Οι Tοy έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για δύο εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 29 Απριλίου στο An Club και στις 30 Απριλίου στο Μylos Club, αντίστοιχα. Τα τελευταία χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία έχουν αναδειχθεί διάφορα κιθαριστικά συγκροτήματα που προσπαθούν να παντρέψουν την ψυχεδέλεια της δεκαετίας του 1960 με τον πειραματισμό της postpunk σκηνής της δεκαετίας του 1980 (Horrors, Temples). Ανάμεσα σε αυτά μπορούν να καταταχθεί και το κουιντέτο των Tοy.

Οι Tοy αποτελούνται από τους Tom (φωνή/κιθάρα), Dominic (κιθάρα), MaximPanda” (μπάσο), Charlie (τύμπανα) και την Ισπανίδα της παρέας και επαγγελματία νοσοκόμο Alejandra (πλήκτρα). Όντας πρωτίστως φίλοι που γνωρίστηκαν στο Brighton, η δημιουργία του συγκροτήματος οδηγεί στην μετακόμιση στο Λονδίνο. Εκεί και με πικρή εμπειρία τριών από τα μέλη (Tom, Dominic και Maxim) με τις πρακτικές των πολυεθνικών δισκογραφικών και του βρετανικού μουσικού τύπου στο προηγούμενο σχήμα τους (Joe Lean & The Jing Jang Jong), το συγκρότημα αποφασίζει να υπογράψει στην ιστορική ανεξάρτητη δισκογραφική Heavenly, και αυτό παρότι είχε δημιουργηθεί ένας μικρός πόλεμος προσφορών μεταξύ των μεγάλων δισκογραφικών.

Στη συνέχεια, το συγκρότημα κυκλοφορεί το 2012 τον πρώτο του ομώνυμο δίσκο Τοy, χάρη στην πολύτιμη βοήθεια των καλών τους φίλων Horrors, γίνονται ολοένα και πιο γνωστοί, στηριζόμενοι στην δύναμη των ζωντανών τους εμφανίσεων και στην εργασιομανία που χαρακτηρίζει όλα τα μέλη. Πράγμα εμφανές από την κυκλοφορία, 15 μόλις μήνες μετά από το ντεμπούτο τους, του δεύτερου τους δίσκου “Join The Dots” (Heavenly, 2013), που ξανά γίνεται θετικότατα αποδεκτός από τα μουσικά μέσα ενημέρωσης. Το 2014 αναλώνεται σε συνεχείς ζωντανές εμφανίσεις, για τις ανάγκες των οποίων οι Toy δείχνουν και μια επιθυμία να ξεφύγουν από τα στενά πλαίσια των τυπικών σταθμών του διεθνούς συναυλιακού στερεώματος, διαλέγοντας να επισκεφτούν και μέρη δυσπρόσιτα από το σύνηθες. Mέσα στο 2015 αναμένεται και η κυκλοφορία του τρίτου τους δίσκου.


Aκούστε το τραγούδι «Left Myself Behind» από τους Tοy

Η μουσική των Tοy χαρακτηρίζεται από τη μίξη ενδιαφέροντων μουσικών ρευμάτων και παρότι είναι τόσο εύκολο να τους κατατάξει κανείς στην κατηγορία της νεο-ψυχεδέλειας, οι επιρροές τους φαντάζουν πιο βαθιές. Με έντονη αγάπη στο krautrock (θα έλεγε κανένας ότι μέχρι και εμφανισιακά μοιάζουν σαν Γερμανικό συγκρότημα την δεκαετίας του 1970) και την πρώιμη ηλεκτρονική μουσική, η έμφαση στις κίθαριστικές δομές δημιουργεί ένα αποτέλεσμα που συχνά θυμίζει τα συγκροτήματα των αρχών του ’90 που στηρίχθηκαν στην δίπολη αγάπη της κιθάρας και του ηλεκτρονικού ήχου: Stereolab, Broadcast, Spiritualized. Βέβαια, είναι εμφανής και η δυνατότητα να παντρέψουν τις επιρροές τους και και με τις δυνατές μελωδίες, όπως είναι ξεκάθαρο σε κομμάτια όπως τα “Lose My Way”, “Heart Skips A Beat”, “As We Turn”, “It’s Been So Long”. Το όλο αποτέλεσμα αναδεικνύει τους Τoy σε ένα από τα κιθαριστικά συγκροτήματα των τελευταίων ετών.

Την συναυλία θα ανοίξουν οι The Cave Children, κουαρτέτο από την Αθήνα που κινείται στα μονοπάτια της ψυχεδελικής pop, ενώ χαρακτηριστικοί είναι οι σαρκαστικοί και υπαρξιακοί στίχοι τους. Στην παρθενική δισκογραφική τους δουλειά, το “Quasiland” (2015), προτείνουν μια αισθητική επηρεασμένη από το rock των 60s, το dream-pop, την ατμόσφαιρα των soundtrack του Danny Elfman και την ωμότητα της garage-rock.