Το Thessaloniki Queer Arts Festival 2021 στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών με θέμα «ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ;»

THESSALONIKI QUEER ARTS FESTIVAL

Εκπαιδευτικές δράσεις και σεμινάρια με ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, παιδαγωγούς και ακτιβιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό

3 Ιουνίου 2021
- 13 Ιουνίου, 2021

Το φετινό Thessaloniki Queer Arts Festival με τίτλο «ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ;» / ”WHAT IS IDENTITY?” πραγματοποιεί μια διαδρομή σε έργα που θίγουν διαχρονικά ζητήματα ταυτότητας και θα αποτελέσουν τον βασικό άξονα αντίληψης και θεώρησης του σύγχρονου κόσμου, καθώς και των διάφορων ιδεών ανάλογα με το πολιτισμικό και πολιτιστικό ιστορικό. Το φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων και σεμιναρίων σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, παιδαγωγούς και ακτιβιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα πραγματοποιηθεί στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, το διάστημα 3 – 13 Ιουνίου 2021.

To Thessaloniki Queer Arts Festival (TQAF) είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει να μεταμορφώσει τις βαθιά ριζωμένες παρανοήσεις προς την queer και ΛΟΑΤΚΙΑ κοινότητα μέσω καλλιτεχνικών και πολιτιστικών πρακτικών. Το φεστιβάλ ιδρύθηκε το 2018, και διοργανώνεται από τους/τις Θωμά Διάφα, Dominic Sylvia Lauren, Βάσια Μαγουλά, Εύη Μίνου, Αριστέα Ρέλλου, και Magda Vaz, που παρέχουν σε queer καλλιτέχνες πλατφόρμες εξερεύνησης κοινωνικό-πολιτισμικών φαινομένων που σχετίζονται με την εμπειρική queer ταυτότητα. Το TQAF βασίζεται σε ένα συνεργατικό μοντέλο λειτουργίας ως προς την επιμέλεια του φεστιβάλ. Η κατεύθυνση του φεστιβάλ ορίζεται από την πεποίθηση ότι η τέχνη έχει την ισχύ να ανοίξει νέες λεωφόρους επικοινωνίας και να γεφυρώσει την απόσταση μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και ατόμων.

Το TQAF στοχεύει να ενθαρρύνει το διάλογο και να αναπτύξει εναλλακτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση των κοινωνικών διακρίσεων. Ο φετινός εκπαιδευτικός προγραμματισμός αφορά συνέχεια της έκδοσης του 2019 που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, και συγχρηματοδοτήθηκε από το European Cultural Foundation.

Πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων

Πέμπτη 3 – Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Διαδραστική εγκατάσταση
Кассиопе Клепкоу – еимаи филологос (Κασσιόπη Κλέπκου – Είμαι φιλόλογος)
Σε συνεργασία με τον Διονύση Ζήση και τον Σταύρο Μπιλιώνη (wearebud)

Η Κασσιόπη Κλέπκου δημιουργεί ένα μετα-γλωσσσικό σύμπαν μέσα από εικόνες και λέξεις που παρουσιάζουν με χιούμορ και αυτοσαρκασμό την πραγματικότητα της ως νεαρή τρανς γυναίκα στην Ελλάδα. Selfies, screenshots από το tinder, το badoo και το instagram, post-op βίντεο και φωτογραφίες, δημιουργούν μια διαδραστική εγκατάσταση προσκαλώντας τον επισκέπτη να παρέμβει ελεύθερα επάνω στο υλικό. Το έργο της Κασσιόπης Κλέπκου ως φιλόλογος, έγκειται στο να χτίζει εικονικές λεκτικές γέφυρες ενώνοντας αλλοπρόσαλλους ψηφιακούς γαλαξίες.

Πέμπτη 3 & Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, 19:00-20:00

Ξεναγήσεις στο σύμπαν της Κασσιόπης Κλέπκου, με τον Θωμά Διάφα και την Εύη Παπαβέργου

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2310 593270. Για λόγους τήρησης των οδηγιών κατά της πανδημίας, ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι έως 8 άτομα. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

Δευτέρα 7 Ιουνίου, 12:00-14:00 & 18:00-20:00

Εργαστήριο αυτοάμυνας με τη Βανέσα Βενέτη για ΛΟΑΤΚΙΑ υποκείμενα και θηλυκότητες

(κείμενο της συντονίστριας)
«Είμαι η Βανέσα και είμαι μια τρανς γυναίκα ακτιβίστρια. Ασχολούμαι με τα συστήματα αυτοάμυνας από την εφηβική μου ηλικία, όταν συνειδητοποίησα τη διαφορετικότητα μου. Η αφορμή να ξεκινήσω τα μαθήματα αυτοάμυνας ήταν όταν διάβασα σε περιοδικά εκείνης της εποχής (κάπου στα 90s) ότι οι τρανς δέχονταν επιθέσεις βίας ακόμη και στον δρόμο. Έτσι, ξεκίνησα το κλασικό Kung Fu, ενώ αργότερα ασχολήθηκα επί σειρά ετών με το Wing Tsjun και το Krav Maga. Έχω κάνει ανάλογο project που αφορούσε την αυτοάμυνα σε θηλυκότητες στο πρόγραμμα Αφροδίτη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών- Επιδαύρου και θα είναι για μένα χαρά να κάνουμε κάτι ανάλογο και στη Θεσσαλονίκη.»

Απαραίτητος άνετος ρουχισμός (φόρμες, κολλάν), κάλτσες και μια πετσέτα. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2310 593270. Για λόγους τήρησης των οδηγιών κατά της πανδημίας, ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι έως 8 άτομα. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

Παρασκευή 11 Ιουνίου, 18:00-20:00 και Σάββατο 12 Ιουνίου, 11:00-13:00

Εργαστήριο: Παρεμβαίνοντας στην Ταυτότητα και το Προνόμιο με τη Μαργαρίτα Γερούκη, PhD

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να διερευνήσει και να συζητήσει την «ταυτότητα» ως πολυδιάστατη, εφιστώντας την προσοχή ιδιαίτερα στην έννοια του προνομίου ως μέρος της ταυτότητας. Στη συνέχεια, στόχος είναι «η αποδόμηση και η αναστάτωση» ενθαρρύνοντας τους συμμετέχοντες να επικεντρωθούν και να προβληματιστούν μέσω προσωπικής, καθώς και ομαδικής εξερεύνησης και έκφρασης. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αναρωτηθούν «Αν το προνόμιο υπάρχει – τότε τι…;»

Για το εργαστήριο χρειάζονται άνετα ρούχα. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν κάμερα ή να χρησιμοποιούν τα κινητά τους. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2310 593 270. Για λόγους τήρησης των οδηγιών κατά της πανδημίας, ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι έως 8 άτομα. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

Επιμέλεια-Συντονισμός: Θωμάς Διάφας, εικαστικός / Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, επιμελήτρια MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών

Εκπαιδευτική προσέγγιση: Θωμάς Διάφας, εικαστικός / Εύη Παπαβέργου, επιμελήτρια εκπαίδευσης στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Πέμπτη 3 – Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.