Η Ουτοπία, όπως αυτή ορίστηκε από λογοτεχνικά, πολιτικά ή και φιλοσοφικά κείμενα των N. Fedorov, V. Kandinsky, V. Lenin, A. Bogdanov, K. Tsiolkovsky, Μ. Bulgakov, Α. Lunacharsky, Β. Arvatov, Υ. Zamyatin, Y. Chernykhov, K. Malevich, S. Nikriitn και άλλων, η επίδραση των κειμένων αυτών στην τέχνη, αλλά και οι περιπτώσεις που το ουτοπικό σχέδιο εξελίσσεται σε δυστοπία, αποτελούν τον κορμό της νέας έκθεσης του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, από τις 16 Ιουνίου έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2020.

Έργα από τη συλλογή αλλά και το αρχείο του Γιώργου Κωστάκη περιβάλλουν και αποτυπώνουν εικαστικά τη διεύρυνση της Όρασης και γενικότερα των Αισθήσεων, τον Κοσμισμό και τον Εποικισμό Πλανητών, τη Σύνθεση των Τεχνών, την Υπερβατική Τέχνη, την Επιστημονική Φαντασία, την επίτευξη της Αθανασίας και την εξέλιξη της Επιστήμης, την Αρχιτεκτονική του Μέλλοντος και την Οικοδόμηση της Ιδανικής Κοινωνίας.

Κεντρική εικόνα: Ιβάν Κλιουν: Πορτρέτο της συζύγου του καλλιτέχνη, 1910 | © MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη