Το Victoria Square Project φιλοξενεί τον εικαστικό Ιάσονα Καμπάνη με «Viral: Έξυπνες λύσεις για τέχνη στο σπίτι»

Αντικατοπτρίζοντας τη διαρκή εισροή και αναπαραγωγή πληροφοριών στα κοινωνικά δίκτυα και τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης

To Victoria Square Project φιλοξενεί στο σαλόνι του το έργο δίχως τέλος VIRAL: Έξυπνες λύσεις για τέχνη στο σπίτι του εικαστικού Ιάσονα Καμπάνη. Το έργο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας και αντικατοπτρίζει τη διαρκή εισροή και αναπαραγωγή πληροφοριών στα κοινωνικά δίκτυα και τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το έργο VIRAL νοηματοδοτείται εκ νέου μέσα από την επαφή με το εν εξελίξει κοινωνικό γλυπτό του VSP, τη γειτονιά και τα viral εργαστήρια με τους γείτονες και τους επισκέπτες του VSP.

Το VIRAL: Έξυπνες λύσεις για τέχνη στο σπίτι είναι ένα ζωγραφικό έργο εργαστηριακού χαρακτήρα και αποτελείται από εικόνες που αναπαράγουν εμφανώς τα «θραύσματα» από τα οποία προέκυψε. Πλήξη, ένστικτα, προσωπικές και συλλογικές αναμνήσεις, γέλιο, η σύγχρονη ταυτότητα της κατανάλωσης, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη για την κατασκευή του έργου. Επόμενο στάδιο ήταν η υλοποίηση της πληροφορίας σε ένα φυσικό αντικείμενο άρα και η πρόθεση να ευχαριστήσει την ουσιαστικότερη εμπειρία της ανθρώπινης επικοινωνίας, δηλαδή αυτής που συμβαίνει σε πραγματικό χώρο και χρόνο.

Ο Ιάσονας Καμπάνης συλλέγει «θραύσματα» μέσα από τυχαίες ή συγκυριακές πληροφορίες του διαδικτύου. Έχει ως αφορμή τις viral πληροφορίες που μεταδίδονται κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τις μεταλλάσσει σε εικαστικό αντικείμενο, «σε ένα γλωσσικό στοιχείο ενός παραδοσιακού συστήματος επικοινωνίας, που διερευνά την αιτιότητα και τον σκοπό της ίδιας αυτής της μετάλλαξης», όπως αναφέρει ο ίδιος.

Με αφορμή την έκθεση θα πραγματοποιηθούν από τον καλλιτέχνη δύο viral εργαστήρια με θέμα τη ζωγραφική και την εικόνα στις 26 Σεπτεμβρίου και στις 3 Οκτωβρίου 2020. Δηλώστε συμμετοχή στο email [email protected] με τίτλο “Δήλωση συμμετοχής | VIRAL”. Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Λίγα λόγια για τον Ιάσονα Καμπάνη

Ο Ιάσονας Καμπάνης γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Από το 2007 ασχολείται με τη ζωγραφική, τη χαρακτική, τη φωτογραφία, τα ψηφιακά μέσα, την performance, τις εγκαταστάσεις και τα σκηνικά έργα. Το 2020 επιλέχτηκε στο 3ο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος της ΑRTWORKS. Έργα του έχουν παρουσιαστεί κυρίως στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Λίγα λόγια για το Victoria Square Project

Το Victoria Square Project είναι ένα εν εξελίξει κοινωνικό γλυπτό. Ιδρύθηκε το 2017 από τους Rick Lowe και Μαρία Παπαδημητρίου στο πλαίσιο της documenta 14. Το VSP είναι ένα έργο σύγχρονης τέχνης και ταυτόχρονα χώρος αναφοράς για τη γειτονιά, ο οποίος αποκτά νόημα και αξία στο πλαίσιο της αστικής ανάπτυξης και της δομή της γειτονιάς στη συγκεκριμένη αστική περιοχή. Στοχεύει να λειτουργήσει καταλυτικά στην ανάδειξη της σημασίας του πολιτισμού, της τέχνης και της δημιουργικότητας στη δημιουργία μιας ανθρώπινης κοινωνίας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.