Το Tsak Bam Festival δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2017 από την επείγουσα ανάγκη καλλιτεχνών που ζουν στην Αίγινα να μοιραστούν τη δουλειά τους με το κοινό της Αίγινας, να γνωριστούν καλλιτεχνικά μεταξύ τους σε βάθος, να επαναπροσδιορίσουν τη Σύγχρονη Τέχνη, και να δοκιμαστούν στη διοργάνωση ενός no budget φεστιβάλ με τα ελάχιστα τεχνικά μέσα και με απεριόριστη εθελοντική εργασία. Το κάλεσμα σε καλλιτέχνες για να συμμετέχουν είχε άμεση ανταπόκριση. Το κοινό έδειξε ενδιαφέρον, αμφισβήτησε, υποστήριξε, αναρωτήθηκε, μετακινήθηκε, ταξίδεψε. Ήταν παρών στο εγχείρημά μας. Το Tsak Bam Festival 2017 μας έδωσε ώθηση να συνεχίσουμε. Και έτσι το Tsak Bam Festival 2018 έφερε και πάλι καλλιτέχνες στο νησί, για τρεις μέρες με τεράστια επιτυχία.

Φέτος, για τρίτη χρονιά, στις 12, 13 και 14 Ιουλίου, καλλιτέχνες που ζουν στην Αίγινα ή είναι συχνοί επισκέπτες της, καθώς και καλεσμένοι καλλιτέχνες, μοιράζονται με το κοινό, για άλλη μία φορά, τις ιδέες τους, φρέσκα έργα, αυτοσχέδια, έργα σε εξέλιξη, έργα με πειραματικό χαρακτήρα, έργα που ψάχνουν τα όρια, τολμούν το ανοίκειο, αρέσκονται στο ρίσκο.

Στο μαγικό χωράφι με τις φιστικιές διαμορφώνουν «μικρές σκηνές», χώρους για performance, εγκαταστάσεις, προβολές, εικαστικά, μουσική. Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες συμπληρώνουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Το Tsak Bam Festival δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Στηρίζεται στην εθελοντική εργασία και οι πόροι για την πραγματοποίησή του προέρχονται από τη συλλογική μικροχρηματοδότηση (crowdfunding) και την ελεύθερη συνεισφορά του κοινού.