«Το Thessaloniki Queer Arts Festival (TQAF) συνιστά μια πρωτοβουλία που στοχεύει να μεταμορφώσει τις βαθιά ριζωμένες παρανοήσεις σε σχέση με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα μέσω καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δράσεων.

Μέσω μιας σειράς διαδικτυακών παρεμβάσεων, το TQAF 2020 ελπίζει να προσφέρει την ευκαιρία σε υποεκπροσωπούμενους/ες καλλιτέχνες/ιδες, συγγραφείς και ακτιβιστές/ριες-μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας να μοιραστούν το έργο τους από τις 20 – 28 Ιουνίου 2020. Στην τρίτη του ετήσια έκδοση, το TQAF θα παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, επιλεγμένα έργα, performances και εργαστήρια διαδικτυακά.

Μετά από ανοιχτό κάλεσμα, λάβαμε έναν μεγάλο αριθμό προτάσεων, από μέλη της κοινότητας στην Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδά, Κίνα, Κούβα, Αίγυπτο, Γεωργία, Γουατεμάλα, Ιράν, Μεξικό, Νιγηρία, Παραγουάη, Πολωνία, Ρουάντα, Ουκρανία μεταξύ άλλων. Στη φετινή διοργάνωση του TQAF με θέμα Τι είναι φόβος; θα παρουσιαστούν έργα περίπου 60 καλλιτεχνών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις εικαστικές τέχνες, τον κινηματογράφο, το βίντεο, τον ήχο, τη συγγραφή και την performance, τα οποία θα παρουσιαστούν ως μια σειρά επιμελημένων δράσεων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστοσελίδες, υπό τη μορφή διαδικτυακών εκθέσεων, online workshop και live streaming.

Με το ερώτημα τι είναι φόβος;, ενθαρρύνουμε τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες να αποτυπώσουν την εμπειρία του φόβου που εκδηλώνεται τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια 8 ημερών τον Ιούνιο, οι καλλιτέχνες, θα παρουσιάσουν έργα και δράσεις που επαφίονται στο ζήτημα του φόβου μέσα από ένα εύρος αναζητήσεων που έχουν να κάνουν με πτυχές του φαινομένου όπως, τον θάνατο περιθωριοποιημένων ομάδων, το τραύμα, τη μνήμη, την πολιτική του σώματος, τις έμφυλες ταυτότητες, την trans ταυτότητα, τη συνθήκη του ύστερου καπιταλισμού, τον δημόσιο χώρο και την δράση και την πρωτοβουλία αντίστασης. Στις φετινές συμμετοχές συμπεριλαμβάνονται έργα όπου η χρήση της εικονικής πραγματικότητας, η ψηφιακή αφήγηση, τα GIFs και οι ποικίλες εφαρμογές και λογισμικά ως θεμελιώδη κομμάτια του καλλιτεχνικού έργου, υπερβαίνουν τα όρια μιας συμβατής διαδικτυακής παρουσίασης και τείνουν να αποτελέσουν μια πλούσια ψηφιακή εμπειρία.

Όταν ανακοινώσαμε τη θεματική του Thessaloniki Queer Arts Festival για το 2020, τι είναι φόβος;, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι το θέμα μας θα είχε συγχρονιστεί τόσο με την παγκόσμια κρίση που βιώνουμε τώρα. Προσπαθώντας να επικοινωνήσουμε με τα queer υποκείμενα ανά τον κόσμο, αποφασίσαμε πέρυσι, η έκδοση του 2020 να φιλοξενηθεί στο διαδίκτυο. Τώρα πια, αυτό μοιάζει με προφητεία.

Η καταναγκαστική καραντίνα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να βιώσουμε την απομόνωση και την κοινωνική αποστασιοποίηση. Την ίδια στιγμή, μπορεί να μοιάζει εξωφρενικό, αλλά είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή να επαναπροσδιοριστεί ο δημόσιος χώρος, όχι μέσω της απαγόρευσης της ελεύθερης κυκλοφορίας, αλλά ενθαρρύνοντας την ύπαρξη τη διαφορετικότητας στη δημόσια σφαίρα. Σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ψηφιακές πλατφόρμες, μετατρέπονται σε απαραίτητοι χώροι, ενώ ο φόβος διαχέεται όλο και περισσότερο. Ωστόσο, ο κυβερνοχώρος συνεχίζει να προσφέρει νέες ευκαιρίες επικοινωνίας και προώθησης της τέχνης.»