“Transatlantic”: Ένα μεταφεμινιστικό ποπ ρέκβιεμ από τους November στο Θέατρο Ροές

Translatic

Με αφορμή τη σημερινή ποπ κουλτούρα και τη βία που επικρατεί στην κρυφή καθημερινότητα

“Transatlantic is pop requiem charged with female tension.
Explosive moments of peace, that deconstruct the real,
unveil vulnerability and unhide obsessions and strengths.
All at once.”

Με αφορμή τη σημερινή ποπ κουλτούρα και τη βία που επικρατεί στην κρυφή καθημερινότητα, οι November (a.k.a. eekuipoiz), επιστρέφουν στην Αθήνα και παρουσιάζουν το “Transatlantic”, μια άκρως εικαστική trans-disciplinary performance που κινείται μεταξύ παραμυθιού και ονείρου. Χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα όπως το τσίρκο, τον σύγχρονο χορό, το χειρισμό αντικειμένων και το θέατρο μαριονέτας, συνθέτουν έντονες, διαυγείς και αισθητικά ακέραιες εικόνες – άλλοτε κωμικές και άλλοτε δραματικές, ωμές και συγχρόνως ποιητικές, που κρύβουν ένα βίαιο περιεχόμενο και σχολιάζουν τα μυστικά της «επίσημης» ωριμότητάς. Ερωτισμός, φοβίες, μοναξιά, αναμνήσεις, επιθυμίες και όνειρα, επικαλυμμένα με ένα είδος μετά-φεμινισμού, δημιουργούν μια παράσταση που μπορεί κανείς να την δει σαν μια ειρωνική και υπόκωφη ανάγκη για ύπαρξη ή μια αντίσταση στην σύγχρονη παράνοια και νευρωτισμό.

Η νέα παραγωγή Transatlantic συνθέτει ένα δυναμικό τοπίο στο οποίο ο σωματικός χειρισμός των αντικειμένων, αλλά και οι συμβολισμοί που προκύπτουν, μεταμορφώνουν τις προφανείς έννοιες με σκοπό τη δημιουργία ενός επιπλέον δραματικού επίπεδου έντασης.

Οι November τα τελευταία 15 χρόνια, μέσα από τις δράσεις τους σε δημόσιους, ημιδημόσιους και θεατρικούς τόπους, προκαλούν την καθημερινότητα με έντονες εικαστικές συνθέσεις από αντικείμενα με σκοπό να δημιουργήσουν μια επιπλέον εγγύτητα στην συνθήκη θέασης και μια ξεχωριστή συμβολική αναγνωσιμότητα.

Οι November

Οι November (a.k.a eekuipoiz) αποτελούνται από τους Χρήστο Καούκη (GR), τη Marion Renard (FR) και τον Γιώργο Μαραζιώτη(GR) και είναι μια ελληνογαλλική ομάδα σύγχρονου χοροτσίρκου µε πολυτομεακή δράση. Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν αποκτήσει ένα ιδιαίτερο λεξιλόγιο που συνεχώς ανασυνθέτει την διαδικασία της καλλιτεχνικής παραστατικής δηµιουργίας και δραµατουργίας κινησιολογικά και εικαστικά µε κύριο άξονα τον χειρισµό των αντικειμένων και την παρουσία τους σκηνογραφικά. Με επιρροές από τον χορό, το τσίρκο, την performance, και τον ήχο (παρεμβάσεις) – δημιουργούν συνθέσεις (έντονα εικαστικές) που φλερτάρουν µε διάφορες παραστατικές φόρμες θέτοντας ερωτήματα γύρω από τον χρόνο, τον χώρο, και την συνθήκη θέασης. Η δουλειά τους έχει χαρακτηριστεί ως καταστασιακή (situation specific) H σχέση τους µε το αντικείμενο είναι πολύπλευρη. Η μεθοδολογία τους ανατρέπει την προφανή χρησιμότητα και συμβολισμό και επιτρέπει να εμφανιστούν νέες διακριτικές ποιότητες και παραφόρμες. Έχουν μελετήσει το αντικείμενο, ηχητικά, δυναμικά (δυναμική σκηνογραφία και βίντεο αρτ),σωματικά (κινησιολογικά) και σαν στατικό έκθεμα, σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταταχθούν σε μια συγκεκριμένη παραστατική κατηγορία. Πιστεύουν ότι το σώμα αφηγείται όταν συναναστρέφεται µε ένα σύμπαν αντικειμένων και υλικών. Έχουν παρουσιάσει, εισηγηθεί, διδάξει και δημιουργήσει για σημαντικές διοργανώσεις, σύγχρονου τσίρκου, σύγχρονου παραστατικού χορού και εικαστικών τεχνών σε μουσεία φεστιβάλ και δηµόσιους χώρους. ‘Έχουν εκδώσει μελέτες και τεχνικές σύνθεσης και μελετούν την «φαινομενική αορατότητα» στην τέχνη χρησιμοποιώντας παρεμβατικές τοποθετήσεις αντικειμένων σε δηµόσιους και ημιδηµόσιους χώρους.

 

Η ομάδα έχει ιδρύσει 4 καλλιτεχνικές εταιρίες Equipoize Fresh Circus (2004), eekuipoiz contemporary circus (2006), και έχει υποστηριχθεί από ουσιαστικούς φορείς διεθνώς µε υποτροφίες και residencies (Μairie de Paris, Recollets International Reidencies, LaVillette – EspacePériférique, Marseille – Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Circus Next, Υπουργείο Πολιτισμού, κ.α) για μια παρεμβατική και πολυτομεακή δράση έντονα χορογραφική και εικαστική.

Συντελεστές

Σύλληψη, Σκηνοθεσία, Δραματουργία, Αντικείμενα: Χρίστος Καούκης
Ερμηνεία: Marion Renard
Χορογραφίες με αντικείμενα: Marion Renard, Χρίστος Καούκης
Σκηνογραφία: Γιώργος Μαραζιώτης, Χρίστος Καούκης
Μουσική Σύνθεση: Θωμάς Πουλιάσης
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Τεχνικός Σχεδιασμός: Αντώνης Κόκκορης
Εικαστική Επίβλεψη: Γιώργος Μαραζιώτης
Σχεδιασμός Γραφιστικού Υλικού: Γιώργος Μαραζιώτης
Ευχαριστίες: Θέμελης Γλυνάτσης, Μαριέλα Νεστορα, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Aline Le
Matelot
Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού 2019-2020, la Mairie
de Tréméven, le Centre Culturel Ellipse de Moëlan sur Mer

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.