Βαρβάρα Βενετικίδου & Στέφανος Νάσος

Συναυλία μουσικής δωματίου με έργα Ελλήνων και Γερμανών συνθετών

Δύο από τα αριστουργήματα του γερμανικού ρομαντικού ρεπερτορίου συνδυάζονται με νεότερες δημιουργίες Ελλήνων συνθετών. Το ντουέτο του Weber αποτελεί μια εξαίρεση στα έργα του για κλαρινέτο και πιάνο: τα δύο όργανα παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο και μοιράζονται τις δυσκολίες αλλά και τις μελωδίες του έργου. Η σονάτα του Brahms είναι το τελευταίο έργο μουσικής δωματίου του συνθέτη και προτελευταίο έργο του για το πιάνο. Συχνά παρουσιάζεται και με βιόλα αντί κλαρινέτου.

Τα δύο σύγχρονα ελληνικά έργα είναι ευχάριστα στο αυτί και απέχουν από οποιαδήποτε πρόκληση πρωτοπορίας. Στο γνώριμο ύφος του συνθέτη, κινείται το έργο του κατοίκου Γερμανίας Δημήτρη Τερζάκη: επηρεασμένο από το βυζαντινό μέλος, το έργο αποτελείται από μελωδικές γραμμές που κινούνται πολύ συχνά ανεξάρτητα η μία από την άλλη. Το έργο του Σίμου Παπάνα, αρχικά για βιολί και πιάνο, μεταγράφηκε από τον συνθέτη κατόπιν παράκλησης της κλαρινετίστας.

Η διοργάνωση γίνεται από το Σύνδεσμο Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης.

Βαρβάρα Βενετικίδου

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, η Βαρβάρα Βενετικίδου ξεκίνησε τις σπουδές κλαρινέτου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στην τάξη της Paula Smith, από το οποίο αποφοίτησε με «άριστα παμψηφεί», ενώ παράλληλα ήταν μαθήτρια του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου της γενέτειράς της. Συνέχισε τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου, στην τάξη του Georg Zeretzke από όπου πήρε το πτυχίο κλαρινέτου με άριστα και τέλος, στο Πανεπιστήμιο Μουσικής του Würzburg, με καθηγητή τον Ulrich Wurlitzer, από όπου έλαβε το μάστερ, επίσης με άριστα.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών –ΙΚΥ και του ιδρύματος Franz Grothe του Βερολίνου. Η Βαρβάρα υπήρξε μέλος της Ορχήστρας Νέων της Μεσογείου, της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Φεστιβάλ ΝέωνΚαλλιτεχνών του Bayreuth. Κέρδισε σε διαγωνισμούς το 1ο βραβείο στο κλαρινέτο στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες, 1ο βραβείο πνευστών του Κρατικού Ωδείου, 1ο βραβείο του Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων Βορείου Ελλάδος και 3ο βραβείο μουσικής δωματίου της Helexpo.

Ως σολίστ, η Βαρβάρα εμφανίστηκε με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και την Symphonie-Orchester Berlin. Υπήρξε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, της Φιλαρμονικής ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Δίδαξε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Νομαρχειακό Ωδείο της Φλώρινας. Εδώ και δύο χρόνια είναι πρώτη κλαρινετίστα της ορχήστρας της αστυνομίας του Βερολίνου, μέλος του μουσικού συνόλου του σύγχρονου θεάτρου του Βερολίνου- Berliner Volksbuehne και διδάσκει κλαρινέτο και μουσική δωματίου στο Δημοτικό Ωδείο του Πότσνταμ.

Στέφανος Νάσος

Έχει δώσει συναυλίες ατομικές και μουσικής δωματίου, κι έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες σε Βουλγαρία, Φινλανδία, Αγγλία, Γερμανία, Ιαπωνία και Ελλάδα. Ηχογράφησε το 2ο κονσέρτο του Προκόφιεφ με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΑ και δύο ψηφιακούς δίσκους: μουσική δωματίου του H. Vieuxtemps, και τα έργα για πιάνο του Αιμ. Ριάδη. Έχει εμφανιστεί με όλες τις σημαντικές Ελληνικές ορχήστρες, προσφάτως με την Καμεράτα στον κύκλο όλων των κοντσέρτων του Beethoven (2013). Επιπλέον, παρουσίασε σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα το έργο του Γ. Τσοντάκη Άνθρωπος των Θλίψεων για πιάνο και ορχήστρα το 2008 με την KOA. Ως σολίστας, παρουσίασε έργα για πιάνο των Γ. Τσοντάκη, Δημ. Τερζάκη, Μ.
Βάρβογλη, Ριάδη, Γ. Σισιλιάνου και Δημ. Μητρόπουλου σε πρώτες εκτελέσεις.

Ο Στέφανος έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα της μουσικής από την Ακαδημία Sibelius του Ελσίνκι το 2006 (καθηγ. Matti Raekallio), ενώ προηγουμένως σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής της Κολωνίας (καθηγ. Roswitha Gediga), στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής της Καρλσρούης (καθηγ. Sontraud Speidel), και στο Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας» (καθηγ. Καλομοίρα Νάσου). Ο Στέφανος διδάσκει πιάνο στα ωδεία Ορφείο και Σύγχρονο της Αθήνας. Στο χώρο της μουσικής δωματίου συνεργάζεται σταθερά με εξαιρετικούς συναδέλφους όπως οι Ν. Νικόπουλος, Ι. Ζήκου, Μ. Δωρή, Μ. Μαργαρίτη, Α. Καθαρίου, M. Zeffiri, και Α. Παληός, ενώ αποτελεί μέλος του Ergon Ensemble και του Συνόλου Φεστιβάλ Ιονίων.

Οι εμφανίσεις του περιλαμβάνουν φεστιβάλ όπως το “musei di sera” στην Τεργέστη της Ιταλίας, τα Φεστιβάλ Αθηνών, Σερίφου, Σάμου (Young Artists Festival) και Παξών, το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, τα Διεθνή Φεστιβάλ Γιάννη Α. Παπαϊωάννου (Καβάλα), Αίγινας, και Σύγχρονης Μουσικής Pharos, τις ΣυνΤεχνίες, το κοινό συνέδριο ICMC/SMC 2014, και τις Ελληνικές Μουσικές Γιορτές. Παρουσίασε έργα μουσικής δωματίου των Θοδ. Αντωνίου, Αντ. Ανισέγκου, Γ. Βλαχόπουλου, Αργ. Κουνάδη, Αρ. Κουντούρωφ, Ντ. Κωνσταντινίδη, Τερζάκη, Τσοντάκη και Π. Πλακίδη σε πρώτες εκτελέσεις σε εξωτερικό και Ελλάδα. Από το 2009 ανέλαβε τις Εκδόσεις Νάσου, ενώ από το 2012 διοργανώνει τον κύκλο «Το piano στα forte του», πλέον στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.