλίδης (Καθηγητής Θεατρολογίας, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.) και Πηνελόπη Χατζηδημητρίου (Δρ. Θεατρολογίας, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.).

Το δεύτερο μέρος της ημερίδας είναι αφιερωμένο στις εκδοτικές και σκηνικές προκλήσεις που ενέχει η θεατρική γραφή του Δ. Δημητριάδη. Θα συνομιλήσουν ο συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης, ο εκδότης Γιώργος Αλισάνογλου (εκδόσεις Σαιξπηρικόν) και δύο Θεσσαλονικείς σκηνοθέτες που έχουν σκηνοθετήσει έργα του Δ. Δημητριάδη, ο Δαμιανός Κωνσταντινίδης (Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ. – Ομάδα θεάτρου Angelus Novus) και ο Θάνος Νίκας (Ομάδα θεάτρου Ars Μoriendi).

Αποσπάσματα από το έργο του Δ. Δημητριάδη «Φαέθων» θα διαβάσουν οι ηθοποιοί της παράστασης. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει η προγραμματισμένη παράσταση «Φαέθων» στη σοφίτα του μουσείου, στις 21:30.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της ημερίδας:

Πρώτο μέρος (18:30 – 19:30)

– «Ο Ανθρωπισμός ως παραβατικότητα στο θέατρο του Δ. Δημητριάδη»
Καλλιόπη Εξάρχου, Αναπλ. Καθηγήτρια Θεατρολογίας, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ. 

– «Το σώμα των λέξεων και των μύθων στον Φαέθοντα του Δ. Δημητριάδη»
Σάββας Πατσαλίδης, Καθηγητής Θεατρολογίας, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.

– «Είσ’ ένα φάντασμα και τίποτ’ άλλο. Ο Φαέθων του Δ. Δημητριάδη ως φαντασματολογία»
Πηνελόπη Χατζηδημητρίου, Δρ. Θεατρολογίας, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.

19:30 – 19:45
– Ανάγνωση αποσπασμάτων από τον Φαέθοντα του Δ. Δημητριάδη από τους ηθοποιούς της παράστασης Φαέθων, σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα

Δεύτερο μέρος (19:45 – 20:30)

– Στρογγυλό τραπέζι (συντονισμός: Αναπλ. Καθ. Καλλιόπη Εξάρχου)

Συμμετέχουν: Δημήτρης Δημητριάδης (συγγραφέας), Γιώργος Αλισάνογλου (εκδόσεις Σαιξπηρικόν), Δαμιανός Κωνσταντινίδης (Σκηνοθέτης – Ομάδα θεάτρου Angelus Novus, Αναπλ. Καθηγητής Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ.), Θάνος Νίκας (Σκηνοθέτης – Ομάδα θεάτρου Ars Μoriendi)

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.