«Βραχεία Μνήμη»: Η έκθεση του Βασίλη Αλεξάνδρου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Διερευνώντας τον τρόπο που το συλλογικό βίωμα επιβιώνει και γίνεται μνήμη ή εξοβελίζεται και καταλήγει λήθη

Τι εννοούμε όταν λέμε συλλογική μνήμη; Υπάρχει στην πραγματικότητα ή αποτελεί ένα κατασκεύασμα που εξυπηρετεί τις διάφορες πολιτικές στις διάφορες ιστορικές περιόδους; Μέσα από σειρά εικαστικών εγκαταστάσεων, διαδραστικών και μη, με σαφείς υπαινιγμούς σε συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, η έκθεση επιχειρεί να διερευνήσει τον τρόπο που το συλλογικό βίωμα επιβιώνει και γίνεται μνήμη ή εξοβελίζεται και καταλήγει λήθη.

Βιογραφικό του καλλιτέχνη

Ο Βασίλης Αλεξάνδρου γεννήθηκε το 1990 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται. Το 2014 αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Το 2019 ολοκλήρωσε με άριστα μεταπτυχιακό με τίτλο «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή» με εστίαση στις διαδραστικές εγκαταστάσεις, στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, στο οποίο του δόθηκε η πρώτη υποτροφία του ΠΜΣ. Στο ενεργητικό του καταγράφονται μια μόνιμη εικαστική παρέμβαση σε δημόσιο χώρο «Με αφορμή το καμένο πιάνο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» (2015), Πέντε ατομικές εκθέσεις «Βραχεία Μνήμη» Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (2020) «Μηχανές Ευδαιμονίας» Αλευραποθήκες, Παλαιού Φρουρίου, Κέρκυρα (2019), «δια βίας μάθηση» Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (2017), «οbject’s origin, rejected» Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου, Αθήνα (2017) και «μητρική Γλώσσα» Γκαλερί χώρος 18, Θεσσαλονίκη (2014), καθώς και πάνω από πενήντα ομαδικές εκθέσεις.

Το 2017 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Mediterranea 18 Young Artists Biennale, National Gallery of Tirana, Albania. Από τις αρχές του 2016 συνδιοργανώνει το site-specific project «Ακατάλληλο Μάθημα». Το διάστημα 2015-2017 δίδαξε χαρακτική στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Το 2017 στο πλαίσιο των προγραμμάτων εξειδίκευσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δίδαξε το καλλιτεχνικό εργαστήριο για ενήλικες με θέμα τις εναλλακτικές μεθόδους εικαστικής δημιουργίας. Το 2018 εισηγήθηκε workshops, στην Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας στο εργαστήριο του Καθηγητή Χάρη Κοντοσφύρη και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο εργαστήριο του Καθηγητή Γιώργου Τσακίρη. Από το 2017 συνεργάζεται με την Γκαλερί Λόλα Νικολάου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.