«Το τοπίο της Σαντορίνης στην ελληνική ζωγραφική του εικοστού αιώνα»: Η συλλογή του Δημήτρη Τσίτουρα στο Μουσείο Μπενάκη

Μια επιλογή από 84 πίνακες σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών ταξιδεύει τον επισκέπτη στο ιδιαίτερο τοπίο της Σαντορίνης, αλλά και σε μια αναδρομή στην ελληνική ζωγραφική

Η έκθεση με έργα της συλλογής Δημήτρη Τσίτουρα και τίτλο «Το τοπίο της Σαντορίνης στην ελληνική ζωγραφική του εικοστού αιώνα», παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 και θα διαρκέσει έως τις 3 Νοεμβρίου 2019.

Σαράντα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τη γέννηση της ιδέας του γνωστού συλλέκτη έργων τέχνης, Δημήτρη Τσίτουρα, να δημιουργήσει μια συλλογή βασισμένη εξ ολοκλήρου στο μαγικό τοπίο της Σαντορίνης, με έμφαση στους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα.

Νίκος Εγγονόπουλος Καμάρα στα Κάτω Φηρά Λάδι σε καμβά

Ο ιδρυτής των Αρχείων Θηραϊκών Μελετών, Δημήτρης Τσίτουρας από το 1984 και έπειτα άρχισε, στην κυριολεξία, ένα κυνηγητό, καθώς προσπαθούσε με επιμονή και υπομονή να εμπλουτίσει τη συλλογή του. Μέχρι και σήμερα, η συλλογή αριθμεί 185 έργα τέχνης.

Μια επιλογή από 84 πίνακες σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών ταξιδεύει τον επισκέπτη τόσο στο ιδιαίτερο τοπίο της Σαντορίνης, αλλά και σε μια μοναδική αναδρομή στην ελληνική ζωγραφική. Καλλιτέχνες, προσωπικοί φίλοι του Δημήτρη Τσίτουρα, έχουν καταφέρει με τη δική τους οπτική να απεικονίσουν το νησί του ηφαιστείου τόσο διαφορετικά, αλλά και παράλληλα αρμονικά.

Ο σχεδιασμός της έκθεσης οφείλεται στον Σταμάτη Ζάννο. Ο επισκέπτης, θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί από το Παλιό Λιμάνι και τα στενά σοκάκια των Φηρών, στην Οία, το Ακρωτήρι και το Αμμούδι, τοπία των οποίων το φως και τα χρώματα μάγεψαν και συνεχίζουν να γοητεύουν περιηγητές και καλλιτέχνες.

Ζωγράφοι όπως ο Δήμος Μπραέσσας, ο Βάσος Γερμενής, ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, ο Γιάννης Μόραλης, ο Σπύρος Βασιλείου, αλλά και νεότεροι όπως η Όπυ Ζούνη, ο Κώστας Τσόκλης και ο Παύλος Σάμιος είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται στην έκθεση.

Λυκούργος Κογεβίνας Ο γιαλός των Φηρών Λάδι σε χαρτόνι

Η έκθεση θα συνοδεύεται από ένα συλλεκτικό λεύκωμα, όπου ο αναγνώστης θα μπορεί να περιηγηθεί σε όλη τη συλλογή των έργων, να διαβάσει την ιστορία της δημιουργίας της, αλλά και να γίνει μάρτυρας  προσωπικών ιστοριών, τόσο του συλλέκτη Δημήτρη Τσίτουρα, αλλά και πολλών διάσημων καλλιτεχνών.

Παναγιώτης Γράββαλος
Σπίτι με θέα
Λάδι σε καμβά
Σοφία Καλογεροπούλου Η Σαντορίνη της φαντασίας μας Ακρυλικό σε χαρτί

Συντελεστές

Επιμέλεια – Σχεδιασμός έκθεσης: Σταμάτης Ζάννος

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

3,5 €
- 7 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.