Το MOMusΠειραματικό Κέντρο Τεχνών συνεργάζεται με το Video Art Μηδέν, φιλοξενώντας ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη βιντεοτέχνη με 130 έργα γνωστών και νέων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, από τις 5 έως τις 25 Απριλίου 2019.

Το πρόγραμμα των έργων βιντεοτέχνης που επιμελείται το Video Art Μηδέν αποτελείται από 13 θεματικές ενότητες, που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη διοργάνωση του φεστιβάλ τον Ιούλιο του 2018 στην Καλαμάτα, οι οποίες εναλλάσσονται και διαφοροποιούνται μορφολογικά και εννοιολογικά, αναδεικνύοντας τον εκφραστικό πλουραλισμό του μέσου και τις βασικές τάσεις της εποχής μας.

Το συνολικό πρόγραμμα προβολών της έκθεσης απαρτίζεται από:

Τέσσερις  ενότητες με θεματολογική βάση: την πολιτική μας στάση και αντίσταση (Get [it] out of your system), τον κόσμο της μόδας και την εξάρτηση μας από αυτή (Flow along surface), το γυμνό σώμα ως μέσο έκφρασης και διαλόγου (Shell/Κέλυφος), καθώς και μια ενότητα για ένα δυστοπικό παρόν του μέλλοντος (The way it looks back at you).

Δύο ενότητες αφιερωμένες στη σύγχρονη Ελληνική βιντεοτέχνη (Anatomy of silence, The world is a theater) που αναδεικνύουν μορφολογικές και θεματολογικές τάσεις που απασχολούν τους Έλληνες βιντεοκαλλιτέχνες την εποχή που διανύουμε, με έμφαση στη νεότερη γενιά.

Τρεις ενότητες αφιερωμένες στις Παραστατικές Τέχνες, το αφηγηματικό βίντεο, τη βίντεο performance και το βίντεο dance (Act… with or without expression, Fragments of a story, vDance). Οι ενότητες αυτές, διερευνούν τα δάνεια της βιντεοτέχνης από τις παραστατικές τέχνες  και παρουσιάζουν τις μορφολογικές μετατροπές που υφίστανται η αφήγηση, ο χώρος, το αντικείμενο και η κίνηση του σώματος μέσα σε αυτές τις υποκατηγορίες της  βιντεοδημιουργίας.

Δύο ενότητες που ασχολούνται με την έννοια του Χώρου, του προσωπικού και δημόσιου, του οικείου και ανοικείου, του μνημειακού και του αντιμνημείου.

Δύο ανάλαφρες και χρωματιστές ενότητες, που δημιουργούν τις δικές τους αφηγήσεις μέσα από μουσικά βίντεο, animation και digital πειραματισμούς.

Από την Ελλάδα, συμμετέχουν με έργα τους καταξιωμένοι καλλιτέχνες του βίντεο όπως η Άννα Βάσωφ, ο Μπάμπης Βενετόπουλος, η Μυρτώ Βουνάτσου, ο Νίκος Γιαβρόπουλος, ο Στέλιος Ντεξής και ο Μάκης Φάρος, καθώς και πολλοί νέοι καλλιτέχνες ή καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν το βίντεο συμπληρωματικά στο έργο τους (όπως η Πόλυ Κοκκινιά, που ασχολείται κυρίως με σύνθετες κατασκευές και εγκαταστάσεις μικτών υλικών), είτε ως μέσο καταγραφής δράσεων/performance (όπως στην περίπτωση του Γιάννη Παππά).

Από το εξωτερικό συμμετέχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι και βραβευμένοι καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους και μορφές της βιντεοτέχνης και από κάθε γωνιά του πλανήτη, όπως (ενδεικτικά) οι Chaja Hertog  & Nir Nadler (Ολλανδία), ο Albert Merino (Ισπανία), η Marcia Beatriz Granero (Βραζιλία), ο Michele Manzini (Ιταλία), η Miloushka Bokma (Ολλανδία), ο Max Hattler (Χονγκ-Κονγκ), ο Di Hu (Κίνα) και πολλοί ακόμη, με μια συνολική επιλογή έργων που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος σύγχρονων τάσεων και τεχνοτροπιών (πειραματικά βίντεο, αφηγηματικά ή αφαιρετικά έργα, videodance, performance, μουσικά βίντεο, animation κ.α.).