Το μουσείο Φρυσίρα, σε συνεργασία με την Kunsthalle Dominikanerkirche Osnabrück και την Kunsthalle Krems παρουσιάζει από τις 6 Νοεμβρίου 2013 έως τις 19 Ιανουαρίου 2014 την αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Τζαμουράνη.

Από τους βασικότερους εκπροσώπους της τάσης για δυναμική επιστροφή στην αναπαραστατική ζωγραφική, ο Δημήτρης Τζαμουράνης μοιάζει να διχάζεται μεταξύ λυρικού φωτορεαλισμού και χρωματικού εξπρεσιονισμού.

Βασιζόμενος στην αλληγορία και τη μεταφορά, οι συνθέσεις του θυμίζουν θεατρική σκηνή όπου εκτυλίσσεται μια δαιδαλώδης αφήγηση ενώπιον του θεατή που καλείται να αποκωδικοποίησει και να ερμηνεύσει καταστάσεις που μοιάζουν οικείες και καθημερινές αλλά στην ουσία διέπονται από έναν αέρα ιερού μυστικισμού και έντονης διανοητικής αναζήτησης.

Στην ουσία πασχίζει μέσα από την εμβρίθεια των συνθέσεών του να επαναδιατυπώσει τις βασικές αρχές της αναπαραστατικής ζωγραφικής δίνοντάς τους νέο, πιο σύγχρονο περιεχόμενο ενώ παράλληλα ενδιαφέρεται να αποδώσει την ιδιαίρετη ψυχολογική φόρτιση που χαρακτηρίζει τους πρωταγωνιστές του, τις σκέψεις και τα κίνητρα πίσω από τις πράξεις τους.

Τέλος, στα έργα του η ψυχική εγρήγορση αντανακλάται και στον τρόπο που αποδίδεται ή αποκρύπτεται η κίνηση. Το παιχνίδι μεταξύ κίνησης και ακινησίας αποτελεί έναν ακόμη από του βασικούς άξονες που ορίζουν το πλαίσιο του εικαστικού του σύμπαντος συντελώντας με τον τρόπο αυτό στην απόπειρα αποκωδικοποίησης των ψυχολογικών καταστάσεων και στην αποφόρτιση της αμφιθυμίας της αφήγησης.