To Winter Plisskën Festival 2014 γιορτάζει στις 4 και 5 Δεκεμβρίου τέσσερα χρόνια απο την ίδρυση του με ένα line-up σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το Plisskën Festival πραγματοποιείται στην Ιερά Οδό, στην Αθήνα και στο Principal Club, στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζοντας τους πρωτοπόρους της νέας ηλεκτρονικής σκηνής, τους Simian Mobile Disco, με το rock συγκρότημα Swans, με τον ηγέτη της dub και reggae μουσικής Lee ‘Scratch’ Perry, τον πολυσχιδή Βρετανό παραγωγό The Bug, συνοδεία του Flowdan καθώς και την ορχηστρική trip-hop του Son Lux.

Ο ζωντανός θρύλος και πατέρας της dub, Lee Scratch Perry, έχοντας πάνω απο 50 κυκλοφορίες στο δυναμικό του και όντας ο βασικότερος συντελεστής της ανάπτυξης της reggae σκηνής, έχει συμβάλει σημαντικά στη διασπορά του εν λόγω ήχου και στην ένταξή της στο πλαίσιο της ευρύτερης ποπ κουλτούρας. Πρωτοπόρος στις τεχνικές ηχογράφησης που επηρέασαν και την εξέλιξη μετέπειτων ειδών μουσικής hip hop και drum’n’bass. Ο ιδιοφυής παραγωγός έχει σταθεί πίσω απο την εμφάνιση εμβληματικών συγκροτημάτων εκ των οποίων οι Bob Marley and the Wailers και Congos, ενώ έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι The Clash, The Orb, Skatalites, Mad Professor, Forest Swords.

Με μια ηχηρή άφιξη το 1982 και δέκα studio albums μέχρι τη παύση τους το ’97, οι Swans επέστρεψαν το 2010 εγκαινιάζοντας την πιο δυναμική περίοδο της καριέρας τους. Το 2012 κυκλοφορούν το Seer, ο οποίος υπήρξε ο δίσκος της χρονιάς, ενώ αρκετοί διερωτήθηκαν για το εάν οι «no wave ιερείς» θα κατάφερναν ποτέ να ξεπεράσουν μουσικά τους εαυτούς τους, φτάνοντας στο απόγειο της δημιουργικότητας τους με τη συγκεκριμένη κυκλοφορία. Μόλις πριν πέντε μήνες οι Swans βγάζουν το κατά πολλούς καλύτερο άλμπουμ της έως τώρα πορείας τους, με τίτλο To Be Kind. Οι live εμφανίσεις τους αποτελούν έντονη κατανυκτική εμπειρία, ενώ ποτέ ένα show τους δεν είναι ίδιο με προηγούμενο.

Οι Simian Mobile Disco, το πρωτοποριακό techno δίδυμο των James Ford και Jas Shaw, συνώνυμο της ανάπτυξης της new rave σκηνής, καταφθάνουν για να παρουσιάσουν στην πρώτη τους εμφάνιση επί ελληνικού εδάφους, το νέο project τους με τίτλο Whorl. Aκολουθώντας τα βήματα θρυλικών προκατόχων τους όπως οι Tangerine Dream και απογυμνωμένοι από τα συνήθη ηλεκτρονικά gadget, τον περασμένο Απρίλιο ηχογραφούν live το Whorl με τη χρήση δυο αναλογικών synthesizer και sequencer εντος ενός 24ωρου σε μια έρημο της Καλιφόρνιας. Είτε δημιουργώντας club ύμνους όπως το We are your Friends και το Cruel Intentions, ή ακολουθώντας πιο ambient μονοπάτια, οι S.M.D. πάντα επιτυγχάνουν να παρουσιάσουν ένα υβρίδιο στα show τους, συνδυάζοντας επιδέξια το live στοιχείο με τη σταδιακή κλιμάκωση ενός DJ set. Επικαλούμενοι στοιχεία από το ευρύτερο φάσμα της ηλεκτρονικής μουσικής, το οπτικοακουστικό θέαμα των Simian Mobile Disco γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στην παρακαταθήκη του Jean Michel Jarre και την ανατρεπτική πειραματική techno του Aphex Twin.

Ο The Bug είναι το alter ego του πολυμήχανου παραγωγού Kevin Martin, γνωστού και ως μέλος των King Midas Sound καθώς και για τις συνεργασίες του με αμέτρητα ονόματα εκ των οποίων οι John Zorn, Kevin Shields και El-P. Ο Martin έχει καταφέρει να δομήσει ένα γερό hype γύρω από την περσόνα του ως The Bug, με τη φήμη για τις κλυδωνιστικές, γεμάτες με πρωτόγονη ενέργεια live εμφανίσεις του να εξαπλώνονται ραγδαία στην underground bass σκηνή παγκοσμίως.

Ο Son Lux είναι ο Ryan Lott, του oποίου οι ηχητικές του περιπτύξεις ξεπερνούν τα όρια του τετριμμένου μουσικού πειραματισμού. Έχει κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ ως Son Lux μέχρι σήμερα, ενώ στο τελευταίο του EP με τίτλο Alternate Worlds περιλαμβάνεται και η δημοφιλής συνεργασία του με τη Lorde στο κομμάτι Easy. Απόδειξη της δραστήριας φύσης του παραγωγού αποτελεί και η ενασχόληση του με την ηχητική επένδυση κινηματογραφικών παραγωγών όπως το Looper, The Disappearance of Eleanor Rigby και άλλων. Το σύνολο των έργων του χαρακτηρίζεται από τη συνθετική του δεινότητα καθώς και την τεχνική του στο πάντρεμα της ορχηστρικής μουσικής με ηλεκτρονικά στοιχεία.