Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος εγκαινιάζει στις 11 Απριλίου 2013 την αναδρομική έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη “Windows 1974-2013, A Retrospective”, που διαρκεί έως τις 24 Μαϊου 2013. Ο τίτλος “Windows” είναι λογοπαίγνιο, γιατί το θέμα είναι τα παράθυρα και ο καλλιτέχνης θέλησε να συνδέσει τη δουλειά του με ένα σύγχρονο όρο, τα γνωστά Windows.

Τo συνολικό έργο του καλλιτέχνη εμπεριέχει τα γόνιμα στοιχεία των σύγχρονων καλλιτεχνικών αναζητήσεων της διεθνούς και ελληνικής μεταπολεμικής τέχνης και κινείται ανάμεσα στην πραγματικότητα και την αφαίρεση, ενώ διέπεται από αποσπασματικές αναφορές κυρίως στον αστικό πολιτισμό.

Το ερέθισμα έρχεται από το περιβάλλον, το δομημένο περιβάλλον, εκείνο όμως που έχει αποτυπώσει ίχνη μιας περασμένης ζωής, ερειπωμένοι τοίχοι, κατεστραμμένες μεσοτοιχίες, σφραγισμένες πόρτες ή παράθυρα από εγκαταλειμμένα κτίρια.

Και όπως σημειώνει ο καλλιτέχνης “Το θέμα, μπορεί να είναι συγκεκριμένο ή όχι, αλλά η ζωγραφική του διεργασία σε όλα τα στάδια είναι προφανώς κάτι το αφαιρετικό. Ένα έργο είναι ένα ταξίδι στο άγνωστο. Αρχίζεις από κάπου, ένα θέμα πολύ συγκεκριμένο, που στην εξέλιξη του έργου παύει να σε απασχολεί και πας αλλού ή πας κι εκεί που ήθελες αρχικά, ποτέ δεν είναι σίγουρο πού θα καταλήξεις. Ένα λάθος, ένα ασήμαντο γεγονός, σε οδηγεί σε άλλο δρόμο. Τυχαίο γεγονός – εξαρτάται αν θα το δεις ή όχι. Είναι στιγμές τυχερές που το βλέπεις“.