«Βάση στη Πρόσβαση – Το θεάτρο νομοθετεί μία προσβάσιμη κοινωνία»: Η φωνή των ΑΜΕΑ ακούγεται μέσα από τρεις παραστάσεις

Με αφορμή βιώματα έλλειψης πρόσβασης και βάση τρεις ιστορίες μη προσβασιμότητας, συντίθεται η εικόνα μίας κοινωνίας αφιλόξενης για την αναπηρία

«Η νομοθεσία είναι κούφια. Την άδειασε το πεζοδρόμιο χωρίς ράμπα. Το στενό ασανσέρ. Οι γλάστρες πάνω στα πλακάκια των τυφλών. Το μικρό παραθυράκι των ειδήσεων, υποσημείωση για τους κωφούς. Η ακουστική περιγραφή που πνίγηκε στη σιωπή. Εσύ κι εγώ που δεν το είχαμε φανταστεί.

Η αναπηρία δεν είναι ειδική ανάγκη. Είναι το πρόταγμα για μία κοινωνία που θα κατανοεί τον εαυτό της. Είναι η κοινωνία που αναζητά τρόπο πρόσβασης.

Με στόχο το βίωμα να ενημερώσει την πολιτική πρόταση, χρησιμοποιούμε τη συμμετοχική μέθοδο του Νομοθετικού Θεάτρου, εργαλείο του Θεάτρου του Καταπιεσμένου. Με αφορμή βιώματα έλλειψης πρόσβασης και βάση τρεις ιστορίες μη προσβασιμότητας, συνθέτουμε την εικόνα μίας κοινωνίας αφιλόξενης για την αναπηρία.

Μέσα από διαδραστικές μεθόδους θεάτρου, διαλόγου και προσωπικής εξιστόρησης, συζητούμε για το δομημένο περιβάλλον, την πρόσβαση σε πολιτισμικό υλικό, τους κοινωνικούς κύκλους στον φυσικό τους χώρο. Αξιώνουμε τη διαμόρφωση νομοθετικών προτάσεων, ενημερωμένων από την εμπειρία και το προσωπικό βίωμα. Να δώσουμε την ευκαιρία στην κοινωνία μας να αντικρίσει τον εαυτό της.

Άτομα με ή χωρίς αναπηρία, παρεμποδιζόμενα ή μη, δημιουργούμε την πρόταση για μια κοινωνία προσβάσιμη.

Τι είναι το Θέατρο του Καταπιεσμένου:

Το Θέατρο του Καταπιεσμένου είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιεί το θέατρο ως μέσο  για την προσέγγιση προσωπικών και κοινωνικών ζητημάτων. Eμπνευστής του ήταν ο Βραζιλιάνος Augusto Boal (1931-2009), υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης το 2008, με επιρροή από το έργο του πρωτοπόρου του κριτικού παιδαγωγικού κινήματος, Paulo Freire. Εμπλέκοντας τους θεατές στην υποκριτική διαδικασία, τους καλεί να αναλύσουν ζητήματα και να δράσουν προς την επίλυσή τους. Η μέθοδος έχει διαφορετικά εργαλεία, όπως το Θέατρο Εικόνας, Θέατρο Forum, «Ουράνιο Τόξο των Επιθυμιών», Αόρατο Θέατρο και Νομοθετικό Θέατρο, που στοχεύουν στην έκφραση της εσωτερικευμένης καταπίεσης, στην ανάλυση της δυναμικής σχέσεων, στον διάλογο σε δημόσιο χώρο. To Νομοθετικό Θέατρο χρησιμοποιήθηκε στη δημόσια διαβούλευση, κατά τη θητεία του Boal ως δημοτικός σύμβουλος στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

-Οι παραστάσεις θα περιγράφονται ακουστικά από τον εθελοντικό οργανισμό «Διαβάζω για τους Άλλους», με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα, ενώ οι χώροι θα είναι προσβάσιμοι σε άτομα με κινητικές αναπηρίες. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.-

Κατά την αναμονή, ο εθελοντικός οργανισμός «Διαβάζω για τους Άλλους» θα πραγματοποιεί πολυαισθητηριακές δράσεις για το κοινό.»

Κυριακή 10 Νοεμβρίου – 19.00

Μύρτιλλο Καφέ
Ευσταθίου Λάμψα και Τριφυλίας
(Πάρκο ΚΑΠΑΨ), Μετρό Πανόρμου
Τηλ.:2110123176, 6971759463

Κυριακή 24 Νοεμβρίου – 19.00

Στέγη Πολιτισμού Δήμου Χαϊδαρίου
Κολοκοτρώνη 36, Χαϊδάρι
Τηλ.: 2105814855

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου – 20.30

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, το πρόγραμμα θα υποστηρίζεται από τη χορευτική ομάδα «Έξις».

Θέατρο Ίσον
Μελενίκου 33, Αθήνα
Τηλ.: 2130411546

«Ευχαριστούμε την «Παπαδάτος-Athens Prosthetic Center» στους Αμπελόκηπους για τη χορηγία του αναπηρικού αμαξιδίου.
Ευχαριστούμε την κοινωνική επιχείρηση Kinitro την παραχώρηση ράμπας πρόσβασης αναπηρικών αμαξιδίων.»

Συντελεστές

Σταυρούλα Βιδάλη, Αριάδνη Ζωίδη, Μαριάνθη Καραδήμα, Δημήτρης Κατσιδονιώτης, Γιαλένα Κλειδαρά, Βερονίκη Κρικώνη, Βιολέττα Μανωλά, Αγγελική Τράντα, Γεωργιάννα Ψυχάλη

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.