Το UrbanDig Project ή αλλιώς Ανασκαφή Φαντασμάτων Πολιτισμού στη Σύγχρονη Πόλη, της καλλιτεχνικής ομάδας Όχι Παίζουμε, τριγυρίζει αυτή τη φορά στην πόλη που συναντά τους δύο θαλάσσιους κόλπους, του Σαρωνικού και του Κορινθιακού, την πόλη «πέρασμα» από την Αττική στην Πελοπόννησο, την πόλη της μετακίνησης.

Το UrbanDig Project Trainspotting Κόρινθος πηγαίνει στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της Κορίνθου που, εκτός των αποχαιρετισμών και των σεισμών, έχει βιώσει μια έκρηξη βαγονιού γεμάτο ομήρους κατά την κατοχή, έχει δει τα βαγόνια τρένων να γίνονται στέκια προσφύγων (1922) και σπίτια μεταναστών (2013). Ενεργειακά είναι ένας έντονος χώρος, παρά τη σιωπή και ακινησία των βαγονιών του. Πώς τα αναπτυξιακά έργα της περιοχής θα διαχειριστούν την ενέργειά του;

Στην παράσταση ο εγκαταλελειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός της Κορίνθου ξαναζωντανεύει και τίθεται σε κίνηση:

Στην παλαιά αποβάθρα ταξιδιώτες περιμένουν χρόνια το τρένο. Το διαμελισμένο τρένο του σταθμού, κουφάρια ακίνητα μηχανής και βαγονιών στέκεται μπροστά τους. Άνθρωποι και τρένο σε στάση. Ο παλαιός σταθμός σαν φάντασμα σταθμάρχη περιμένει το σινιάλο. Κάποια στιγμή, οι ράγες γεμίζουν ζωή. Και μόνο με την ένωση δυνάμεων, θεατές και συντελεστές μετα-κινούν το τοπίο.

Μια performance που αφηγείται την ανάγκη για συμπόρευση, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, την ενεργοποίηση των γειτονιών και των κατοίκων τους, την έναρξη του διαλόγου ανάμεσα στον άνθρωπο και τον τόπο του. Μια παράσταση του UrbanDig Project με συμμετέχοντες καλλιτέχνες όλων των ηλικιών από την Κόρινθο, στο πλαίσιο της δράσης «Φαντάσου την πόλη: Κόρινθος 2013»: Ενεργοποίηση του Παλαιού Σταθμού Κορίνθου

Στις 19:00, πριν την έναρξη της παράστασης, θα γίνει παρουσίαση των τοιχογραφιών της αίθουσας του σταθμού, από τον κ. Άγγελο Μωρέτη μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου και θα λειτουργεί φωτογραφική έκθεση από το προσωπικό αρχείο του κ. Αντώνη Φιλιπουπολίτη. Στο τέλος της παράστασης, η αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα τάνγκο του ΚΕ.Π.Α.Π. Δήμου Κορινθίων και ο Χορευτικός και Λαογραφικός σύλλογος Άσσου «Η ΡΕΑ» θα συναντηθούν χορευτικά στην αποβάθρα του σταθμού με συνεπιβάτες όλους τους πολίτες που θα παρευρεθούν.

«Φαντάσου την πόλη: Κόρινθος 2013»
Ώρες λειτουργίας: Δευτ–Παρ. 10:00-14:00 και 18:00-22:00, Σαβ.-Κυρ. 10:00-22:00
Η δράση «Φαντάσου την πόλη: Κόρινθος 2013» εγκαινιάζεται την Παρασκευή 14 Ιουνίου και ώρα 20:00 στην Δημοτική Αγορά Κορίνθου (Κύπρου & Περιάνδρου). Θα διαρκέσει από 14 έως 23 Ιουνίου 2013 και στο πλαίσιό της θα φιλοξενηθούν συζητήσεις για το δημόσιο χώρο, παρουσιάσεις προτάσεων από τους μελετητές τους, αλλά και παράλληλες δράσεις που αφορούν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, εικαστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς και τον παλιό σταθμό του τρένου.

Μέσω του UrbanDig Project ανακαλύπτουμε τα μυστικά κτηρίων ή δημόσιων χώρων της πόλης, βρίσκουμε τί μας συγκινεί και τι μας ενώνει με αυτά και το μοιραζόμαστε. Γνωρίζουμε το κάθε κτήριο/τόπο, την ιστορία του αλλά και το σημερινό του ρόλο στην τοπική κοινωνία, και με βάση τα υλικά αυτά και την αισθητική τους, πλάθουμε ένα πρωτότυπο έργο χορού / θεάτρου. Το έργο μας, προσκαλεί τον θεατή σε μια ιδιαίτερη γνωριμία με τον εκάστοτε κτήριο/τόπο, διαφορετική από αυτήν που συνήθως έχει ως βιαστικός διαβάτης. Οι παραστάσεις πλαισιώνονται από επιτόπιες παράλληλες δράσεις, με στόχο τον κοινό προβληματισμό καλλιτεχνών, επιστημόνων και κατοίκων. Στα 8 χρόνια λειτουργίας του, έχουν γίνει κύκλοι παραστάσεων σε 14 χώρους στην Αθήνα και περιφέρεια επανακινώντας το ενδιαφέρον για ξεχασμένες γωνίες του αστικού και ημιαστικού μας χώρου.