Τρίτες παράλληλες: Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος & Pierre Magendie

Ένα θέαμα που συνδέει τη ρητορεία της μουσικής με τη σωματική έκφραση

Οι Σουίτες του J.S.Bach για βιολοντσέλο σόλο αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του ρεπερτορίου για βιολοντσέλο. Πώς δομούνται όμως οι σουίτες αυτές; Ποια είναι τα μουσικά εκφραστικά στοιχεία που τις πλαισιώνουν; Πώς μπορούν αυτά τα στοιχεία να μεταφραστούν σε κίνηση και πώς μπορούν οι χοροί που δομούν τις σουίτες αυτές να αποδοθούν το 2015 σε ένα θέαμα που συνδέει την κίνηση με τον ήχο, τη ρητορεία της μουσικής με τη σωματική έκφραση;

Ο Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος (βιολοντσέλο) και ο Pierre Magendie (χορογραφία και χορός) παρουσιάζουν τις 2 πρώτες σουίτες του J.S.Bach (BWV 1007 και 1008) καθώς και το πρώτο Ricercar Domenico Gabrielli (η πρώτη παρτιτούρα που γράφτηκε ποτέ για σόλο τσέλο) εστιάζοντας κάθε φορά στη μετάφραση ενός καίριου μουσικού στοιχείου σε κίνηση και προσπαθώντας να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα, την Τρίτη 24 Μαρτίου στο Θέατρο Πόρτα στο πλαίσιο του Μουσικού Κύκλου του Θεάτρου Πόρτα «Τρίτες Παράλληλες».

Ο Αλέξης Καραϊσκάκης Νάστος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σε ηλικία επτά ετών άρχισε το βιολοντσέλο στην τάξη της Αναστασίας Κατοχιανού στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, όπου φοίτησε μέχρι το 2004, κερδίζοντας πολλές υποτροφίες. Στη διάρκεια των σπουδών του κέρδισε 2 πρώτα βραβεία, το 1999 στην Α’ κατηγορία και το 2003 στη Β’ κατηγορία, στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες του Υπουργείου Παιδείας. Την επόμενη χρονιά έκανε το ντεμπούτο του ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Το 2006 έγινε δεκτός στο Conservatoire National de Region de Boulogne-Billancourt στο Παρίσι, απ’ όπου αποφοίτησε το 2010 με άριστα και δύο πρώτα βραβεία (μουσική δωματίου και βιολοντσέλο αντίστοιχα). Στη συνέχεια φοίτησε στη Hochschule der Kunste της Ζυρίχης, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα το 2014. Καθηγητές του ήταν οι Xavier Gagnepain, Raphael Chretien και Roel Dieltiens στο βιολοντσέλο, η Hortense Cartier-Bresson στη μουσική δωματίου και οι Nima Ben David και Martin Zeller στο μπαρόκ βιολοντσέλο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συνάντησε και συμβουλεύτηκε σημαντικές προσωπικότητες του χώρου, όπως τους Anner Bylsma, Philippe Muller και Jerome Pernoo.

Ο Pierre Magendie γεννήθηκε το 1985 στην Μπαγιόν Γαλλίας. Μετά από σπουδές Κλασικής Φιλολογίας στο πανεπιστήμιο του Μπορντώ ήρθε το 2006 στην Αθήνα για μεταπτυχιακό με το πρόγραμμα Erasmus και το 2007 μπήκε στην Κρατική Σχολή Χορού (ΚΣΟΤ). Από τότε χόρεψε για τη Μαρκέλλα Μανωλιάδη ( You can(not) have me, 2012) και τον Αντώνη Φωνιαδάκη (Romeo and Juliet 2011, Wisteria Maiden 2014), με τον οποίο συνεργάστηκε τελευταία και ως βοηθός χορογράφου (Shaker Loops, Ballet de Lorraine, 2014, Dalgalar, MDT Istanbul, 2015). Το 2011 ίδρυσε στην Αθήνα με την Χριστίνα Καραγιάννη το KammerTanz Coop (KTC), με σκοπό να δημιουργούν παραστάσεις όπου ο χορευτικός χορός συνομιλεί με τη ζωντανή μουσική, την κωμωδία, το περφόρμανς και τη μόδα.

Οι «Τρίτες Παράλληλες» είναι ο κύκλος συναυλιών, ρεσιτάλ και μουσικών προγραμμάτων που το Θέατρο Πόρτα παρουσιάζει στο κοινό του ακολουθώντας τον απλό άξονα: «Η μουσική χωρίζεται σε δύο είδη, την καλή και την κακή». Ένα πλούσιο πρόγραμμα με: κλασσική, σύγχρονη, πειραματική, pop, indie, ροκ, μπαρόκ, τζαζ, μεσαιωνική, φολκ, παλιά και νέα (έως πολύ νέα) μουσική ενώ δεν λείπουν οι μουσικές εκπλήξεις: απρόσμενες συναντήσεις, βραδιές με χιούμορ, λυρισμό, πρώτες εκτελέσεις και παιχνιδιάρικες επανεκτελέσεις σε μια σειρά από μοναδικές και πρωτότυπες βραδιές.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

8 €
- 10 €
tags / χορός

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.