Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου 2019

Ενεργή από το 1977, η διάσημη ιταλική ομάδα Aterballetto αποτελείται από διεθνώς καταξιωμένους χορευτές και διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο των καλλιτεχνικών διευθυντών και ερμηνευτών της. Πολλοί διεθνούς φήμης χορογράφοι έχουν συνεργαστεί με την ομάδα (Mauro Bigonzetti, Αντώνης Φωνιαδάκης, William Forsythe, Johan Inger, Jiří Kylián, Cristina Rizzo, Hofesh Shechter κ.ά.).

Στην παράσταση-δίπτυχο που θα παρουσιάσουν στις 10 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Αθηνών 2019 οι χορευτές της ομάδας συνεργάζονται με δύο σημαντικούς χορογράφους: τον Χόφες Σέχτερ στο α΄ μέρος, που δημιουργεί με τον «Λύκο» ένα σύμπαν ηλεκτρισμένης ενέργειας, και τον Γιόχαν Ίνγκερ στο β΄ μέρος, για την «Ευδαιμονία», που εμπνέεται από το “The Köln Concert” του Κηθ Τζάρετ.

Hofesh Schechter | “Wolf”

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος χορογράφος Χόφες Σέχτερ (Hofesh Schechter), που είχαμε απολαύσει στο Φεστιβάλ Αθηνών 2017 με την παράσταση Grand Finale, επιστρέφει με ένα παλαιότερο έργο του, εμπνευσμένο από τους 16 εκπληκτικούς χορευτές του Aterballetto και ξαναδουλεμένο αποκλειστικά για την ομάδα. Οι χορευτές της διάσημης ομάδας καταλαμβάνονται από μια άγρια, ζωώδη ενέργεια, συνθέτοντας ένα πρωτόγνωρο σύμπαν, έναν κόσμο του οποίου συστατικά στοιχεία είναι η συνεχής ένταση, οι αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκότους και η μουσική που, όπως πάντα, υπογράφει ο ίδιος ο Σέχτερ. Όπως αναφέρει ο δημιουργός: «Ο χορός είναι σαν όνειρο. Όταν ξυπνάς, αδυνατείς να εξηγήσεις πώς και γιατί έγιναν ορισμένα πράγματα ή διατυπώθηκαν κάποιες ιδέες, και μάλιστα γιατί εκφράστηκαν με τον συγκεκριμένο τρόπο».

Johan Inger | “BLISS”

Το “BLISS” (βραβείο Danza&Danza 2016) του Σουηδού Γιόχαν Ίνγκερ, που έχει διακριθεί ως χορευτής και χορογράφος στο Nederlands Dans Theater και έχει βραβευτεί με το “Carina Ari” για τη συνεισφορά του στον σουηδικό χορό, αντλεί έμπνευση από το εμβληματικό “The Köln Concert (1975)” του Αμερικανού πιανίστα Κηθ Τζάρετ, μια συναυλία που ηχογραφήθηκε και κατέληξε να γίνει ο σόλο τζαζ δίσκος και η ηχογράφηση για πιάνο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Όπως αναφέρει ο Ίνγκερ: «Το έργο αυτό άγγιξε εκατομμύρια ανθρώπους γιατί απεικόνισε μια ολόκληρη γενιά που έκανε τη μετάβασή της από μια φάση ζωής σε μια άλλη. Στόχος μου, μαζί με τους χορευτές, είναι να συνδεθούμε με τη θρυλική αυτή μουσική. Είναι πρόκληση για μας, τόσο από πλευράς σύνθεσης όσο και από πλευράς συναισθημάτων, το να προσεγγίσουμε τη μουσική με σύγχρονη ματιά».

Οι παραστάσεις της ομάδας Fondazione Nazionale della Danza / Aterballetto, καθώς και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Return Trip, εντάσσονται στο πρόγραμμα “Tempo Forte Italia – Ελλάδα 2019”, μια πρωτοβουλία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα, και του Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δραστηριοτήτων, Γενική Διεύθυνση Θεαμάτων.