«Βιογραφώντας τη Δημητσάνα. Από το φωτογραφικό αρχείο Μιχάλη Παναγόπουλου» στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα

Βιογραφώντας τη Δημητσάνα. Από το φωτογραφικό αρχείο Μιχάλη Παναγόπουλου

Μέσα από την έκθεση σκιαγραφείται το προφίλ τόσο της Δημητσάνας που εξελίσσεται όσο και του Δημητσανίτη φωτογράφου Μιχάλη Παναγόπουλου που την απαθανατίζει

31 Μαΐου 2022
- 31 Δεκεμβρίου, 2022

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας εγκαινιάζουν, την Τρίτη 31 Μαΐου, την περιοδική έκθεση «Βιογραφώντας τη Δημητσάνα. Από το φωτογραφικό αρχείο Μιχάλη Παναγόπουλου», στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και συμπίπτει με τα 25 έτη λειτουργίας του Μουσείου.

Με όχημα το έργο του Δημητσανίτη φωτογράφου Μιχάλη Παναγόπουλου (1888-1956), αναδεικνύονται εκφάνσεις των πολιτισμικών και κοινωνικών μετασχηματισμών της Δημητσάνας κατά τη νεότερη ιστορία της. Ο Παναγόπουλος ήταν ο μοναδικός φωτογράφος που δραστηριοποιούνταν στη Δημητσάνα την περίοδο 1920-1950. Τότε έλαβαν χώρα σημαντικές αλλαγές που σηματοδότησαν τη μετάβαση του οικισμού από τις παραδοσιακές κοινωνικές και πολιτισμικές δομές στη νεωτερικότητα και διαμόρφωσαν τις συνθήκες για τη μετέπειτα ανάπτυξη της Δημητσάνας.

Έχοντας ζήσει στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Παναγόπουλος μυήθηκε στην Αθήνα στα μυστικά της φωτογραφικής τέχνης και επέστρεψε στον γενέθλιο τόπο του το 1923. Μέχρι τον θάνατό του, απαθανάτιζε με τον φακό του πρόσωπα, τοπία και την καθημερινότητα ενός τόπου σε διαρκή μετασχηματισμό.

Βιογραφώντας τη Δημητσάνα. Από το φωτογραφικό αρχείο Μιχάλη Παναγόπουλου

Στην έκθεση παρουσιάζεται πρωτότυπο υλικό από το αρχείο του φωτογράφου, το οποίο αποτελεί μέρος του Φωτογραφικού Αρχείου του Διασυνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου Δημητσάνας. Φωτίζονται βασικές πτυχές της καθημερινότητας της τοπικής κοινωνίας της εποχής, όπως αγροτικές εργασίες και επαγγέλματα, ήθη και έθιμα, κοινωνικές εκδηλώσεις, στιγμιότυπα του σχολικού βίου, επέτειοι και εορτασμοί.

Βιογραφώντας τη Δημητσάνα. Από το φωτογραφικό αρχείο Μιχάλη Παναγόπουλου

Βιογραφώντας τη Δημητσάνα. Από το φωτογραφικό αρχείο Μιχάλη Παναγόπουλου
Άνδρες, γυναίκες και παιδιά ποζάρουν στη «χούρχουρη» του νερόμυλου κάτω από το Κεφαλάρι του Αϊ-Γιάννη το 1947. Σήμερα εκεί βρίσκεται ο αλευρόμυλος του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης. © Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας

Επίσης παρουσιάζονται γεγονότα και καινοτομίες που αναμόρφωσαν τη ζωή των κατοίκων και επηρέασαν τις μέχρι τότε παγιωμένες δομές και αντιλήψεις, θίγονται καίρια ζητήματα για την εξέλιξη του τόπου διαχρονικά, όπως η εγχώρια και υπερπόντια μετανάστευση, τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας για βιωσιμότητα και ανάπτυξη, κ.ά.

Εκτός από τις αυθεντικές φωτογραφίες, παρουσιάζονται επαγγελματικός εξοπλισμός και προσωπικά αντικείμενα του Μιχάλη Παναγόπουλου, εμπλουτισμένα από εποπτικό υλικό, προφορικές αφηγήσεις, οπτικοακουστικές και ψηφιακές διαδραστικές εφαρμογές.

Μέσα από την έκθεση σκιαγραφείται το προφίλ τόσο της Δημητσάνας που εξελίσσεται όσο και του φωτογράφου-πρωταγωνιστή που την απαθανατίζει. Ταυτόχρονα, γίνεται αντιληπτή η σημασία της τέχνης της φωτογραφίας για τη διαφύλαξη της συλλογικής μνήμης, ενώ δίνεται στους επισκέπτες το ερέθισμα να αναστοχαστούν τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα της Δημητσάνας.

Βιογραφώντας τη Δημητσάνα. Από το φωτογραφικό αρχείο Μιχάλη Παναγόπουλου
Ο Δημητσανίτης φωτογράφος Μιχάλης Παναγόπουλος. © Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας

Την ίδια ημέρα (Τρίτη 31/5,  ώρα 20:00) το Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας εγκαινιάζει στους χώρους του τη μόνιμη έκθεση «Χρόνος και φως, η Δημητσάνα. Μιχαλάκης Παναγόπουλος». Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην τέχνη, την τεχνική και την ιστορία της φωτογραφίας στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, όπως αυτές αναδεικνύονται μέσω του φωτογραφικού αρχείου του Μ. Παναγόπουλου.

Βιογραφώντας τη Δημητσάνα. Από το φωτογραφικό αρχείο Μιχάλη Παναγόπουλου
Πανοραμική όψη της Δημητσάνας. Εκτός από τον οικισμό διακρίνεται το κτήριο του Γυμνασίου, καθώς και ανδριάντας του Παλαιών Πατρών Γερμανού στην περιοχή Καλλιθέα. © Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας

Η καταγραφή, ταξινόμηση και τεκμηρίωση του αρχείου Μιχάλη Παναγόπουλου, σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (ΔΙΠΑΠ), αποτελεί επιστημονική συνεισφορά του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς προς το Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας. Το έργο υλοποιήθηκε, κατά την περίοδο 2020-2022, στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο φορέων σχετικά με τη διαφύλαξη και προβολή του αρχείου, περιλαμβάνοντας αρχειονομικές εργασίες (Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ) και συνεργατικές δράσεις ανάδειξής του (Υπηρεσία Μουσείων ΠΙΟΠ/Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, Δημητσάνα).

*Cover photo: Στιγμιότυπο από τις γυμναστικές επιδείξεις τελειόφοιτων κοριτσιών του Γυμνασίου της Δημητσάνας το 1954. © Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

2 €
- 4 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

«Βιογραφώντας τη Δημητσάνα. Από το φωτογραφικό αρχείο Μιχάλη Παναγόπουλου» |
Εγκαίνια: Τρίτη 31 Μαΐου 2022 – 18:00
Διάρκεια έκθεσης: 1η Ιουνίου – 31 Δεκεμβρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 (έως 15/10), 10:00-17:00 (από 16/10)
Κλειστά: 7 Ιουλίου (τοπική εορτή), 15 Αυγούστου, 25-26 Δεκεμβρίου

«Χρόνος και φως, η Δημητσάνα. Μιχαλάκης Παναγόπουλος» |
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 11:00-19:00

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 2
- 4 ευρώ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, Δημητσάνα

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.