«Βυρωνικός κώδιξ» της Λυδίας Βενιέρη στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων με θέμα τη ζωή του Λόρδου Βύρωνα

ΛΥΔΙΑ ΒΕΝΙΕΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΒΥΡΩΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Η εικαστική βιογραφία του λόρδου Βύρωνα και μια ταινία αφιερωμένη στη ζωή του

12 Απριλίου 2022
- 8 Μαΐου, 2022

Η έκθεση της Λυδίας Βενιέρη «Βυρωνικός κώδιξ» φιλοξενείται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων από τις 11 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου.

Η Λυδία Βενιέρη ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας τη δημιουργία μιας σειράς ζωγραφικών έργων σε χαρτί, με θέμα τη ζωή του Λόρδου Βύρωνα (George Gordon Byron 1788-1824). Η σειρά αυτή την συνεπήρε τόσο, ώστε να δημιουργήσει μέχρι το 2017 πάνω από 720 έργα.

Μελέτησε ιστορικές πήγες, αναψηλάφησε γεγονότα, έψαξε για στοιχεία και πρόσωπα που άμεσα ή έμμεσα συνδέονταν με τη ζωή και το έργο της κεντρικής φιγούρας της έρευνάς της και αφοσιώθηκε στην απόδοση της ιστορίας με το δικό της τρόπο. Τα έργα πλήθαιναν και συνθέτοντας ένα αφήγημα και μια πρωτότυπη εικαστική βιογραφία του σημαντικού ποιητή, συγγραφέα και συμβόλου του ευρωπαϊκού Ρομαντισμού, που αγάπησε την Ελλάδα και άφησε την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι το 1824.

Το σύνολο τους ονομάστηκε από την ίδια την καλλιτέχνιδα «Βυρωνικός Κώδιξ» και στην ουσία αποτελεί τη δική της εκδοχή στοιχείων και συνθηκών που αποτελούν τα κλειδιά προσέγγισης της ζωής, του έργου, των θέσεων, του αγώνα και του τέλους του Βύρωνα. Πρόκειται για ένα μωσαϊκό, που εκτός από μια πλήρη εικαστική πρόταση της δημιουργού του, συνιστά ένα ζωγραφικό αφήγημα τόσο πυκνό, που θα μπορούσε να οδηγήσει σ’ ένα κόμικς ή σε μια ταινία, για μια προσωπικότητα της παγκόσμιας διανόησης και λογοτεχνίας που συνδέθηκε μοιραία, αλλά από επιλογή, με την Ελλάδα.

ΛΥΔΙΑ ΒΕΝΙΕΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΒΥΡΩΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
lydia venieri, byronic codex the duel

Ο μεστός αφηγηματικός λόγος της Λυδίας Βενιέρη, αν και ακολουθεί πιστά την ατμόσφαιρα και την αισθητική της εποχής στην οποία εκτυλίσσεται η ιστορία, εικονοποιείται με μια σύγχρονη και εναλλασσόμενη εικαστική γραφή, με μεγάλη ελευθερία. Η ιδέα μιας «ζωγραφικής» ταινίας παγιώθηκε και έγινε αίτημα.

Ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο των δράσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης, αγκάλιασε την ιδέα δημιουργίας μιας πρωτότυπης ταινίας, που δεν αποτελεί μόνον μια καλλιτεχνική πραγματεία, αλλά και την κατάθεση της προσωπικής ανάγνωσης της ιστορίας από έναν σύγχρονο Έλληνα καλλιτέχνη με διεθνή καριέρα.

ΛΥΔΙΑ ΒΕΝΙΕΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΒΥΡΩΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
lydia venieri, byronic codex, the christian slave girl

Η παρουσίαση της αφηγηματικής εικαστικής προσωπογραφίας με τη μορφή ταινίας, θεωρήσαμε ότι δεν θα ήταν πλήρης αν δεν πλαισιώνονταν και από τον έτερο «πρωταγωνιστή» της ταινίας, τα έργα της Λυδίας Βενιέρη. Έτσι, η προβολή στη Δημοτική Πινακοθήκη στο Μεταξουργείο πλαισιώθηκε από ένα σημαντικό αριθμό εκ των έργων που τη συνθέτουν.

Ταινία και εγκατάσταση χρηματοδοτήθηκαν από το Culture is Athens/Πολιτισμός είναι η Αθήνα, το πρόγραμμα που εντάσσεται στο 3ετές σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, με στόχο την αναβάθμιση, την ανάδειξη και την ενοποίηση του πολιτιστικού ιστού της Αθήνας, αλλά και τη στήριξη των καλλιτεχνών, ειδικότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

ΛΥΔΙΑ ΒΕΝΙΕΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΒΥΡΩΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
lydia venieri, byronic codex, MERCURY

*Cover photo: lydia venieri, byronic codex, The Giaour

Συντελεστές

Επιμέλεια: Κατερίνα Κοσκινά

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Διάρκεια έκθεσης: 11 Απριλίου – 8 Μαΐου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 19:00, Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 15:00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Αθήνα 10436

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.