H Connectiva προσκαλεί στα εγκαίνια της πρώτης δράσης της στην ομαδική εικαστική έκθεση “Transcending Time”, την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στο νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αιόλου και Βύσσης 1, στο κέντρο της Αθήνας.

Η έκθεση που θα διαρκέσει από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι την 21 Οκτώβρη 2017 πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμoύ Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Michel Lamoller

Michel Lamoller: “Layerscape”

H δράση αυτή αποτελεί μία προσπάθεια να διερευνηθούν τα όρια, οι δυνατότητες και τα ερωτήματα που γεννά η τεχνολογία στην σύγχρονη εποχή της επιτάχυνσης και της διαρκούς μεταβολής. Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι άνθρωποι συχνά υιοθετούν αντιφατικές απόψεις και απαντούν με διαφορετικές δυναμικές στις μεσοποιημένες εμπειρίες που προσφέρει η τεχνολογία, είτε αυτές είναι αναλογικής, ψηφιακής ή μηχανικής φύσης. Ανάμεσα στο mantra της καινοτομίας και στην νοσταλγία για την παράδοση και το αναλογικό παρελθόν, οι δημιουργοί της έκθεσης διαπραγματεύονται τις έννοιες της σύμπλευσης ή της αντίθεσης με το τεχνολογικό τους παρόν και μέλλον.

Δημήτρης Εφέογλου: “Study for the Sonances Series”

Ο Tim Berners Lee δημιούργησε τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web) το 1989, μια χρονιά που έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πλέον καθοριστικές για τη διαμόρφωση της μοντέρνας ιστορίας και του σύγχρονου τρόπου ζωής των δυτικών κοινωνιών. Την ίδια χρονική και ιστορική στιγμή που η πτώση του Τοίχους του Βερολίνου άλλαξε την παγκόσμια πολιτική και την ευρωπαϊκή γεωγραφία, συνδέοντας την ανατολή με τη δύση, ο παγκόσμιος ιστός –ή αλλιώς το διαδίκτυο – επαναπροσδιόρισε την έννοια της συνδεσιμότητας εν γένει. Η σημερινή κατάσταση διασύνδεσης βιώνεται και πραγματώνεται σε φυσικά και ψηφιακά περιβάλλοντα: η καθημερινότητά μας καθίσταται μοιρασμένη αλλά και επαυξημένη μέσα από τις δραστηριότητες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα κινητά τηλέφωνα και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οι έννοιες του χρόνου και του χώρου είναι ρευστές και εξαρτώνται από καινούργιες μεταβλητές που εκτελούνται μέσα σε συσκευές, οθόνες και διαδικτυακές πλατφόρμες.

Τα έργα της έκθεσης καλούνται να λειτουργήσουν ως διαμεσολαβητικές πράξεις ανάμεσα στη ρευστότητα των ψηφιακών, διαδικτυακών περιβαλλόντων και στην παγιωμένη αναλογική εμπειρία με σκοπό τη δημιουργία ενός διαλόγου με τους αποδέκτες τους, με την προοπτική να δημιουργηθεί ένα ανοιχτό δίκτυο επικοινωνίας αναφορικά με το σύγχρονο δίπολο τέχνης – τεχνολογίας.

Μίλτος Μανέτας: “Painting Rain”

Η Connectiva είναι μια νεοσύστατη, συνεργατική πλατφόρμα, ατόμων που ασχολούνται ανεξάρτητα με τους τομείς της τέχνης και της τεχνολογίας. Κοινός τόπος τους είναι η διερεύνηση των ορίων, των δυνατοτήτων και των κοινωνικών μεταβολών που επιφέρει η τεχνολογία στον τρόπο ζωής και τις καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις αυτού. Ως σκοπό έχει να δραστηριοποιηθεί στο πεδίο της εικαστικής επιμέλειας, διοργάνωσης εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαχείρισης ατομικών και συλλογικών εικαστικών projects, με κεντρικό άξονα την έναρξη ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ τεχνολογίας, κοινωνίας και τέχνης.