“Visibilium et invisibilium”: Η ατομική έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη στην γκαλερί Citronne που επαναλειτουργεί

CITRONNE Gallery | Αλέκος Κυραρίνης

«Η ισλαμική καλλιγραφία, ο βιομορφισμός του Μιρό, η Art Brut του Jean Dubuffet, η φίνα γραμμή, τα παιχνιδίσματα και η ειρωνεία του Paul Klee»

27 Ιανουαρίου 2021
- 27 Φεβρουαρίου, 2021

Η ατομική έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη με τίτλο “Visibilium et invisibilium” παρατείνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 με την επαναλειτουργία της Citronne Gallery.

«Στα έργα του Αλέκου Κυραρίνη ο χώρος είναι αβαθής, αντιφυσιοκρατικός. Ο καλλιτέχνης αρνείται την τρίτη διάσταση της δυτικής τέχνης, με απόλυτο σεβασμό όμως στις μοντερνιστικές κατακτήσεις των αρχών του εικοστού αιώνα. Πρότυπα του Κυραρίνη είναι τα αρχέτυπα της τέχνης στην εγγύς, και όχι μόνον, Ανατολή. Είναι τα Ακηλίδωτα Αρχέτυπα για τα οποία μιλά ο Κόντογλου. Ο χώρος του κατακλύζεται από πολυποίκιλα διακοσμητικά μοτίβα που κατάγονται από ένα ευρύτατο χρονικό φάσμα, από το μακρινό παρελθόν ως το παρόν: από τον κόσμο της ύστερης αρχαιότητας ως τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους· και από εκεί στη λαϊκή μαρμαρογλυπτική και ξυλογλυπτική και στον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη. Κάθε μοτίβο εντάσσεται οργανικά στην εκάστοτε σύνθεση, γιατί έχει επιλεγεί με βαθιά γνώση του συμβολισμού και της οπτικής του βαρύτητας.»

Ο δρακοκτόνος, 2019. Αυγοτέμπερα σε ξύλο, 50 x 45 εκ.

Ο επιμελητής της έκθεσης Ν.Π. Παΐσιος βρίσκει στο έργο του Αλέκου Κυραρίνη συγγένειες / επιρροές, όπως «η ισλαμική καλλιγραφία, ο βιομορφισμός του Μιρό, η Art Brut του Jean Dubuffet, η φίνα γραμμή, τα παιχνιδίσματα και η ειρωνεία του Paul Klee. Πρόκειται για ένα ευρύτατο καλειδοσκόπιο επιρροών, που είναι καλά κρυμμένες τις περισσότερες φορές. Η παλέτα έχει περιοριστεί σε τρία βασικά χρώματα (λευκό, κόκκινο μαύρο, με ελάχιστα ίχνη γαλάζιου). Η επιφάνεια είναι εξαντλητικά δουλεμένη με ξυσίματα, σβησίματα, επιζωγραφίσεις, αλλεπάλληλες επιστρώσεις και εναποθέσεις ποικίλων υλικών με βάση την αυγοτέμπερα. Το αποτέλεσμα θυμίζει παμπάλαιες τοιχογραφίες, παλίμψηστα με τη μαλαματοκαπνισμένη πατίνα του χρόνου, ανταύγειες της αιωνιότητας. Ο ίδιος βέβαια, σαν peritissimo alchimista, δεν αποκαλύπτει ποτέ τα μυστικά της τέχνης του.»

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο που περιλαμβάνει αναλύσεις όλων των έργων.

Μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο – περιήγηση του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Αβρανά εδώ.

Συντελεστές

Επιμέλεια έκθεσης: Ν. Π.  Παΐσιος
Μουσική επένδυση βίντεο: Γιώργος Κουμεντάκης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Διάρκεια: έως 28 Φεβρουαρίου 2021

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 20.00 – Τετάρτη & Σάββατο 11.00 – 16.00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Πατριάρχου Ιωακείμ 19, Αθήνα 106 75 4ος όροφος

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.