Το Bios και τα Δημήτρια παρουσιάζουν την ιδιοφυή περφόρμανς του Nassim Soleimanpour, “White Rabbit, Red Rabbit”, για δύο μόνο παραστάσεις στο πρώην maison crystal στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2014.

Η παράσταση White Rabbit, Red Rabbit αποτελεί μέρος του καλλιτεχνικού προγράμματος που παρουσιάζει το Bios φέτος στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των Δημητρίων, μέσω του οποίου επιχειρούμε να δημιουργηθεί ένα ανοιχτό πεδίο επικοινωνίας και διαλόγου αλλά και ένα δίκτυο καλλιτεχνικής παραγωγής μεταξύ των δύο πόλεων. Η παράσταση White Rabbit, Red Rabbit πραγματοποιήθηκε με μεγάλη απήχηση για πρώτη φορά στην Αθήνα, το 2013, στο φεστιβάλ περφόρμανς Live Manual, μία παραγωγή του Bios σε συνεργασία με το Forest Fringe του Εδιμβούργου.

Χωρίς σκηνοθέτη και σκηνικό, ένας διαφορετικός κάθε βράδυ ηθοποιός καλείται να διαβάσει το κείμενο του Nassim Soleimanpour, ενός Ιρανού συγγραφέα που επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει στο στρατό, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Μια από τις πιο πολυσυζητημένες παραστάσεις του Φεστιβάλ Εδιμβούργου 2011, το White Rabbit, Red Rabbit είναι μια παράσταση της οποίας η ιστορία και η έκβαση είναι έκπληξη τόσο για το κοινό, όσο και για τον ίδιο τον ηθοποιό.

Κανένας ηθοποιός δεν έχει διαβάσει το κείμενο πριν από την στιγμή που βρίσκεται μπροστά στο κοινό. Αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά εκπλήξεων που επιφυλάσσεται για το κοινό στην ιδιοφυή παραβολή του Ιρανού συγγραφέα. Η απουσία του συγγραφέα συμβολικά καλύπτεται από μια άδεια καρέκλα που κρατείται για αυτόν σε κάθε παράσταση. Η παρουσία του, όμως, είναι αισθητή καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.