«Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά» στο 5ο και τελευταίο ραντεβού στη Θεσσαλονίκη

Χαμένη Λεωφόρος

Υπό τον θεματικό τίτλο «Αόρατη Απειλή» θα προβληθούν δύο ταινίες-ορόσημα του ελληνικού σινεμά: Κιέριον και Δι’ ασήμαντον αφορμήν

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προσκαλεί το κοινό στο πέμπτο και τελευταίο ραντεβού με σπάνιες ελληνικές ταινίες των δεκαετιών 1960-1990, οι οποίες δεν προβάλλονται συχνά στη μεγάλη οθόνη, μέσα από τη «Χαμένη Λεωφόρο του Ελληνικού Σινεμά», την ιδιότυπη κινηματογραφική λέσχη που επιμελείται η ΕΣΠΕΚ (Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου).

Ο κύκλος προβολών της «Χαμένης Λεωφόρου» στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνεται την Τετάρτη 24 Απριλίου 2019 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσ/κης) και φέρει τον τίτλο «Αόρατη Απειλή». Θα παρουσιαστούν δύο ταινίες-ορόσημα του ελληνικού σινεμά οι οποίες διερευνούν τη βία και το έγκλημα που εκδηλώνονται υπόγεια και αδιόρατα: Κιέριον του Δήμου Θέου (ώρα προβολής 20:00) και Δι’ ασήμαντον αφορμήν του Τάσου Ψαρρά (ώρα προβολής 22:00).

Πριν την προβολή της ταινίας Κιέριον θα γίνει παρουσίαση της έκδοσης «Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά» (εκδόσεις Νεφέλη, 13 ευρώ), με τριανταπέντε κείμενα για τις ισάριθμες ελληνικές ταινίες που προβλήθηκαν τη σεζόν 2016-2017 στο πλαίσιο της Λεωφόρου, σε επιμέλεια των Αφροδίτης Νικολαΐδου και Άννας Πούπου.

Τις ταινίες της θεματικής «Αόρατη Απειλή» θα παρουσιάσει στο κοινό ο συγγραφέας και συνεργάτης του Φεστιβάλ Γιάννης Παλαβός, κείμενο του οποίου φιλοξενείται στην έκδοση «Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά».

 Τα φιλμ της «Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά» επιλέγουν οι σκηνοθέτες Αλέξης Αλεξίου, Γιάννης Βεσλεμές και Ελίνα Ψύκου και η ιστορικός κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου. Τις ταινίες προλογίζουν κάθε φορά κινηματογραφιστές και συγγραφείς, ενώ όπου είναι εφικτό παρευρίσκονται και οι σκηνοθέτες. Η δράση είναι μια συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ΕΣΠΕΚ (Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου).

Η «Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά» στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται σε συνεργασία του ΦΚΘ με την ΕΣΠΕΚ, με την αρωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Οι ταινίες

Κιέριον, (1968, 92’)

Σκηνοθεσία: Δήμος Θέος. Σενάριο: Δήμος Θέος, Κώστας Σφήκας. Με τους: Ανέστη Βλάχο, Κυριάκο Κατσουράκη, Ελένη Θεοφίλου, Σταύρο Τορνέ, Θόδωρο Αγγελόπουλο, Τόνια Μαρκετάκη, Παντελή Βούλγαρη κ.ά.

Ένας αριστερός δημοσιογράφος, ο Αίμος Βαγενάς, συλλαμβάνεται με την κατηγορία της συμμετοχής στη δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ. Η ενοχή του δεν αποδεικνύεται και αφήνεται προσωρινά ελεύθερος. Με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα αρχίζει να ερευνά την υπόθεση για την οποία κατηγορήθηκε, ενώ η αστυνομία κατασκευάζει έναν άλλο δολοφόνο, τον εβραίο φοιτητή Ζαδίκ, ο οποίος ακολούθως αυτοκτονεί στο κρατητήριο.

Βραβείο Καλύτερης Καλλιτεχνικής Ταινίας, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και Τιμητική Διάκριση στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1974, Τιμητική Διάκριση στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 1968.

Δι’ ασήμαντον αφορμήν, (1974, 120΄)

Σκηνοθεσία – σενάριο: Τάσος Ψαρράς. Με τους: Μιχάλη Μπογιαρίδη, Στέλιο Καπάτο, Βύρωνα Τσαμπουλά, Βάνα Φιτσώρη κ.ά.

Η ταινία βασίζεται σε πραγματικό γεγονός. Το 1953, σ’ ένα καπνοχώρι της Μακεδονίας, διαπράττεται ένας περίεργος φόνος. Κατά την ακροαματική διαδικασία, προκύπτει από τις καταθέσεις των μαρτύρων ότι τα πραγματικά αίτια δεν ήταν κάποιες συνήθεις κτηματικές διαφορές, όπως είχαν θεωρήσει αρχικά η χωροφυλακή κι ο εισαγγελέας, αλλά οι οικονομικές διαφορές και οι ανελέητες συγκρούσεις ανάμεσα σε καπνοκαλλιεργητές και καπνεμπόρους.

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1974, Βραβείο Β’ Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ την ίδια χρονιά, Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών Φεστιβάλ Καννών 1975.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

4 €
- 8 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.