”The New New” από το Video Art Μηδέν: Online αφιέρωμα στη νέα γενιά καλλιτεχνών της βιντεοτέχνης

Μεγάλο αφιέρωμα στη φοιτητική και νεανική δημιουργία σε συνεργασία με τις σημαντικότερες σχολές καλών τεχνών και οπτικοακουστικών τεχνών της Ελλάδας

20 Μαρτίου 2021
- 30 Απριλίου, 2021

Το Video Art Μηδέν, στο πλαίσιο των online προβολών βιντεοτέχνης που πραγματοποιεί από τον περασμένο Απρίλιο, παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στη φοιτητική και νεανική δημιουργία με τίτλο ”The New New”, σε συνεργασία με τις σημαντικότερες σχολές καλών τεχνών και οπτικοακουστικών τεχνών της Ελλάδας, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει ένα πανόραμα της τρέχουσας παραγωγής των σπουδαστών και της επόμενης γενιάς καλλιτεχνών στον τομέα της βιντεοτέχνης.

Στο αφιέρωμα ανταποκρίθηκαν και συμμετέχουν με επιμελημένες ενότητες έργων προπτυχιακών ή/και μεταπτυχιακών φοιτητών: η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (ΑΣΚΤ), το Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, το Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα, το Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, καθώς και 2 τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο, το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.

Video Art Μηδέν

Σε μία επιπλέον μικτή ενότητα, με τίτλο ”Generation Next”, παρουσιάζονται έργα νέων δημιουργών, πρόσφατων αποφοίτων και σπουδαστών από διάφορες σχολές της Ελλάδας που συγκεντρώθηκαν από την τελευταία ανοικτή πρόσκληση του Video Art Μηδέν.

Το φοιτητικό αφιέρωμα θα είναι διαθέσιμο διαδικτυακά από 20 Μαρτίου έως 30 Απριλίου στο κανάλι του Video Art Μηδέν στο youtube.

Video Art Μηδέν

Σε μια εποχή που, λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν εξαιτίας του covid, αποτελεί μια πρωτόγνωρη και εξαιρετικά δύσκολη περίοδο τόσο για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων, όσο και για την κοινωνικοποίηση και την ανταλλαγή γνώσης και ιδεών μεταξύ των φοιτητών στο φυσικό τους πλαίσιο, τις πανεπιστημιακές αίθουσες και τα κατάλληλα διαμορφωμένα και εξοπλισμένα εργαστήρια των σχολών, τα φοιτητικά έργα που παρουσιάζονται σε αυτό το αφιέρωμα, ως αποτελέσματα των ασκήσεων στο πλαίσιο αντίστοιχων μαθημάτων, αφενός αποδεικνύουν την ισχυρή θέληση και την ανάγκη των σπουδαστών να δημιουργήσουν, να πειραματιστούν και να εκφραστούν ακόμη και με ελάχιστα μέσα στον περιορισμένο χώρο του εγκλεισμού που έχει επιβάλλει σε όλους μας το lockdown, και αφετέρου, συγκεντρωμένα όλα μαζί, λειτουργούν ως μια ουσιαστική επικοινωνία και ανταλλαγή ανάμεσα στους φοιτητές των διαφόρων σχολών και τμημάτων. Μια ευκαιρία για εξωστρέφεια σε καιρούς που μας έκλεισαν κατά πολύ στο άμεσο περιβάλλον μας και στον εαυτό μας.

Video Art Μηδέν

Video Art Μηδέν

Είναι χαρακτηριστικό πως τα περισσότερα έργα έχουν να κάνουν με έννοιες που μας απασχολούν όλους αυτή την περίοδο: η απομόνωση, ο εγκλεισμός, η οικία, η καθημερινότητα, η ανάδειξη των μικρών πραγμάτων, η έννοια του εαυτού, το μέσα και το έξω, ο χρόνος, η απόδραση, η περιπλάνηση στο αστικό και φυσικό τοπίο, πράγματα που ζούμε καθημερινά ή πράγματα που μας έλειψαν. Με ποιητικότητα, φαντασία, παρατηρικότητα, κυνική διάθεση, μελαγχολία ή χιούμορ, πάντα όμως με μια διάθεση εξερεύνησης, όλα τα έργα μας καλούν σε μια απόδραση, είτε προς τα μέσα είτε προς τα έξω, και σε μια ανακουφιστική περιπλάνηση μέσω της τέχνης από τη νέα, εκκολαπτόμενη γενιά καλλιτεχνών.

Video Art Μηδέν

Φέρνοντας μαζί έναν μεγάλο αριθμό νέων καλλιτεχνών (συμμετέχουν περισσότεροι από 170 νέοι δημιουργοί, σε ατομικά ή ομαδικά έργα), από νεοεισαχθέντες φοιτητές που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο των οπτικοακουστικών τεχνών, του βίντεο και των ψηφιακών μορφών τέχνης μέχρι πρόσφατους απόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές που έχουν ξεκινήσει ήδη μια προσωπική πορεία, το μεγάλο αυτό αφιέρωμα του Video Art Μηδέν έχει σαν στόχο να δώσει ερεθίσματα και μια νέα ώθηση στο διάλογο για την οπτικοακουστική τέχνη στην Ελλάδα, παρέχοντας ένα βήμα στα νέα παιδιά να συνεκθέσουν τις δουλειές τους, να εντοπίσουν ετερότητες και κοινούς τόπους και να «συνομιλήσουν» μεταξύ τους, οπτικοακουστικά, έστω και από απόσταση.

Δείτε αναλυτικά τις ενότητες και τους συμμετέχοντες του αφιερώματος εδώ.

Video Art Μηδέν

Το Video Art Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης και ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2005 από μια ανεξάρτητη ομάδα ελλήνων καλλιτεχνών με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της.

Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις βασικές και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία. Έχει δημιουργήσει ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.

Video Art Μηδέν

Ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και φιλοξενούνται σε σημαντικά φεστιβάλ και Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιούλα Παπαδοπούλου & Μαργαρίτα Σταυράκη

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.