“Truthful waters” στην γκαλερί The Breeder: Η πρώτη ατομική έκθεση του Ekene Stanley Emecheta στην Ευρώπη

Ekene Stanley Emecheta, "Truthful waters"

Αποσπώντας την προσοχή από το χρώμα του δέρματος, στρέφει τo ενδιαφέρον στην ίδια τη μορφή και το περιβάλλον της

17 Ιουνίου 2021
- 4 Σεπτεμβρίου, 2021

Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει από τις 17 Ιουνίου την πρώτη ατομική έκθεση του Ekene Stanley Emecheta στην Ευρώπη. Η έκθεση “Truthful waters” συστήνει στους θεατές την χαρακτηριστική χρήση του χρώματος και την δημιουργική τεχνική του Emecheta, σε συνδυασμό με τις παραστατικές φιγούρες που αντλεί από την φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή. Αφετηρία για τη δημιουργία του κάθε έργου αποτελεί η εσκεμμένη αφαίρεση του χρώματος του δέρματος του κάθε πρωταγωνιστή. Αποσπώντας την προσοχή από το χρώμα του δέρματος, στρέφει τo ενδιαφέρον στην ίδια τη μορφή και το περιβάλλον της, διευρύνοντας τον διάλογο με τους θεατές, καλώντας τους να συνδεθούν σωματικά και συναισθηματικά με την ιστορία του κάθε χαρακτήρα.

Στο νέο σώμα δουλειάς του, ο Emecheta καταπιάνεται με την έννοια του δυϊσμού και διερευνά ετερογενείς αρχές όπως η αντίληψη και η πραγματικότητα, το δίκαιο και το άδικο, το ιδιωτικό και το δημόσιο, ο αυτό-προσδιορισμός και ο ετερο-προσδιορισμός. Για τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση, ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από την προσωπική του ζωή και τις εμπειρίες του, θολώνοντας τα όρια ανάμεσα στο προσωπικό και το πολιτικό. Το έργο με τίτλο ”Guardian Angel” αποτυπώνει μια πτυχή της ζωής του Emecheta μέσα από το πρίσμα της φαντασίας. Ο πίνακας απεικονίζει μια οικογενειακή στιγμή από ένα παλιό φωτογραφικό άλμπουμ, με τη μητέρα και την αδερφή του καλλιτέχνη. Οι μορφές παρουσιάζονται σε ακινησία συχνά μοιάζουν παγιδευμένες στον χρόνο σαν μια ξεθωριασμένη ανάμνηση ή όνειρο.

TRUTHFUL WATERS

TRUTHFUL WATERS

Στο κέντρο της έκθεσης συναντάμε δυο πίνακες οι οποίοι μοιάζουν να αποτυπώνουν ήρεμες καθημερινές σκηνές, αλλά με μια προσεκτική ματιά φανερώνουν μια υποβόσκουσα ένταση. Στο έργο ”Behind The Bushes II”, το ανοιχτό κολάρο του πάστορα και το τσιγάρο που προσφέρει στον νεαρό άνδρα συμβολίζουν την διαφθορά του και αποτελεί το σχόλιο του καλλιτέχνη για το πως η θρησκεία χρησιμοποιεί λανθασμένα την δύναμη της για να ελέγχει τους πιστούς. Στο έργο ”Free Spirit”, ένας νεαρός ημίγυμνος άνδρας τοποθετείται περήφανα στον δημόσιο χώρο. Ο άνδρας είναι ελεύθερος, ζώντας σε μια κατάσταση όπου o εσωτερικός και εξωτερικός του κόσμος βρίσκονται σε απόλυτη ισορροπία. Αυτό το έργο είναι επίσης μια δήλωση σχετικά με την πολιτική γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως ο νεαρός άνδρας στο ”Behind The Bushes II”, έτσι και ο πρωταγωνιστής του ”Free Spirit” αμφισβητεί τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τη θρησκεία.

TRUTHFUL WATERS

Στο έργο με τίτλο ”Swimmer Man”, το μεγαλύτερο σε διαστάσεις έργο της έκθεσης, μας παρουσιάζεται η σκηνή ενός Αφρικανού άνδρα που διασκεδάζει και απολαμβάνει τη ζωή του. Παρ’ όλα αυτά, η ευθραυστότητα του νερού της πισίνας παραπέμπει στο γεγονός ότι η εμπειρία αυτή είναι ένα δημιούργημα της φαντασίας καθώς η πλειοψηφία των Αφρικανών ανδρών δεν απολαμβάνει τέτοια προνόμια. Ο πρωταγωνιστής απεικονίζεται εδώ με τα χέρια πίσω από τον λαιμό, μια στάση που υποδηλώνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό Αφρικανών ανδρών συχνά στοχοποιείται από την αστυνομία. Όπως και άλλα χαρακτηριστικά έργα του Emecheta, αυτό το έργο θέτει μια βαθύτερη αίσθηση ελπίδας εκφράζοντας μια συνολική εκδοχή για τη ζωή στην Αφρική σήμερα’ μια εκδοχή γεμάτη χαρά και αυτοπεποίθηση.

TRUTHFUL WATERS

TRUTHFUL WATERS

«Αντιλαμβάνομαι το νερό ως ένα στοιχείο ζωής που αντιπροσωπεύεται στην πιο αυθεντική μορφή του. Είναι άγευστο, άχρωμο, άοσμο, ασχημάτιστο. Ειλικρινά, το να εκφράζεσαι είναι μερικές φορές το πιο δύσκολο πράγμα. Να αδειάζεις το μυαλό σου και να είσαι ασχημάτιστος σαν το νερό. Η φόρμα από μόνη της είναι περιοριστική. Η απουσία σχήματος με βοηθάει να καθρεπτίζω τις εμπειρίες μου, από τους ανθρώπους που συναντώ, τα μέρη που επισκέπτομαι, τις ταινίες που βλέπω και ούτω καθεξής», αναφέρει.

TRUTHFUL WATERS

Γεννημένος το 1994, ο Ekene Stanley Emecheta είναι ένας αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, που ζει και εργάζεται στο Λάγος της Νιγηρίας. Η δουλειά του παρουσιάστηκε πρόσφατα στην έκθεση “Black Voices: Friend of my Mind” στη γκαλερί Ross-Sutton στη Νέα Υόρκη (2021). Η γκαλερί The Breeder παρουσίασε για πρώτη φορά τη δουλειά του Emecheta στο FIAC Online Viewing Room τον Μάρτιο του 2021 και στη συνέχεια στο FRIEZE NY Viewing Room τον Μάιο του 2021.

*Cover photo: Ekene Stanley Emecheta, Swimmer Man, 2021, λάδι σε καμβά, 152.4 x 213.36 cm, © Ekene Stanley Emecheta, Παραχώρηση γκαλερί The Breeder

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: Πέμπτη 17 Ιουνίου, 18.00 – 22.00
Διάρκεια έκθεσης: 17 Ιουνίου – 4 Σεπτεμβρίου 2021

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 12.00 – 20.00, Σάββατο 12.00 – 18.00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Ιάσωνος 45, 10436, Αθήνα

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.