«Βιβλία σε Ρόδες για πολύ Μικρούς Αναγνώστες»: Μια συζήτηση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

Είναι η πρώτη φορά που το πρόγραμμα Βιβλία σε Ρόδες απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας

Με αφορμή τον απολογισμό και την αξιολόγηση του προγράμματος «Βιβλία σε Ρόδες για πολύ μικρούς αναγνώστες», πραγματοποιείται εκδήλωση την Παρασκευή 5 Απριλίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (αίθουσα Αντώνης Τρίτσης). Τον απολογισμό του προγράμματος θα κάνει η κα. Μαρίνα Κουρεμένου, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Πύρνα και τον συντονισμό της συζήτησης με παιδαγωγούς και γονείς, η κα. Αγνή Ζακοπούλου, Ψυχοπαιδαγωγός, τ. Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας Τμ. Προσχολικής Αγωγής ΤΕΙ Αθήνας. Κεντρική Ομιλήτρια θα είναι η κα. Αγνή Στρουμπούλη, Αφηγήτρια Παραμυθιών, με θέμα: «Ο Τσουγκρούτ: Η τέχνη ν’ αφηγούμαι σε μικρά μικρά παιδιά». Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό εκπρόσωπος της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων.

Το πρόγραμμα «ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ για πολύ Μικρούς Αναγνώστες» συνδημιουργήθηκε από την αστική πολιτιστική εταιρεία ΠΥΡΝΑ και την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων με σκοπό να φθάσουν τα Βιβλία σε Ρόδες στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων. Είναι η πρώτη φορά που το πρόγραμμα Βιβλία σε Ρόδες απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, και αυτό έγινε με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.

Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® δημιουργήθηκαν από την ΠΥΡΝΑ το 2012 και έκτοτε λειτουργούν υπό την αιγίδα του Υπ. Παιδείας σε δημόσια δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία. Κατά το σχολικό έτος 2018-19 τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® «ταξιδεύουν» με 180 μικρές κινητές δανειστικές βιβλιοθήκες με 4.500 βιβλία, σε 800 περίπου σχολεία ανά την Ελλάδα, ακόμα και σε απομακρυσμένα χωριά και νησιά.

Στόχος των Βιβλίων σε Ρόδες για πολύ Μικρούς Αναγνώστες  είναι να δώσουν την ευκαιρία:

  1. Στα βρέφη, να απολαύσουν την επαφή με βιβλία, να τα συνδέσουν με θετικά συναισθήματα και με αγαπημένα πρόσωπα ώστε να δημιουργήσουν μια ισχυρή σχέση με αυτά, η οποία θα τα βοηθήσει να εξελιχθούν σε αναγνώστες για όλη τους τη ζωή.
  2. Στους παιδαγωγούς, να χρησιμοποιήσουν νέα βιβλία ως εργαλείο για την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των βρεφών, αλλά και για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ομαλή πρόσβαση στην ομιλία και τον γραπτό λόγο. Ανάγνωση, νανούρισμα, ζωγραφική, κατασκευές, θεατρικό παιχνίδι, δημιουργία αυτοσχέδιων παραμυθιών, τραγούδι, μουσική, είναι μερικές μόνο από τις δράσεις που θα αναδειχθούν μέσα από τα βιβλία.
  3. Στους γονείς, να δανειστούν ένα παιδικό βιβλίο στο σπίτι και να καλλιεργήσουν την ευεργετική συνήθεια της καθημερινής ανάγνωσης στα μωρά τους. Η ανάγνωση θα  εξελιχθεί σε προφορική αφήγηση που θα ζωντανέψει  τις ιστορίες και θα δημιουργήσει καινούργιες, καλλιεργώντας έτσι τη φαντασία, την περιέργεια, τη μνήμη, την ικανότητα επικοινωνίας και ομιλίας και την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών.

Τα βιβλία για τα νήπια είναι στην πλειοψηφία τους πρόσφατες, επιμελημένες εκδόσεις, από διάφορους εκδοτικούς οίκους, με  καλαίσθητη εικονογράφηση και  με θετικές κριτικές. Υπάρχουν και μερικά βιβλία σε αραβικά και φαρσί για να τα διαβάζουν οι γονείς-πρόσφυγες με τα παιδιά τους.

Τα βιβλία για τα βρέφη περιλαμβάνουν βιβλία αφής, ήχου, πάνινα, μουσικά, με σκληρές σελίδες από χαρτόνι, με απλές, καθαρές εικόνες που να προκαλούν το ενδιαφέρον των μωρών.

Τα «Βιβλία σε Ρόδες για πολύ Μικρούς Αναγνώστες» έχουν μέχρι τώρα επισκεφθεί 68 παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων. Τα σχόλια από τις παιδαγωγούς είναι πολύ θετικά, ιδιαίτερα σχολιάστηκε η ποιότητα των βιβλίων, η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των γονιών για το πρόγραμμα και η διάθεσή τους να δανειστούν βιβλία στο σπίτι.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.